portret

Jan Beuving

Seizoen 2022-2023
Restante
-speellijst

Over 'Restante'
"‘Niets blijft’, zeiden de oude Grieken, maar oude Grieken moet je niet geloven. (Tenzij ze Pythagoras of Euclides heten.) Er blijft juist van alles. De rest bij een staartdeling blijft. Haren in het doucheputje. De verhalen uit je jeugd. En de wiskunde natuurlijk: die is het eeuwigst van allemaal. Ook Jan Beuving blijft liedjes schrijven en Tom Dicke blijft aan de vleugel zitten.

Jan Beuving won twee Annie M.G. Schmidtprijzen, een Willem Wilminkprijs, een Neerlands Hoop en zijn laatste soloprogramma, Rotatie, werd genomineerd voor een Poelifinario. De pers was superlatief: ‘Knappe grappen en puntgave liedjes’ (de Volkskrant), ‘Origineel, grappig en ontroerend’ (NRC) en de Theaterkrant schreef: ‘een programma dat de perfectie benadert’.

Het volgende doel is blijvende indruk maken."

Impresariaat
KIK Productions

Laatste nieuws
-al het nieuws over Jan Beuving

Bio.txt
Jan Beuving (Numansdorp, 1983) studeert wiskunde en wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In 2010 studeert hij bij de Koningstheateracademie in Den Bosch af als liedtekstschrijver, waarbij zijn teksten werden vertolkt door Angela Groothuizen, Louise Korthals en Maarten van Roozendaal. In de jaren daarna schrijft hij teksten voor onder anderen Groothuizen en Karin Bloemen. In april 2013 wint Beuving de Annie M.G. Schmidtprijs voor de tekst van het lied 'Vinkeveen', vertolkt door Angela Groothuizen op muziek van Nico Barendsen.

Beuving brengt ook zelf zijn werk op het podium. Met pianist Daan van Eijk behaalt hij in 2013 de finale van het Leids Cabaret Festival met de voorstelling 'Lot'. Samen maken ze het avondvullende programma 'Reken maar nergens op' dat in 2014 in premiere gaat.

Van Eijk kiest uiteindelijk voor de wetenschap en Beuving gaat solo verder. Begeleid door Tom Dicke maakt hij de voorstelling 'Raaklijn', dat in 2016 in premiere gaat en in oktober 2017 wordt bekroond met de Neerlands Hoop, de cabaretprijs voor een cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt.

Vanaf september 2018 speelt hij zijn tweede soloprogramma 'Rotatie', opnieuw begeleid door Tom Dicke.

Beuving schrijft columns over sport, taal en wetenschap. Tussen juni 2011 en augustus 2015 onderhoudt hij een dagelijks weblog getiteld 'Kort over sport'. Van september 2012 tot december 2013 is hij sportcolumnist bij de Volkskrant. En sinds september 2015 is hij wekelijks vaste columnist voor NOS Studio Voetbal. Op NPORadio 1 maakt hij sinds januari 2017 deel uit van Het Taalteam respectievelijk 'De Ochtend' en 'De Spraakmakers'. Met Daan van Eijk schrijft hij een tweewekelijkse wetenschapscolumn voor het dagblad Trouw.

Voor het radioprogramma Andermans Veren is Beuving tussen 2012 en 2013 te horen met een nieuw geschreven lied. In 2017 vervangt hij Frits Spits enkele weken als presentator van het radioprogramma De Taalstaat.

Samen met Jurrian van Dongen en cabaretiers Katinka Polderman en Kees Torn behoort Beuving voor de omroep NTR sinds 2016 tot de tekstschrijvers van Snapje?. In deze door Het Klokhuis uitgezonden videoclips van 2 minuten wordt telkens een basisprincipe uitgelegd of basisregel aangeleerd. In februari ontvangt hij voor de tekst van het Snapje? 'Optellen van breuken' de Willem Wilmink prijs voor het beste kinderlied.