nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Diederik van Vleuten presenteert vierdelige documentaireserie “Het was oorlog”

Diederik van Vleuten gaat voor Omroep MAX de vierdelige documentaireserie “Het was oorlog” presenteren. Dit zijn aangrijpende verhalen over mensen die in de oorlog een keuze moesten maken die bepalend zou zijn voor de rest van hun leven.

Van Vleuten portretteert mensen die betrokken waren bij de Tweede Wereldoorlog. Deze portretten lopen uiteen van slachtoffers naar daders, goed naar fout en het veelkleurige gebied daartussen. Door historisch onderzoek wordt er niet alleen een scherp beeld van de betreffende personen geschetst, maar ook een dieper inzicht in verschillende aspecten van die veelbewogen tijd getoond.

Ook bezoekt Van Vleuten plaatsen waar de oorlogsverhalen hebben plaatsgevonden. Zoals de Biesbosch van waaruit verzetsman Joop Hollebrands geallieerde piloten naar bevrijd gebied bracht. Voor het voormalige huis van bewaring in Leeuwarden vertelt hij het verhaal van verzetsman Gerard Reeskamp, die daar betrokken was bij de bevrijding van meer dan vijftig gevangenen. Dezelfde Reeskamp werd na de oorlog veroordeeld voor betrokkenheid bij een fataal verlopen overval uit de bezettingsperiode.

Er is het verhaal van de Joodse verraadster Ans van Dijk, de enige vrouw aan wie nĂ¡ de oorlog de doodstraf is voltrokken. En tenslotte het verhaal van Sera de Croon, een van de beruchtste Jodenjagers uit de jaren 1942/1943.

“Het was oorlog” wordt vanaf 27 januari op NPO2 uitgezonden om 20u20.

foto: MAX

Categorie: Op tv | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...