portret

Najib Amhali

Seizoen 2022-2023
Geen voorstelling bekend.

Impresariaat
Jamhali BV

Laatste nieuws
-al het nieuws over Najib Amhali

Bio.txt
Met "Als Marokkaan kom ik graag bij de mensen thuis," opent Najib Amhali in 1998 zijn optreden op het Leids Cabaret Festival. 'De Marokkaan van de Jordaan' wint het festival met harde grappen over zijn afkomst en maakt aan een hele generatie theaterbezoekers duidelijk dat vooroordelen en discriminatie ook daar bestreden dient te worden. En wel met het wapen humor, dat hij op ontwapenende manier hanteert.

In 1994 studeert hij af aan acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten en speelt hij vele malen de rol van kansloze allochtoon. Als ze hem bij GTST willen hebben als Turk, zet hij daar een dikke streep onder en maakt hij de succesvolle overstap naar de stand-up comedy.

Met 'Most wanted' wordt hij in 2004 genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

Na eerder uitstel en enkele try-outs besluit Amhali in december 2016 de voorstelling '(N)ergens goed voor' afgelast. Wel speelt hij met de band 'PlusSupportAct' een concertreeks. Ook is hij teamcaptain in de tv-programma's 'Het zijn net mensen' en 'Wie ben ik?'.

Op 12 december 2016 kondigen Amhali en Jandino Asporaat dat ze samen spelen in voetbalstadion De Kuip in Rotterdam op 1 juli 2017. Er volgen samenwerkingen met Roué Verveer, Martijn Koning, Ali B in 'Gabbers III' (2018), met Anuar en Rayen Panday in 'Ramadanconference'(2019) en met Anuar, Roué Verveer in 'Ramadanconference'(2020).

In 2019 komt hij weer met een nieuw solo-programma. Daarin vertelt hij over de redenen waarom hij de tour van '(N)ergens goed voor' annuleerde. "'Waar was ik?' , dacht de clown die de mensen vermaakte, maar achter het masker een man, een vader en een echtgenoot verborg die worstelt met zichzelf." Amhali is in het programma open over zijn verslaving aan drugs en alcohol.

In 2021 wordt bekend dat hij voor SBS6 het jaar afsluit met de oudejaarsconference 'Wie het weet mag het zeggen'. Ondanks een beperkte voorbereidingstijd vanwege de reprise van 'Waar was ik?', de corona-beperkingen én de lockdown eind november 2021, lukt het Amhali om de oudejaarsconference op te nemen.