www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube

Persbericht

Groningen viert 16e Cabaretfestival met marathonweek

Het Groninger Studenten Cabaret Festival (GSCF) viert de komende week haar zestiende editie met een acht dagen durende cabaretmarathon: van zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 oktober verandert de Stadsschouwburg in een grote cabarettempel.

Alle recente winnaars van de andere drie Nederlandse festivals (Camaretten, het Leids en het Amsterdams) zullen optreden voordat woensdag, donderdag en vrijdag de voorrondes en de finale van het eigenlijke festival plaatsvinden. Op de laatste dag wordt het festival afgesloten met optredens van de verse jurywinnaar en de Ashton Brothers, de cabaretformatie van acteur Pepijn Gunneweg.

Het festival was in het verleden de springplank voor grote cabaretnamen als Theo Maassen, Ernst van der Pasch, Crème Fraīche, Arthur Umbgrove, Jochem Myjer en Delfts Blok. Het evenement begon in 1987 als een studentengrap, maar is in drie decennia tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste noordelijke culturele instituten.

Het Groningse festival profileert zich ten opzichte van die in Amsterdam, Rotterdam en Leiden door het studentikoze karakter. "De term 'studententikoos' moet zeker niet worden geïnterpreteerd als vrijblijvend of losbandig", vindt voorzitter Bart van Rossenberg. "Omdat we alleen maar studenten toelaten, ligt de drempel om aan ons festival mee te doen ligt wel lager: semi-professionals krijgen bij ons geen kans. De ervaring heeft echter geleerd dat onder de studenten enorm veel cabarettalent rondloopt: het gros van de grote nieuwe cabaretnamen komt uit de studentenwereld."

Jaarlijks melden zich een kleine veertig acts aan voor competitie. Uit de aanmeldingen worden zes kandidaten geselecteerd die uiteindelijk aan de voorrondes mogen deelnemen. Het bestuur bestaat uit studenten die het festival onbetaald organiseren: Betaalde krachten organiseren de overige drie festivals.

De zestiende editie bevat solisten, duo's en trio's. De deelnemers komen uit Amsterdam en Tilburg. De zes kandidaten zullen gedurende de drie avonden strijden om de juryprijs, de persoonlijkheidsprijs en de publieksprijs. In de jury nemen dit jaar onder meer de Groningse komiek Bert Visscher en René M. Broeders, artistiek leider van de improcabaretgroep Op Sterk Water, plaats.

--
geplaatst op 22 oktober 2002