www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Ashton Brothers

Seizoen 2021-2022
A medicine show
-speellijst

Impresariaat
Senf Theaterpartners

Impresariaat (B)
Garifuna

Laatste nieuws
-al het nieuws over Ashton Brothers

Bio.txt
Pepijn Gunneweg (1976), Pim Muda (1978), Joost Spijkers (1977) en Friso van Vemde (1972) ontmoeten elkaar op de Kleinkunstacademie. In hun tweede jaar spelen ze al samen. Met z'n vieren hadden ze al eens een etude gedaan, en toen een variétéprogramma met een acrobatenact. Dat doen ze onder de naam 'The Four Marvellous Ashton Brothers', vernoemd naar circusartiesten uit Australië rond 1900.

Op het podium brengen ze variété, slapstick, circusacrobatiek en kleinkunst. Daarnaast zijn ze ook nog eens ontzettend muzikaal. De heren houden van Europees theater, met invloeden uit Frankrijk en de Balkan. De vergelijkingen met Mini & Maxi zijn snel gemaakt. Peter de Jong (Maxi) is wel adviseur van de heren, maar de jonge honden van de Ashton Brotherszijn sneller, muzikaler, eigenlijk zetten ze hun acts net iets vetter neer dan de meer kunstzinnige Mini & Maxi. Zelfs de changementen zijn een lust het oog door de aanstekelijk giechelende mannetjes.

Op 9 december 2002 ging 'Tragiek van de Onderman' in première. Over de titel zeiden ze in een interview met De Volkskrant: "de onderman is de acrobaat die altijd onderaan staat en dus nooit naar het publiek kan zwaaien terwijl hij de anderen moet dragen en dus de zwaarste taak heeft. Daarbij hoort een voortdurende angst te mislukken. Altijd maar door moeten gaan en het per se goed willen doen. Ook wij voelen soms die druk, práchtig, dat is circus."

In 2003 winnen ze de British American Tobaccoprijs voorheen de Pall Mall Exportprijs. Omdat de (Nederlandse) taal van onderschikt belang is naast de fysieke humor en muzikaliteit zal het een kwestie van tijd voor de heren het buitenland gaan veroveren. De ambitie is ook zeker aanwezig, maar gelukkig hebben we nog minstens één nieuw programma van de Ashton Brothers tegoed voor we ze een tijdje moeten missen.

Op 16 maart 2008 gaat 'Charlatans, a Medicine Show' in premiere. De voorstelling is eenzelfde mengeling van stijlen als het aloude variete waarbij acts van diverse pluimage waren te bewonderen. Van goochelarij en muziek tot acrobatiek. Charlatans gaat verder waar het tweede programma 'Ballyhoo' ophield. Met meer van hetzelfde, maar dan groter en beter.
-vanuit de zaal: Charlatans, a Medicine Show

Met 'Treasures' worden de Ashton Brothers in 2013 genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

In oktober 2014 wordt bekend dat Pepijn Gunneweg na afloop van de lopende tournee van 'Treasures' de groep zal verlaten om zich op andere werkzaamheden te kunnen richten.

Juryrapport Juryrapport Pall Mall Exportprijs
"De jury zag het afgelopen jaar bij het opkomend theatertalent een duidelijke invloed van stand-up comedy. Geheel tegen de stroom in en daarom uniek zijn de Ashton Brothers met hun programma 'Tragiek van de Onderman'. Zij maken gebruik van de traditie van het varieté maar zijn vernieuwend in vorm en overdonderen met jeugdige en tomeloze energie. De bouwstenen van hun optreden zijn acrobatiek, slapstick en muziek waarbij humor in hoog tempo wordt afgewisseld met ontroering, en grote theatrale effecten met kleine intieme momenten. Met nauwelijks meer dan twee ladders en vier tafels smeden zij hun verschillende nummers tot een coherent geheel. Pepijn Gunneweg, Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde hebben de jury ervan overtuigd over talent, vakmanschap en durf te beschikken."