portret

Acda en De Munnik

Laatste nieuws
-al het nieuws over Acda en De Munnik

Bio.txt
Acda en De Munnik leerden elkaar kennen op de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam. Bij hen in de klas zaten onder andere Ellen ten Damme, Hetty Feteris, Plien & Bianca en Lucretia van der Vloot. Met hun afstudeerproject 'Spectacle Coupe', wonnen Acda en de Munnik samen de Pissuiseprijs voor de meest veelbelovende student. Daarna gingen ze hun eigen weg.
Samen met David Middelhoff richt Thomas Acda de band Herman & Ik op. Hij acteert in 'In voor en tegenspoed' en de speelfilm 'All Stars', wordt redacteur van het Spijkers-cabaret en pannellid in 'Dit was het nieuws'. Ondertussen wint hij de Wim Sonneveld-prijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival en de AVRO's Belofteprijs.
Paul de Munnik zingt tijdens zijn jeugd al in het kerkkoor van zijn moeder en in een -naar eigen zeggen- ontzettend slecht new-age bandje. Na de Kleinkunstacademie speelt hij bij het jeugdtheater 'Wederzijds', spreekt een column bij Radio Noord-Holland, doceert kleinkunst bij de Delftse Komedie, acteert in series als 'Pleidooi', 'Help' en 'Een Gallerij' en is werkzaam als explicateur bij het Nederlands Filmmuseum.

In hun eerste programma, Zwerf On, is er een grote rol voor de zelfkant van de maatschappij, zoals die in Jack Kerouac's 'On the road' wordt beschreven. Een wereld vol drank, drugs en hoeren. Twee muzikanten die de vrijheid zoeken in het zwerven, rondkuieren, filosoferen en uiteindelijk tot de conclusie komen dat Kerouac's boek achterhaald is. Je kan wel naar Parijs, maar wat moet je daar?
Met prachtige blues- en rocknummers is 'Zwerf On' in muzikaal opzicht een goed programma, maar het niveau van de grappen laat nog te wensen over liet. Acda komt over als de lefgozer, maar brengt met 'Dag Esmee' een mooi lied over de ontmoeting met een schoolvriendinnetje. De Munnik is rustiger, bedachtzamer.

Na het succes van 'Zwerf on' werd besloten om de mooiste liedjes op de cd 'Acda en De Munnik' te zetten, aangevuld met een aantal nieuwe nummers en een nieuwe versie van 'Als je bij me weggaat'. Presentator en cabaretier Dolf Jansen is er zo gecharmeerd van dat hij in de Steen en Been-show van elk nummer een minuut draaide en tussendoor enkel 'mooi he?' verzucht.

De liedjes van het cabaretprogramma 'Deel II: Life is what happens while you're busy making other plans John Lennon' (1997) worden in 1998 uitgebracht op het album 'Naar huis'. De single 'Niet of nooit geweest' wordt een gigantische hit en Acda en De Munnik worden popsterren met een eigen theaterprogramma.

In de jaren erna wisselen Acda en De Munnik cabaret- en muziekprogramma's af. In 2004 maken ze een uitstapje naar het musicalgenre met 'Ren Lenny Ren'.

In maart 2014 maakt het duo bekend te stoppen. Nog één seizoen toeren ze langs de Nederlandse theaters met hun afscheidstournee: 'NAAM'. Op 30 maart 2015 spelen ze hun laatste voorstelling in Koninklijk Theater Carré. Bij hun afscheid worden ze benoemd tot Ridders in de Orde van Oranje Nassau en ontvangen ze de Andreaspenning van de stad Amsterdam.