nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube

Cabaret en kleinkunst verdwijnt van Radio 2

Radio 2 moet verjongen en ondanks goede luistercijfers moeten daarom programma's als Andermans Veren, Het Circus Jeroen Bosch en Volgspot verdwijnen. De zoveelste dwaling van een netcoordinator.

Zwartekat Forum: Kleinkunst op radio 2 moet stoppen ?

Nieuws

Op de radio: afscheid van Radio 2 - 5 sept 2010
Vanavond worden Andermans Veren, Het Circus Jeroen Bosch en Volgspot voor het laatst uitgezonden op Radio 2.


Rinske Wels, Kick van der Veer

Andermans Veren van Kick van der Veer staat toepasselijkerwijs in het teken van afscheid. Radio 2, 18.00-20.00 uur.

Rinske Wels presenteert de allerlaatste uitzending van 'Het Circus Jeroen Bosch'. In de laatste uitzending van 'Het Circus' wordt Rinske verrast door collega's, muzikanten en theatermakers, die terugblikken op hun samenwerking met Rinske in de afgelopen jaren. Radio 2, 20.00-22.00 uur.

5 september 1982 was de allereerste uitzending van Volgspot. Exact 28 jaar later dooft de Volgspot op Radio 2. Er wordt door presentator Hijlco Span (foto) afscheid genomen met een feestelijke uitzending vanuit het Mediacafé in Hilversum, met onder anderen Acda en de Munnik, Mike Boddé & Hadewych Minis, Marcel de Groot en Thijs Maas. Radio 2, 23.00-01.00 uur.

Andermans Veren komt terug als rubriek in het vernieuwde Arbeidsvitaminen op Radio 5, elke werkdag.
Ook Volgspot verdwijnt niet geheel van de Nederlandse radio. Vanaf vrijdag 10 september is Volgspot wekelijks te horen als rubriek in het programma Plein 5 van Hijlco Span.
foto's: Jaap Reedijk

Comite voor Kleinkunst op Twee richt zich tot informateur - 27 aug 2010
Het Comité voor Kleinkunst op Twee heeft een brief gestuurd naar de informateur, de heer Opstelten, om zijn aandacht te vragen rondom de ontwikkelingen op Radio 2.

Met ingang van 1 september a.s. verdwijnen op de zondag een aantal radioprogramma's waarin veel aandacht wordt besteed aan cabaret, kleinkunst en het Nederlandse lied. Als protest tegen deze plannen is Het Comité voor Kleinkunst op Twee opgericht, met Karin Bloemen, Jan Boerstoel, Brigitte Kaandorp, Sara Kroos, Herman van Veen, Paul van Vliet en Sanne Wallis de Vries.

De radio, als belangrijk platform voor deze oer-Hollandse kunstvorm (en voor jong kleinkunst talent), staat door aangekondigde bezuinigingen onder druk. Het Comité roept op om dit Nederlandse erfgoed, namelijk lied- en kleinkunst, te behouden voor toekomstige generaties. Ongebreidelde vernieuwingsdrang en bezuinigingen mogen niet leiden tot het monddood maken van Nederlands cabaret en kleinkunst (op de radio). Niet alleen voor luisteraars, liefhebbers en uitvoerende kunstenaars, maar ook voor de Nederlandse cultuur.

De volledige brief is na te lezen op:
-www.amsterdamskleinkunstfestival.nl

Radio 2-programma's worden rubrieken op Radio 5 - 21 juli 2010
De zondagavond van Radio 2 gaat compleet over de kop, dat is de afgelopen weken wel gebleken. Bestaande programma's verdwijnen of gaan naar Radio 5.

In de Volkskrant valt vandaag te lezen dat vanaf september Andermans Veren van Kick van der Veer een rubriek wordt in een dagelijks AVRO-programma van Jan Steeman, Volgspot wordt een item in het programma Plein 5 van Hijlco Span en Sandwich keert eveneens terug als magazineonderdeel op Radio 5.

Veel steunbetuigingen tegen Radio 2-plannen - 16 juli 2010
Vele artiesten en kleinkunstliefhebbers hebben hun steun betuigd aan het Comité voor Kleinkunst op Twee. Het Comité is tegen het schrappen van radioprogramma's als De Sandwich, Andermans Veren, Het Circus Jeroen Bosch en Volgspot. Dit is het gevolg van het besluit om Radio 2 meer aan te sluiten op 3FM.

Hiermee negeert de netcoördinator het huidige grote aantal luisteraars, dat door de nieuwe profilering als te oud wordt gezien. In maart 2001 werden alle kleinkunst-gerelateerde radioprogramma's naar de zondagavond van Radio 2 geprogrammeerd. Eerder werden ze op verschillende dagen uitgezonden. Door het schrappen van deze programma's verliest het cabaret een belangrijk toegankelijk medium.

Als reactie hierop is het Comité. Daarin hebben onder meer Karin Bloemen, Jan Boerstoel, Brigitte Kaandorp, Sara Kroos, Herman van Veen, Paul van Vliet en Sanne Wallis de Vries zitting genomen. Zij hebben nu de steun ontvangen van onder meer Henk Temming, Herman Finkers, Jenny Arean, Martine Bijl, Kees van Twist, Tonny Eyk, Boudewijn de Groot, Hans Dorrestijn, Robert-Jan Stips, Han Kooreneef, Angela Groothuizen, Jeroen van Merwijk, Mike Boddé, Eli Asser, Ad Visser, Buma Cultuur en verschillende impresariaten.

De VARA heeft besloten om in plaats van Het Circus Jeroen Bosch een nieuw radioprogramma met aandacht voor cabaret en kleinkunst. Meer details hiervan worden aanstaande maandag bekendgemaakt.
-www.amsterdamskleinkunstfestival.nl

Steun Het Comité voor Kleinkunst op Twee - 27 juni 2010
Onlangs heeft de omroepraad van Radio 2 besloten om met ingang van 1 september a.s. op de zondag een aantal programma's van de zender te halen. Behalve het programma 'Sandwich' verdwijnen daarmee ook 'Andermans Veren', 'Het Circus Jeroen Bosch' en 'Volgspot'. Niet omdat ze te weinig luisteraars trekken, maar omdat de omroepraad wil dat de programma's van Radio 2 beter aansluiten bij Radio 3. In feite wordt daarmee aangegeven dat de doelgroep te oud is. Hoewel sommige van deze programma's een plek krijgen op een veel minder goed beluisterde zender, staat vast dat met het verdwijnen van deze programma's het belangrijkste podium van de Nederlandse kleinkunst wordt opgeheven. Zondag is de enige dag dat er uitgebreid aandacht wordt besteed aan een bij uitstek Nederlandse cultuuruiting, namelijk het Nederlandse lied, cabaret en kleinkunst.

Als protest tegen deze plannen en uit verontwaardiging over de arrogantie en minachting voor een grote schare luisteraars die hieraan ten grondslag ligt, is er een comité opgericht: Het Comité voor Kleinkunst op Twee.

Een aantal kopstukken heeft al zitting genomen in dit digitale comité, maar wij vragen steun van nog veel meer mensen uit de kleinkunst- en cabaretwereld die net als wij genoeg hebben van de macht van managers die alleen in doelgroepen denken en, en passant, met een rood potlood een forse streep halen door goed beluisterde programma's en daarmee het Nederlandse lied, cabaret en kleinkunst verwijzen naar de rafelranden van het omroepbestel.

Ook al is het onzeker of deze heilloze plannen nog teruggedraaid kunnen worden, het lijkt ons dat een houding van stilzwijgende acceptatie een kunstsector als die van ons onwaardig is. Wij rekenen daarom op uw steun!

U kunt uw steunbetuiging kenbaar maken via radio@amsterdamskleinkunstfestival.nl

Mede namens, Karin Bloemen, Jan Boerstoel, Brigitte Kaandorp, Sara Kroos, Herman van Veen, Paul van Vliet en Sanne Wallis de Vries, Rob Chrispijn, George Knops en Evert de Vries.
-www.amsterdamskleinkunstfestival.nl

Katinka Polderman versus de netcoordinator - 31 mei 2010
De cabaret- en kleinkunstprogramma's van Radio 2 staan zwaar op de tocht. Ondanks goede luistercijfers, maar vanwege een doelgroependwaling wordt met Het Circus Jeroen Bosch en Volgspot simpelweg gestopt en is het maar de vraag wat er met Andermans Veren gebeurd. De netcoördinator beschikt.

Cabaret is onverminderd populair, maar is straks niet meer welkom op de publieke radio.

Katinka Polderman is het er niet mee eens en wijdde haar (hierdoor) laatste bijdrage eraan.
-Katinka Polderman - Netcoördinator

Rob Chrispijn over het verdwijnen van cabaret en kleinkunst Radio 2 - 16 mei 2010
Andermans Veren op de radio stond vanavond in het teken van 'Ouderdom'. Columnist Rob Chrispijn greep dit aan om te ageren tegen het gedwongen stoppen van cabaret- en kleinkunstprogramma's op Radio 2.

Radio 2 moet verjongen en ondanks goede luistercijfers moeten daarom programma's als Andermans Veren, Het Circus Jeroen Bosch en Volgspot verdwijnen. De zoveelste dwaling van een netcoordinator.

De column is hier te vinden:
-Rob Chrispijn column

Cabaret en kleinkunst verdwijnt van Radio 2 - 3 mei 2010
Slecht nieuws van de Zwartekat TamTam: Kleinkunst lijkt uit de gratie nu de zondagavond van Radio 2 opnieuw op de schop gaat. Vandaag werd al bekend dat bij de VARA Het Circus Jeroen Bosch in september stopt. Ook Andermans Veren van de AVRO en Volgspot van de NCRV lijken te moeten verdwijnen.

De aanleiding van deze acties is nog niet duidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met de komst van nieuwe omroepen, bezuinigingen en herprofilering. De zondagavond op Radio 2 is de enige plek waar met grote regelmaat cabaret en kleinkunst te horen is.