nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

VPRO Tegenlicht: Sonntag mit Böhmermann

Op 24 september brengt VPRO Tegenlicht een uitzending met de Duitse komiek Jan Böhmermann. NPO2, 21.05 uur.

Waar andere Europese landen een spannende verkiezingsstrijd achter de rug hebben, begint Angela Merkel in Duitsland in het najaar van 2017 hoogstwaarschijnlijk aan haar vierde termijn als Bundeskanzlerin. De economische grootmacht ontpopt zich met Merkel ook als morele leider van het vrije westen. Wat betekent dat voor het Duitsland van de toekomst? In de documentaire ‘Sonntag mit Böhmermann’ gaat Tegenlicht op reis met Jan Böhmermann. Hoe kan een land dat twee wereldoorlogen begon en verloor nu uitgeroepen worden tot leider van het vrije westen? Duitsland lijkt in verlegenheid gebracht met die nieuwe rol en zoekt naar haar identiteit.

Böhmermann (36) presenteert sinds 2013 de satirische late night talkshow ‘Neo Magazine Royale’. Daarin neemt hij geen blad voor de mond. Zo leidde zijn spotgedicht over de Turkse president Erdogan – een satirisch bedoelde tekst over de grenzen van vrijheid van meningsuiting – tot een diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije. Böhmermann moest voor de rechter verschijnen en enkele regels uit zijn gedicht werden verboden. Wegens vele bedreigingen dook hij tijdelijk onder en kreeg politiebescherming. Toch pakte hij niet veel later zijn tv-show weer op.

‘Neo Magazine Royal’ is vergelijkbaar met het Nederlandse ‘Zondag met Lubach’. Met een eigenwijze blik wordt gekeken naar actuele en politieke ontwikkelingen. Na de populaire ‘Netherlands second’-video van ZML – waarin de Amerika first-boodschap van Donald Trump werd geparodiëerd – kwam Böhmermann met ‘Germany second’ en het idee om verdere internationale varianten te maken.
vpro.nl/tegenlicht

Categorie: Op tv | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.