nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Urbanus, Jan De Smet en Jean Blaute in Eregalerij Radio 2 (BE)

Urbanus, Jan De Smet (ex-De Nieuwe Snaar) en Jean Blaute worden opgenomen in de Eregalerij van Radio 2 (BE) en dit als bekroning voor hun betekenis voor de Belgische muziekwereld en hun tijdloze nummers.

De Eregalerij is een initiatief van Radio 2 en SABAM (de Vlaamse Buma Stemra) en ontstond in 2000 om het collectieve muzikale geheugen te verhogen. In deze Eregalerij worden liedjes opgenomen, die het predicaat ‘tijdloos’ meekrijgen en worden een aantal artiesten gehuldigd in de categorie├źn ‘Onvergetelijk’ en ‘Een leven vol muziek’.

De prijsuitreiking is op 16 maart 2017 in Kursaal Oostende.

Meer info:
www.radio2.be

Urbanus wordt door de organisatoren van De Eregalerij gelauwerd als kleinkunstenaar en als komiek: “Hoewel Urbanus vooral bekend staat als komiek, gooien ook zijn liedjes hoge ogen. Zijn eerste lp in 1974 was meteen goed voor vijf hitsingles. Eind de jaren 70 zijn de singles “Een baske vol met stro” en “Quand les zosiaux chantent, dans le bois” erg populair en zijn dubbelelpee “Urbanus 10 jaar live” was in 1983 goed voor platina.”

Jan De Smet van De Nieuwe Snaar is moeilijker te omschrijven: “Zanger, instrumentalist, muziekliefhebber, auteur, componist en daar kan je nog een aantal dingen aan toevoegen. In 1964 krijgt hij van zijn vader een ukelele en dankzij het Nonkel Bob-akkoordenboekje is hij vertrokken. In 1982 richt hij samen met zijn broer Kris en Geert Vermeulen De Nieuwe Snaar op. In 2015 zetten Jan De Smet en de zijnen een punt achter De Nieuwe Snaar.” De Smet blijft Vlaanderen rondreizen met verschillende muzikale projecten, zoals een eerbetoon aan Bobbejaan Schoepen, waar hij momenteel mee langs de theaters toert.

Jean Blaute wordt bijgezet in De Eregalerij voor zijn invloed op de Vlaamse muziek van de voorbije halve eeuw. Hij kreeg naambekendheid toen hij ging samenwerken met Johan Verminnen. Hij schreef onder meer de intro van “Brussel” van Verminnen. Als producer werkte hij samen met o.a. Urbanus, Zjef Van Uytsel, Wim De Craene, De Nieuwe Snaar, K’s Choice, Clouseau en Raymond van het Groenewoud. Blaute scoorde ook een hitje met het nummer “Bananen”, een cover van Drs P. Daarnaast trad hij op met onder anderen The Radio’s, Hugo Matthyssen en Roland Van Campenhout.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...