www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Thomas Acda

Seizoen 2021-2022
Nog niet bekend.

Laatste nieuws
-al het nieuws over Thomas Acda

Bio.txt
Acda (Amsterdam, 1967) groeit op in het Noord-Hollandse dorp De Rijp. Na de havo ging gaat hij naar de toneelacademie, maar stapt over naar de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Daar ontmoet hij Paul de Munnik. Andere klasgenoten waren o.a. Ellen ten Damme, Hetty Feteris, Plien & Bianca en Lucretia van der Vloot. Met hun afstudeerproject 'Spectacle Coupe', winnen Acda en De Munnik samen de Pissuiseprijs voor de meest veelbelovende student. Vervolgens gaan ze hun eigen weg.
Samen met David Middelhoff richt Acda de band Herman & Ik op. Hun grootste hit is het nummer 'Als je bij me weggaat...' Hij acteert in 'In voor en tegenspoed' en de speelfilm 'All Stars', wordt redacteur van het Spijkers-cabaret en is pannellid in 'Dit was het nieuws'. Ondertussen wint hij de Wim Sonneveld-prijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival en de AVRO's Belofteprijs.

Thomas Acda en Paul de Munnik slaan in 1995 de handen ineen voor hun eerste programma 'Zwerf On'. Daarin is er een grote rol voor de zelfkant van de maatschappij, zoals die in Jack Kerouac's 'On the road' wordt beschreven. Een wereld vol drank, drugs en hoeren. Twee muzikanten die de vrijheid zoeken in het zwerven, rondkuieren, filosoferen en uiteindelijk tot de conclusie komen dat Kerouac's boek achterhaald is. Je kan wel naar Parijs, maar wat moet je daar?
Met prachtige blues- en rocknummers is 'Zwerf On' in muzikaal opzicht een goed programma, maar het niveau van de grappen laat nog wel eens te wensen over. Acda komt over als de lefgozer, maar brengt met 'Dag Esmee' een mooi lied over de ontmoeting met een schoolvriendinnetje. De Munnik is rustiger, bedachtzamer.

Na het succes van 'Zwerf on' wordt besloten om de mooiste liedjes op de cd 'Acda en De Munnik' te zetten, aangevuld met een aantal nieuwe nummers en een nieuwe versie van 'Als je bij me weggaat'. Presentator en cabaretier Dolf Jansen is er zo gecharmeerd van dat hij in de Steen en Been-show van elk nummer een minuut draaide en tussendoor enkel 'mooi he?' verzucht.

De liedjes van het cabaretprogramma 'Deel II: Life is what happens while you're busy making other plans John Lennon' (1997) worden in 1998 uitgebracht op het album 'Naar huis'. De single 'Niet of nooit geweest' wordt een gigantische hit en Acda en De Munnik worden popsterren met een eigen theaterprogramma. In de jaren erna wisselen Acda en De Munnik cabaret- en muziekprogramma's af, daarbij begeleid door een vaste groep muzikanten, waaronder David Middelhoff. In 2004 maken ze een uitstapje naar het musicalgenre met 'Ren Lenny Ren'.

In maart 2014 maakt het duo bekend te stoppen. Nog één seizoen toeren ze langs de Nederlandse theaters met hun afscheidstournee: 'NAAM'. Op 30 maart 2015 spelen ze hun laatste voorstelling in Koninklijk Theater Carré. Bij hun afscheid worden ze benoemd tot Ridders in de Orde van Oranje Nassau en ontvangen ze de Andreaspenning van de stad Amsterdam. Nadien treden ze nog sporadisch samen op.

Tijdens zijn samenwerking met Paul de Munnik blijft Acda actief als acteur. Hij speelt in films als 'All Stars' (1997), 'Lek' (2000) en 'Alles is liefde', tv-series als 'Penoza' (2010) en 'Flikken Maastricht' (2010-2013) en de rol van 'Tevje' in de musical 'Fiddler on the roof' (2015).

Na zijn tijd bij Acda en de Munnik volgt hij een cursus scenarioschrijven in New York. In 2015 maakt hij zijn regie-debuut met de tv-film 'Fake', gevolgd door de film 'Oh Baby' in 2017.

Als schrijver publiceert hij de roman 'Onderweg met roadie' (2015). Sinds 2016 heeft hij een wekelijkse column in de Amsterdamse krant Het Parool.

Eind 2018 gaat zijn eerste soloprogramma 'Motel' in premiere. Daarbij opnieuw begeleid door David Middelhoff en nieuwe kracht Laura Trompetter.