www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube

Vanuit de zaal

Ashton Brothers - Charlatans, a Medicine Show

Charlatans, a Medicine Show is een voorstelling van de Ashton Brothers, bestaand uit Pepijn Gunneweg, Pima Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde. De ondertitel a Medicine Show is een verwijzing naar oude reizende shows waarbij een mix van verschillende entertainmentvormen werden vertoond. Deze shows komen vermoedelijk voort uit de met een huifkar reizende kwakzalvers die met amusement hun wonderdrankjes aan de man probeerde te brengen. Tegenwoordig is er geen reguliere Medicine Show meer, hoewel in Amerika er elke herft nog een 'Black Dog Medicine Show' (!) is in Eugene, Oregon waar gespeeld wordt voor een goed doel.

De voorstelling Charlatans van de Ashton Brothers is echter eenzelfde mengeling van stijlen als het aloude variete waarbij acts van diverse pluimage waren te bewonderen. Van goochelarij en muziek tot acrobatiek. De enige discipline die we niet bij de Ashton Brothers zullen aantreffen is de conference. En juist door het gebrek aan tekst is deze voorstelling ook uiterst geschikt om in het buitenland te kunnen spelen. Maar dit seizoen zijn de Ashton Brothers in ieder geval nog in Nederland te bewonderen.

Charlatans gaat verder waar Ballyhoo ophield. Met meer van hetzelfde, maar dan groter en beter. De ideëen zijn niet altijd even origineel, omdat er gebruikt wordt gemaakt van bestaande technieken, met telkens een onverwachte twist. Door die bestaande technieken liggen beschuldigingen van jatwerk echter wel op de loer. Zie bijvoorbeeld de Encore van de Umbilical Brothers waarin twee mensen samen de ledematen van één persoon verzorgen (te vinden op Youtube). Dan moet je maar net weten dat deze techniek al bestond voor de Umbilical Brothers (overigens ook geen echte broers) het deden. Feit is in geval dat de Ashton Brothers hebben deze techniek hebben geperfectioneerd. En zo bevat de voorstelling meer bestaande ideëen, maar de uitwerking is vervolgens fenomenaal.

Minder vond ik het stuk met de twee (oudere?) acrobaten. Deze komen tweemaal terug in de voorstelling, waarbij ik de eerste keer gewoonweg saai en langdradig vond, met eigenlijk één grap waarmee ze wel tekens de lach wisten te pakken. Deze act is geinspireerd op het duo Golden Power, waarvan je hier een video kunt vinden.

Weliswaar gaat het de Brothers bij de acrobaten-act meer om de karakters dan de truc, toch leveren ze in deze voorstelling een verbazende fysieke prestatie. Was het in de vorige voorstelling nog met name Joost Spijkers die imponeerde met een dans hangend in een aantal doeken meters hoog boven het podium, in deze voorstelling lijken ook de andere Brothers volleerde acrobaten. Al blijft Spijkers de fysieke topper met een kozakkendans (na het drinken van een wonderdrankje) waarbij hij diep door de knieën gaat.

In Charlatans zit een compleet wagenpark aan rolstoelen, die door de hele voorstelling heen worden gebruikt. Zonder dat ik teveel wil verklappen kan ik wel zeggen dat ik nooit had gedacht dat rolstoelen en trapeze zo'n goeie combinatie zou zijn. Het sterkst vind ik de mannen echter nog altijd als ze onder rare omstandigheden muziek maken. Of dat nu het nummer is achter een bewegend doek waarachter ze moeiteloos wisselen van instrument of staand op stoelen terwijl uit de nok een gloeiende spotlight zakt. Bij een andere act die opvalt terroriseren twee cowboys een indianen-stel. Dat hun paarden daarbij rolstoelen zijn, geeft de act gelijk al een komische schwung, die de cowboys onlangs de vernederingen van de indianen alleen maar hilarischer of belachelijker maakt.

De giechel-mannetjes uit de eerdere voorstellingen komen ook weer terug. Daarbij zingt een van de mannetjes het nummer 'Smile' uit een film van Charlie Chaplin. Dat doet hij met zo'n piepstem dat het op zich alweer een komisch nummer wordt. Al doet dit wel een beetje denken aan een scene van De Vliegende Panters waarbij Remko Vrijdag 'Ik hou van jou' van Herman van Veen als Donald Duck zingt.

Zoals gezegd, niet alles in deze voorstelling is even origineel, maar nergens vervalt het tot jatwerk. Met Charlatans, a Medicine Show brengen de Ashton Brothers een nagenoeg perfecte voorstelling. Eigenlijk te goed voor alleen Nederland.

------
geplaatst op 3 april 2008