portret

Jandino Asporaat

Seizoen 2022-2023
Judeska Airlines
-speellijst

Impresariaat
Impresariaat George Visser Productions

Laatste nieuws
-al het nieuws over Jandino Asporaat

Bio.txt
Jandino Jullian Asporaat werd in 1981 in Willemstad, Curaçao geboren. Elf jaar later verruilde het gezin Curaçao voor het bruisende Rotterdam. Tussen 2002 en 2004 speelt hij bij de Rotterdamse jongerentheatergroep 'Young Stage', waarna hij ook als speler is te zien bij Rotterdamse theatergroepen als het Ro-theater en Rotjong.

In 2005 werd de persoonlijkheidsprijs van het Cameretten Festival 2005 uitgereikt aan Jandino Asporaat. In februari 2006 wordt bekend gemaakt dat hij één van de nieuwe toevoegingen is aan het team van het tv-programma De Lama's, maar uiteindelijk gaat dit niet door. In 2007 sluit hij zich kortstondig aan bij de Comedytrain.

Asporaat werkt in 2009 mee aan het TV Lab-programma 'Comedy at work'. De pilot is succesvol en het jaar daarop volgt een hele serie. Het team rond Asporaat komt in 2011 met 'De Dino Show', een personalityshow afgewisseld met sketches.

In het theater gaat hij een samenwerking aan met Comedytrain-collega's Roue Verveer, Murth Mossel en Howard Komproe als 'Carribean Combo'. In de shows worden gespeelde scenes achter de schermen afgewisseld met stand-up. Na het succes van de eerste voorstelling in 2010 volgden kerstspecials in 2011 en 2012.

Verslag halve finale Cameretten 2005
De voorstelling van Jandino Asporaat, getiteld 'Antiliaanse pot', gaat over zijn familie. Familie is belangrijk. Ook al zijn ze soms vervelend en bemoeien ze ze ongevraagd met je leven, zoals zijn oudere neef Onji die op dramatische wijze stoer denkt te zijn. Maar Asporaat heeft het voornamelijk over zijn dominante, maar trotse moeder. Met verve beeldt hij uit hoe niet een blanke vrouw, maar zij de eerste vrouwelijke dirigent was wanneer ze hem er met de pollepel van langs geeft. Op zulke momenten zet hij met theatrale middelen een mooi beeld neer en een goede grap. Dat zelfde geldt voor het bezoek van de deurwaarder aan zijn buurvrouw, Tanja. Asporaat vertelt verhalen en neemt de tijd om te genieten van zijn optreden. Dat neigt echter een beetje naar rekken en ik krijg het vermoeden dat hij niet sterk genoeg materiaal heeft om een half uur te kunnen vullen. En dat is jammer, want hij staat met een naturele flair op het toneel. Hij heeft een expressief gezicht, een goede fysiek en beschikt over een prima zangstem. De verstaanbaarheid van zijn spreekstem zou nog wel wat kunnen verbeteren. Zoals gezegd staat familie centraal in zijn voorstelling. De oprechte trots die er vanaf straalt is bijkans ontroerend. En het is dan ook passend hoe hij ook aan het einde van zijn optreden wordt begeleid door de drumband, die volledig bestaat uit zijn broertjes. Asporaat moet veel meer materiaal verzamelen, maar hij is een plezier om naar te kijken en ik hoop dat de jury de persoonlijkheidprijs ook dit jaar weer uit de kast trekt.