nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube

Vanuit de zaal

Amsterdam Comedy Festival - dag 1

Vanavond bezocht ik de eerste dag van de allereerste editie van het Amsterdam Comedy Festival in de Melkweg te Amsterdam. Het festival is een initiatief van de Comedytrain en platenlabel Pias.

De Melkweg is een prachtige lokatie in het centrum van Amsterdam. In één gebouw waren er optredens in vijf zalen. In 'The Max' konden bezoekers kijken naar Jan Jaap van der Wal, Theo Maassen en Ronald Goedemondt. In de 'Oude Zaal' waren er optredens van Lebbis, Raoul Heertje, Micha Wertheim en een tweede optreden van Theo Maassen. In het 'Theater' optredens van de Australische comedian Steve Hughes, de Comedytrain en Roue Verveer. In de 'Cinema'-zaal kon je kijken naar Jandino Asporaat, Daniël Arends, Howard Komproe en John Fealey. In de Mediaroom gaf Gummbahh zijn humoristische presentatie 'Niet verschenen boeken'.

Helaas waren de meeste optredens eenmalig en deels tegelijkertijd met andere eenmalige optredens. Daardoor konden we lang niet alles zien wat we graag hadden gewild. Maar blijft festivals met meerdere zalen altijd problematisch.

De eerste voorstelling die we zagen was van Daniël Arends. Hij zette een sterke, bijna virtuoze set neer in het half uur dat hij tot zijn beschikking had. Een fragment hiervan kan je zien bij de VARA op 7 juni, want er waren camera's bij. Camera's die we overigens niet bij de voorstellingen in de grote zaal zagen. Arends had de pech dat een lamzak in de zaal tot drie keer toe zijn telefoon liet overgaan en daarbij Arends hinderlijk onderbrak in zijn verhaal. Op zulke momenten verlang je naar bouncers in de zaal.

Ronald Goedemondt gaf in de grote zaal, The Max, een zeer energiek optreden met uitsluitend nieuw materiaal uit zijn programma Dedication. Hij moet dit materiaal al hebben uitgeprobeerd in Toomler, want elke grap werkte, alles was raak. De tijd dat ze zijn naam fout spellen moet nu maar eens voorbij zijn, want Ronald Goedemondt behoort tot de absolute top was de Nederlandse stand-up comedy vandaag te bieden heeft. Nieuwsgierigen kunnen morgen in de herkansing. Dan sluit hij de avond af in de Oude Zaal.

Vervolgens konden we naar het tweede optreden van Jan Jaap van der Wal. Hij sloot die avond de grote zaal af. Ook al met volledig nieuw materiaal. De meeste artiesten spelen bij een dergelijk festival materiaal uit hun huidige voorstelling. En van degenen die nog geen nieuw programma hebben, zou je misschien eerder verwachten dat ze ouder materiaal zouden kiezen, maar daar was ook hier geen sprake van. Dat is het voordeel van een groep mensen die in de beslotenheid van een comedyclub al in een vroege fase hun nieuwe materiaal kunnen uitproberen.

In de andere zalen waren de stand-up comedy-films The Aristocrats en Comedian van Jerry Seinfeld al te zien, maar aangezien dit verplichte kost is voor de DVD-collectie van comedyliefhebbers, begaven we ons naar de late night-voorstelling in Toomler, het Amsterdamse thuishonk van de Comedytrain. Waar nog tot twee uur 's nachts werd doorgespeeld.

Morgen dag 2 van het Amsterdam Comedy Festival! Hier zijn nog kaarten voor te krijgen en we kunnen de rit naar Amsterdam aanraden, met optredens van onder meer Najib Amhali, Freek de Jonge, Ronald Goedemondt, Javier Guzman en Theo Maassen.

Voor meer informatie:
-www.amsterdamcomedyfestival.nl

Door Richard van Bilsen

------
geplaatst op 1 juni 2008