portret

Daniël Arends

Seizoen 2024-2025
High Class Bitch
-speellijst

Had ik maar nooit zo aardig gedaan
-speellijst

Van september '24 t/m januari '25 speelt Arends zijn nieuwe programma Had ik maar nooit zo aardig gedaan. Vanaf februari '25 zal hij High Class Bitch en Had ik maar nooit zo aardig gedaan op één avond spelen.

Over 'High Class Bitch' en 'Had ik maar nooit zo aardig gedaan'
"‘Alweer een nieuwe show van Daniël Arends?
Jemig, als dat niet ten koste van de kwaliteit gaat eet ik mijn hoed op.
Nou ja, misschien toch gewoon maar weer gaan...’"

Impresariaat
Bunker Theaterzaken

Laatste nieuws
-al het nieuws over Daniël Arends

Bio.txt
Daniël Joko Erik Arends (Jakarta, 15 oktober 1979) groeit op in Bussum.

Met Martijn Hillenius, Steef Hupkes en Thijs Maas vormt hij tijdens de Kleinkunstacademie de groep 'Vier gasten'. Waar iedereen verwacht dat de heren ook na hun afstuderen samen verder gaan, spelen zij tijdens een gastoptreden op het Groninger Studenten Cabaret Festival hun laatste voorstelling. Arends besluit zich te storten op de stand-up comedy en sluit zich in 2003 aan bij de Comedytrain. Daar ontwikkelt hij zich tot een van de nieuwe grote talenten. In het seizoen 2005-2006 speelt hij samen met een ander Comedytrain-lid een dubbelprogramma, in opmars naar een eerste solo-voorstelling.

In november 2006 wint hij zowel de jury- als de publieksprijs van het Cameretten Cabaretfestival en bouwt hij zijn programma uit naar zijn solodebuut 'Joko 79'. De tv-registratie wordt tweemaal uitgezonden door de VARA.

In 2008 komt hij met zijn tweede theaterprogramma 'Geen excuses'. Daarop volgen programma's als 'Blessuretijd' (2010), 'De zachte heelmeester' (2013), 'Carte Blanche' (2015), 'De After Party' (2016) en 'Meer van hetzelfde' (deel 1) (2019). In 2021 en enkele seizoen daarna speelt hij twee verschillende programma's op één avond. Eerst met 'Thuis praat ik bijna nooit' en 'God is mijn rechter' (2021) en enkele seizoenen later herhaalt hij dat kunstje met 'High Class Bitch' (2023) en 'Had ik maar nooit zo aardig gedaan' (2025).

In zowel 2009 als 2011 wordt Arends genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met het grootste toekomstperspectief. En in 2015 volgt een nominatie voor de Poelifinario met het programma 'Carte Blanche'.

Verslag halve finale Cameretten 2006
Daniël Arends ken ik van zijn optredens van het studentengroepje 'De Vier Gasten' en als stand-up comedian bij de Comedytrain. Arends staat zelfverzekerd op het podium, op het arrogante af zelfs ondanks de zelfrelativerende grapjes. Dat zou afstotend kunnen werken als hij niet zo ontzettend geraffineerd zou spelen. Elke grap staat als een huis en soepeltjes leidt hij het publiek langs de sportschool, een mislukte auditie bij Idols, een compleet foute grap met een aap en een neger, waarna hij het publiek direct mee krijgt met een meezinger met een grappig gemeen einde. Vervolgens gaat zijn programma over relaties. De overkritische Sex and the City-vrouwen die na hun 30e in paniek raken, met een hilarische donut-vergelijking betoogt hij dat internetdating niet werkt en hij heeft zo'n zijn twijfels over de prins op het witte paard. Mensen moeten leren veranderen. Hij lijkt zichzelf bloot te geven met de opmerking 'Ik hou mensen op afstand met mijn grapjes', maar dit is een opstapje naar een nieuwe reeks hilarische grappen. Het pesten van de psycholoog, het huilen bij het horen van de prijs van een parfum. Hij komt er zelfs mee weg als hij liggend op het podium praat over een zelfaangeleerd accent. Wat een durf. En dan blijkt hij ook nog te kunnen zingen én piano spelen. Zo laat hij zijn publiek achter. Verbaasd over zijn talenten, nieuwsgierig naar meer. Arends werd in de aanloop van het festival gezien als gedoodverfde winnaar. Terecht, al wordt het een sterke finale waar hij gewoon goed zijn best moet doen.

Juryrapport Cameretten 2006
Daniel Arends staat met een groot gemak op het podium, misschien zelfs iets te gemakkelijk. Zijn spervuur aan goed geconstrueerde en intelligente grappen vaak voorzien van dubbele bodems en een goede dosis zelfspot komen aan. Het format van zijn programma is voorspelbaar, maar het klopt wat hij staat te doen. Daniel beschikt over veel technische vaardigheden. Hij weet grappen op te bouwen, kan pianospelen, zingen, en weet hoe je een liedje schrijft. De jury raadt hem wel aan te waken voor het gegeven dat de sympathie van het publiek niet vanzelfsprekend is en zich bewust te zijn van zijn zelfingenomenheid. In het programmaboekje van Cameretten staat dat het de bedoeling is dat er veel gelachen, vooral heel veel gelachen wordt. En dat gebeurt bij Daniel absoluut. De jury is benieuwd hoe Daniel zich zal gaan ontwikkelen en hoe hij om zal gaan met het te verwachten succes.