nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube

Verslag

Leids Cabaret Festival 2009

Afgelopen zaterdag won Maarten Ebbers zowel de jury- als publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Het was de uitslag van een prima editie van alweer de 31e editie van het festival, dat als één van de belangrijkste springplanken voor cabaretiers geldt.

Stefan Pop

Vooraf zullen velen hun kaarten hebben gezet op stand-up comedian Stefan Pop. Bij de Comedytrain heeft hij de afgelopen jaren kunnen werken aan zijn materiaal en podiumpresentatie. Hij neemt de tijd op het podium. Practical jokes in de Albert Heijn en de trein en andere studentikoze onderwerpen zoals wedijver met een twaalfjarige met de playstation werden afgewisseld met een betoog dat inhoud de vorm is geworden en een verhaal over een reis door Israël waarbij het ontbreken van Palestijnse vestigingen in de navigatiesoftware geldt als ultieme belediging. Bijzonder moment was toch wel de grap die hij maakte met behulp van de relativiteitstheorie van Einstein.. Veel van het materiaal dat Pop brengt zou niet misstaan in een programma van Theo Maassen, met wie hij afgelopen seizoen een dubbelvoorstelling speelde. Pop was van de deelnemers ook veruit de meest actuele. Met grappen over de kredietcrisis, Geert Wilders, Feyenoord en voetbalplaatjes van de AH. De jury prees zijn natuurlijke uitstraling en het gemak waarop hij op het podium stond, maar had wel aanmerkingen over de verstaanbaarheid, iets waar ik zelf overigens geen last van had.
-comedytrain.nl

Jaike Belfor

Jaike Belfor heeft theatraal de sterkte opening van de avond met de spotlight op haar swingende billen op muziek van 'I like big butts'. Ze zoekt het in haar programma vooral bij zichzelf, als dochter van een Surinaamse vader en een Friese moeder. Ze zet beide culturen tegenover elkaar, maar belicht vooral haar Surinaamse kant. Ze vertelt hoe ze door haar Surinaamse familie wordt gepest over haar gewicht en na haar komst naar Nederland gepest wordt door haar klasgenoten. Helaas zoekt ze haar grappen voornamelijk in cliches. Belfor is van oorsprong actrice en dit is goed terug te zien in haar spel. Zij vertelt geen verhaal, maar ze speelt iemand die een verhaal verteld. Daarmee wordt het toch te zeer een toneelstukje. Een zeer beeldend verteld toneelstukje, dat wel. De jury zei na afloop terecht graag iets meer van haar Friese kant te willen zien en benieuwd te zijn naar een kwetsbare, emotionele kant.

Maarten Ebbers

De avond werd afgesloten door Maarten Ebbers. Voor mij was hij geen onbekende. Toevallig zag ik zijn optreden in het najaar in een zaaltje met 8 anderen, nadat een geboekte cabaretier door ziekte was uitgevallen. Het was een intrigerend programma met bizarre hersenspinsels, maar ook onevenwichtig. De afgelopen maanden heeft hij veel aan zijn programma geschaafd. En met succes, zo bleek tijdens de finale. Hij brengt zijn absurdistische verhaal als vanzelfsprekend en door zijn afwijkende, maar goeie timing valt ditmaal alles op zijn plaats en weet hij de zaal met gemak voor zich te winnen. Zo vertelt hij over ruzie met eenden, zijn vriendschappelijk relatie met groenten, anale seks met zijn vriendin en hoe hij telkens wordt afgeleid door het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke kwesties. Daarnaast brengt Ebbers drie sterke liedjes, met prima gitaarspel. Tijdens het slotlied schakelt Ebbers opmerkelijk gemakkelijk over naar een serieus lied over het sluiten van de ogen voor het wereldleed als men tijdens het eten naar het journaal kijkt. Doordat hij er vervolgens een meezinger van maakt, voorkomt hij een stijlbreuk met de rest van zijn programma.

En toen had de jury een probleem, gaf zij later ook toe. Van de voorrondes tot aan de halve finale waren de juryleden het telkens unaniem eens, maar tijdens de finale waren ze verdeeld. In zekere zin was de uitslag een omkering van 2002 toen er bij dit festival ook twee sterke deelnemers in aanmerking kwamen voor de overwinning: de sterke stand-up comedian Javier Guzman en de absurdistische Wim Helsen. Toen koos de jury voor de toegankelijkheid van Guzman en niet de intrigerende verhalen van Wim Helsen. In mijn ogen heeft de jury een moeilijke, maar moedige keuze gemaakt voor de meer ongewone Ebbers. Waar Pop grappiger was en actueler, was Ebbers spannender en muzikaler. Pop laten winnen zou voor de jury de meest veilige keus zijn geweest, maar zij zijn toch gegaan voor de meer theatralere finalist.

Het was extra zuur voor Pop dat ook de publieksprijs met slechts zeven stemmen verschil naar Ebbers ging, zodat hij uiteindelijk met lege handen naar huis moest, zoals Wim Helsen in 2002. Met Helsen is het nadien helemaal goed gekomen en ik verwacht niet anders voor Stefan Pop.

Maarten Ebbers was tot nu toe de vaste begeleider van kleinkunstenares Nina de la Croix. Door het winnen van het Leids krijgt hij nu de kans om zijn eigen programma te spelen. Op 28 februari in Diemen speelt hij daarom voor het laatst bij De La Croix.

Door Richard van Bilsen
-www.leidscabaretfestival.nl
Foto's: Vincent Dekkers