www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Theo Maassen wint Poelifinario

VSCD CabaretprijzenTheo Maassen heeft met ‘Vankwaadtoterger’ de Poelifinario gewonnen voor de meest indrukwekkende voorstelling van het afgelopen seizoen. De prijs werd zojuist uitgereikt in Diligentia in Den Haag.

Het is de tweede keer dat Maassen de Poelifinario wint. Eerder gebeurde dat met ‘Tegen beter weten in’ uit 2006. In 2012 en 2014 was hij ook genomineerd met respectievelijk de voorstellingen ‘Met alle respect’ en ‘Einde oefening’.

De VSCD Cabaretjury: “Aan het begin van zijn achtste cabaretsolo neemt Theo Maassen zich voor om de ultieme grap over de profeet Mohammed te gaan maken. Humor is voor
Maassen immers heilig, dus ook de grap die grote consequenties kan hebben, moet volgens hem te bedenken en te maken zijn. De Mohammed-grap komt er uiteindelijk niet in letterlijke zin, maar wel wordt het publiek meegenomen in de gedachtegang die bij het maken van zo’n grap door een cabaretier komt kijken.
VANKWAADTOTERGER heeft een geraffineerde structuur. Na een verrassende opening vanachter het voordoek stuurt Maassen een metafoor de zaal in over een man die op een brandend matras slaapt. Als de brandweerman vraagt hoe het matras heeft vlam gevat, antwoordt de man dat hij dat niet weet, omdat het matras al brandde toen hij erop ging liggen.
Vervolgens beweert Maassen dat humor dat hoogste kunstvorm is. Hij haalt alle andere kunstvormen onderuit, en bouwt een betoog op dat kan worden gezien als een masterclass in de humorkunde. Hij stipt alle verschillende kanten van humor aan, om die steeds subtiel te illustreren met een praktijkvoorbeeld. Vlak voordat hij in een conference een theatercollega
aanpakt, heeft hij bijvoorbeeld het begrip ‘incasseringsvermogen’ laten vallen, en gesteld hoe belangrijk het is om in een open samenleving iets over jezelf te
horen wat niet leuk is, en het toch incasseert.
Zo zit de voorstelling vol met slimme grappen, die naast enorm geestig ook steeds gezien kunnen worden als een onderdeel van Maassens humorcollege. Het gaat over godslastering, over empathie voelen bij degene over wie je de grap maakt, maar ook de meligheid komt uitgebreid aan bod in de conference waarin Maassen laat horen hoeveel Franse leenwoorden de
Nederlandse taal rijk is.
Daardoor is VANKWAADTOTERGER een veelzijdig programma, waarin Maassens performance is fijngeslepen: zeer energiek gespeeld, met fraaie typeringen en een superieure timing. Ook in deze voorstelling bewijst Maassen weer dat hij uitblinkt in spitsvondige oneliners, die hij achteloos in het rond strooit.
VANKWAADTOTERGER zoekt grenzen op en verlegt ze. In het slotdeel wordt Maassens gedachtegang onbehaaglijk, omdat hij controversiële kwesties rond de islam en de PVV aansnijdt. De voorstelling gaat uiteindelijk over het verschil over onverschilligheid versus fanatisme. De man die op de brandende matras slaapt is de westerse mens, die zijn schouders ophaalt over de islamitische normen en waarden op het gebied van homo- en vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Maar Geert Wilders is volgens Maassen het verkeerde antwoord op de juiste vraag.
Door deze onderwerpen op een confronterende manier aan te snijden laat Maassen je hersens ratelen. Hij stelt de vragen die door zoveel andere cabaretiers uit de weg worden gegaan. VANKWAADTOTERGER is scherpe satire, het is een ode aan de humor, maar wel een die uiteindelijk juist probeert te wrichten in plaats van ontwrichten.
Maassen besluit met de opmerking dat hij gelovigen niet wil kwetsen, dat het universeel menselijk is om in je eigen waarheid te geloven en dat we in die zin allemaal idioten zijn. Humor kan mensen bij elkaar brengen, en Maassen gebruikt het cabaretpodium om te bewijzen hoe dat volgens hem zou kunnen.”

Andere genomineerden voor de Poelifinario waren: Claudia de Breij met de oudejaarsconference, Vrijdag en Sandifort met ‘Vrijdag vs Sandifort’, Sanne Wallis de Vries met ‘Gut’ en Ronald Snijders met ‘Welke Show’.

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.