portret

Adele Bloemendaal

Laatste nieuws
-al het nieuws over Adele Bloemendaal

Bio.txt
Adèle Bloemendaal wordt op 11 januari 1933 in Amsterdam geboren als Adèle Maria Hameetman. In eerste instantie treedt ze op onder haar eigen naam en als Adèle Hamé. Als ze trouwt met een oudere man neemt ze zijn achternaam aan en zal ze vanaf dat moment bekend zijn onder de naam Adèle Bloemendaal.

Met Leen Jongewaard speelt ze in 1946 in diens amateurcabaret 'De Kijkdoos'. Begin jaren vijftig volgt een engagement bij toneelgroep Puck tot ze in 1953 met haar echtgenoot vertrekt naar Amerika. Vier jaar later is het huwelijk voorbij en keert ze alleen terug.

Vanaf 1958 is ze verbonden aan cabaretgroepen als Lurelei en het Leidseplein Cabaret en toneelgezelschappen als Ensemble en Arena. Bloemendaal trouwt met de zwarte Amerikaanse acteur en zanger Donald Jones, zeker voor die tijd een opmerkelijk huwelijk. Samen zijn ze te zien in de tv-serie 'Mik en Mak'. Bloemendaal en Jones krijgen in 1963 een zoon: John Jones.

In de jaren zestig blijft ze toneel en amusement combineren. In 1967 speelt ze met Gerard Cox en Frans Halsema in het goed ontvangen cabaretprogramma 'Met blijdschap geven wij kennis'. Voor de reprise laat ze zich vervangen door Conny Stuart. In 1967 en 1968 verschijnen de solo-lp's 'Aaahdèle' en 'Laat mij nu maar begaan'. Drijvende kracht achter haar artistieke ontwikkeling in die periode is regisseur Rob Touber. Met hem maakte ze haar eigen televisieshow 'De Adèle Bloemendaal show' in 1969.

Het jaar 1969 betekent de doorbraak van Bloemendaal. Naast haar eigen televisieshow is ze te zien in de populaire televisieserie 't Schaep met de 5 pooten'. De liedjes uit 't Schaep verschijnen op lp en enkele liedjes leverden hitnoteringen op. De tv-serie herenigt haar met Leen Jongewaard met wie ze in 1971 de theatershow 'Kijktaarna' maakt.

In de jaren zeventig en tachtig volgen acteerrollen in speelfilms als 'Naakt over de schutting', Op de Hollandse toer' (met Wim Sonneveld) en de Theo en Thea-film; tv-series als 'Citroentje met suiker' (1973), 'Dat ik dit nog mag meemaken' (1975-1978) en 'De Brekers' (1985, 1988).

In het theater maakt Bloemendaal furore met succesvolle one-woman-shows: 'Adèle's Keus', 'Adèle in korte broek', 'Adèle in Casablanca' en 'Adèle op de Orinoco'. In 1995 maakt ze samen met Jenny Arean de tv-special 'Meisjes in de grote stad', oorspronkelijk bedoeld als gezamenlijk theaterprogramma. Met Hans Dorrestijn is ze in 1997 te zien in de voorstelling 'Samen solo'. Dorrestijn speelt voor de pauze, zij na de pauze. Daarop komt ze met een laatste soloprogramma, getiteld 'Adèle's comeback no 1'.

Vanaf 1999 krijgt Bloemendaal last van gezondheidsproblemen. In september krijgt ze een beroerte waarvan ze herstelt, maar een jaar later krijgt ze een licht herseninfarct. Daarop besluit ze om geen nieuwe theatershows meer te maken. Plannen om toch een theatershow voor kinderen te maken gaan uiteindelijk niet door. Wel speelt ze in de tv-serie 'Oude koeien' met Ellen Vogel uit 2003 en speelt ze gastrollen, waaronder series als 'Grijpstra & De Gier' en de remake van 't Schaep met de 5 Pooten'.

Naarmate haar gezondheid terugloopt, trekt ze verder zich terug uit de schijnwerpers. Nadat ze in 2014 op 81-jarige leeftijd is verhuisd naar een verzorgingstehuis krijgt ze een zware beroerte. Na enkele maanden revalidatie in het ziekenhuis keert ze in oktober terug naar het verzorgingstehuis om daar verder aan haar herstel te werken. Haar gezondheid blijft fragiel. Eind 2016 wordt ze meerdere keren opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hardnekkige longonsteking.

Adèle Bloemendaal overlijdt op zaterdag 21 januari in Amsterdam. Ze is 84 jaar geworden.