portret

terug

In de media: Alkemade en Bloemen - 14 feb 2004
"Het is eigenlijk het enige verbindende element tussen de scenes: een rode stoel met vijf poten en een opklapbare zitting. Het duo Alkemade & Bloemen heeft er wat vondstjes omheen bedacht die varieren van wel aardig tot overbekend en erg flauw. Een voorbeeld van het eerste is de man die een wedstrijdstoel zoekt. Als het tijd wordt voor een demonstratie blijkt de stoel nodig voor stoelendans, het oer-Hollandse spelletje. Veel vaker zijn de vondsten met de stoel minder origineel. (..) In hun debuutprogramma werd de rode draad gevormd door de ongelijkwaardige vriendschap tussen de twee. Nu hebben ze een lijn geheel losgelaten en gekozen voor losse scenes. Vaak gaat het om het idee dat leuk genoeg moet zijn, zonder dat er nagedacht is over een passend einde. Veel scenes lopen daardoor weg of worden simpelweg afgesloten met: 'Goedemiddag'. Slap. (..) Pas aan het eind komen enkele personages uit het begin terug als om het geheel 'rond te maken'. Krampachtig en gezocht, waardoor 'Hybris-hydrolisch' helemaal uitgaat als een nachtkaars."
'Vondstjes rond een stoel' door Rinske Wels, in: Trouw, 8 jan 2004

In de media: Alkemade & Bloemen - 28 jan 2004
"Alkemade & Bloemen hebben zich gespecialiseerd in flauwekuldialogen. Ontkenningen en bevestigingen tuimelen over elkaar heen en tarten ieder geloof in logica. Hun samenspraken zijn dikwijls absurd en raken kant noch wal. Dat levert aardige momenten van miscommunicatie en ook grappige situaties op. Maar een sterk en overtuigend voorstelling is dit vijf kwartier durende 'Hybrishydrolisch', het tweede programma van het Brabantse cabaretduo, niet. (..) De slapstickachtige voorstelling bestaat uit een aaneenschakeling van veelal ultrakorte scènes die soepel in elkaar overlopen en waar doordacht aan geslepen is. (..) Er is een poging een eenheid te creëren door fragmenten uit het begin op het einde nog eens terug te laten komen, maar dat kan niet voorkomen dat het geheel toch te veel een verzameling losse flodders is. De twee zijn onvoldoende in staat om spanning op te bouwen en vast te houden, ze spelen niet met theatermagie of ontroering en blijven te veel steken in de geëtaleerde nietszeggendheden. Wat overblijft is een voorstelling die qua vorm en opzet een dikke voldoende krijgt, maar inhoudelijk toch onder de maat blijft en teleurstelt."
-Nietszeggendheden van cabaretduo
Door Henk Langenhuijsen, in: Eindhovens Dagblad, 10 jan 2004
(gratis registratie noodzaak)

"In Hybrishydrolisch van Alkemade & Bloemen komen een reeks stumpers voorbij. Het duo voert onder andere een extreem-rechtse, criminele en frauderende politicus, een professionele stoelendanser en een gladde cursusleider op in slapstickachtige sketches. Het enige decorstuk - een rode stoel - wordt handig gebruikt als rode draad. (..) Af en toe tonen Alkemade & Bloemen zich aardige slapstickacteurs, maar verder blijft hun talent onaangeroerd. Ook de reeks van absurdistische typetjes die het duo opvoert, beklijft niet. Waarschijnlijk is het de bedoeling van de cabaretiers om het publiek maar gewoon lekker hard te laten lachen om de rare capriolen en flauwiteiten, halve en hele grappen. (..) De personages van Alkemade & Bloemen blijken lege hulzen. Als de typetjes door het duo op het publiek worden afgevuurd, gebeurt er bijna helemaal niets."
'Grappen als lege hulzen afgevuurd' door Alexander Nijeboer, in: De Volkskrant, 10 jan 2004
met dank aan: Bumme