www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy

Wim de Bie

Laatste nieuws
-al het nieuws over Wim de Bie

Bio.txt
Wim (Philip) De Bie wordt geboren in Den Haag op 17 mei 1939.

Als Nederlands cabaretier start hij in 1963 in het VARA-programma 'De Uitlaat', in samenwerking met zijn schoolvriend Kees van Kooten. In de jaren 1968-1972 zijn zij samen te zien in het satirische programma 'Hadimassa'. Vanaf die periode waren zij bij de VPRO op televisie te zien in het programma 'Het Simplistisch Verbond', 'Keek op de Week' en 'De Deksel van de Desk'.

Op 22 maart 1998 is voorlopig de laatste gezamenlijke reguliere tv-uitzending. Berichten dat Van Kooten & De Bie uit elkaar zouden gaan als duo wordt door de heren in hun programma afgedaan als onzin. Wel wil Van Kooten in ieder geval voorlopig geen televisie meer doen en gaat zich komend jaar eens bezinnen op zijn toekomst. Maar, zo verzekerden ze ons in de laatste uitzending, "Al worden we honderd jaar, Van Kooten en De Bie gaan nooit uit elkaar."

Desondanks is hun samenwerking daarna beperkt tot het samenstellen van DVD's van hun tv-werk. In december 2003 wordt de 'Koot en Biebliotheek' voltooid. Ter gelegenheid daarvan zendt de VPRO in december 2003 een 'best of' van het tv-werk uit, 'De terugkeek van Van Kooten en De Bie' samengesteld middels suggesties van het publiek. Daaraan voorafgaand zijn de heren live te zien in het NOS Journaal.

Wim de Bie heeft solo-tv-programma's gemaakt als 'Spreker: Wim de Bie (Samenleven 2030)', 'De Bunker van De Bie', 'Nachtcreme' en 'Beetje laat' (met Annet Malherbe). Tussen 2002 en 2008 onderhoudt hij het dagelijkse Bieslog op internet.

Net als Van Kooten is De Bie schrijver van boeken. Hij schrijft o.a. 'Meneer Foppe en het gedoe '(1987), 'De boekcorner van... Goos Verhoef! (1988) en 'Schoftentuig' (1988). Daarnaast zing hij ook enkele albums vol, o.a. 'Zingt a capella' en 'De fluiten van ver weg'.