www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy

Wim de Bie

Laatste nieuws
-al het nieuws over Wim de Bie

Bio.txt
Willem Philippe de Bie wordt op 17 mei 1939 geboren in Den Haag. Op de middelbare school het Dalton Lyceum leert hij Kees van Kooten kennen en samen vormen ze het cabaretduo Cebrah. Daarna scheiden hun wegen.

De Bie volgt een opleiding tot radiocabaretier bij de Nederlandse Radio Unie. In 1963 wordt hij bij de VARA eindredacteur van het radioprogramma 'Uitlaat'. Al snel betrekt hij schoolvriend Kees bij het programma. Hun gezamenlijke televisiedebuut is in 1965 bij Mies Bouwen en in de jaren 1968-1972 zijn zij samen te zien in het satirische televisieprogramma 'Hadimassa'. Dan maken ze de overstap naar de VPRO waar ze een reeks legendarische programma's maken met titels als 'Het Simplistisch Verbond', 'Keek op de Week' en 'De Deksel van de Desk'.

Op 22 maart 1998 is hun laatste gezamenlijke tv-uitzending omdat Van Kooten wil stoppen. Een nieuw programma volgt er niet. Wel werken ze samen een reeks thema-DVD's - hun 'Koot en Biebliotheek' - en een jaarlijkse compilatie geïnspireerd op het boekenweekthema.

De Bie maakt direct al kenbaar dat hij wil doorgaan met televisie en alleen maakt hij programma's als 'Spreker: Wim de Bie (Samenleven 2030)', 'De Bunker van De Bie', 'Nachtcreme' en 'Beetje laat' (met Annet Malherbe). Ook is hij pionier op internet en maakt tussen 2002 en 2008 het dagelijkse 'Bieslog', waarbij hij tekst afwisselt met audio en video.

Net als Van Kooten is De Bie schrijver van boeken. Hij schrijft o.a. 'Meneer Foppe en het gedoe'(1987), 'De boekcorner van... Goos Verhoef!' (1988), 'Schoftentuig' (1988) en 'Meneer Foppe en de hele reutemeteut' (2009). Daarnaast zing hij ook enkele albums vol, o.a. 'Zingt a capella' en 'De fluiten van ver weg'.

Vooralsnog is zijn laatste wapenfeit de podcast 'Bie's warboel' waarvan in februari de eerste en tot nu toe enige aflevering van verscheen. Daarmee is de cirkel eigenlijk rond. Van radio tot podcast en tussendoor een gigantisch mooi oeuvre.