Dit is een archief met nieuws over en besprekingen van boeken, CD's en DVD's.

Nieuwe berichten zijn te vinden via:
-overzicht nieuwe boeken
-overzicht nieuwe cd's
-overzicht nieuwe dvd's

Van het boekenfront: Brigitte Kaandorp - 9 okt 2012
Brigitte Kaandorp - Dit is een meezinger
ISBN 978 90 388 9469 0

Lees- en liedboek met teksten én bladmuziek van Kaandorps liedjes.

Op 15 oktober presenteert Brigitte Kaandorp in de Stadsschouwburg Haarlem haar bundel, begeleid door Cor Bakker, samen met studenten van de Amsterdamse Kleinkunst academie, het Vrouwenkoor Malle Babbe en de 10-jarige pianoleerling Rosalie.
-klik voor kaarten
-lees verder

Nieuwe CD: De Andersons - 7 okt 2012
De Andersons - Vreeswijk & De Andersons

Anna Ågren, Roel Dullaart en Roxanne Hellevoort vertaalden liederen van Cornelis Vreeswijk en legden deze vast met medewerking van Tom Dicke, Mirek Walton, Arthur Bont, Henrik Holm en Jeroen Zijlstra.

De CD is te bestellen voor €15,- (ex. 1,80 verzendkosten) door een e-mail te sturen naar info@deandersons.nl o.v.v. 'CD' met je naam en adres.
-fragmenten

De vertalingen zijn ook te horen in de voorstelling Vreeswijk & De Andersons, dit theaterseizoen op tournee door Nederland.
-speellijst

Boektrailer kinderboek Frank van Pamelen - 30 sept 2012
'De Zin van de Ommezijde' is een nieuw jeugdboek van Frank van Pamelen en Ellis Pruijn. In de boektrailer hoor je Erik van Muiswinkel, Katinka Polderman en Jochem Myjer.
-lees verder

Nieuwe CD: Theo Nijland - 23 sept 2012
Theo Nijland - 't Begin van het einde

Vanavond presenteert Nijland zijn nieuwe CD vanavond in De Kleine Komedie te Amsterdam, samen met een twaalfkoppige band.Met Juneoer Mers, Anke Kuypers, Petra Creutzberg, Eva Crutzen, Jakob & Jesse Klaasse, Dionys Breukers, Jan-Peter Bast, Liber Torriente, Marcel de Groot, Wessel Coppes, Marieke de Bruijn, Esther Apituley, Barbara van Aalst, Jacob Plooij.

Er zijn nog enkele kaarten.
-www.dekleinekomedie.nl
-www.theonijland.nl

Van het boekenfront: Irene van der Aart - 13 sept 2012
Irene van der Aart - De Boer op: een plattelandsidylle
ISBN 9789045022413

Sinds 2008 schrijft cabaretiere en actrice Irene van der Aart een maandelijkse column voor dagblad de Gelderlander waarin ze haar ervaringen met het platteland - ze heeft een relatie met een boer uit de Achterhoek - tegen het licht houdt van haar stadse roots. In oktober verschijnt het boek 'De boer op' over hetzelfde thema.
-lees verder

Nieuwe DVD's - 1 sept 2012
Philippe Geubels - Hoe Moet Het Nu Verder
verschijnt in september

Verwacht in oktober:
van der Laan en Woe - Superlatief
Silvester Zwaneveld - Het recht van de sterkste
Jeff Dunham - Minding The Monsters

Verwacht in november:
Xander De Rycke - Uw Zwarte Parade
Steven Mahieu - Mahieustueus
Henk Rijckaert - Het Experiment
Neonletters - Neonletters - Seizoen 2

Nieuwe DVD's: Herman van Veen - 23 aug 2012
Herman van Veen - Vandaag in Utrecht
verschijnt in oktober

Bevat beelden gemaakt tijdens de zeven voorstellingen die Herman van Veen speelde van 18 van t/m 26 mei.
Bijgevoegd is een boekje met dagboekaantekeningen, liedteksten, interviewfragmenten, foto's en label- en auteursgegevens.

Van het boekenfront - 13 aug 2012
Diverse auteurs - Zondig in Zeeland
ISBN 978 94 915 5505 3

Bekende Zeeuwse schrijvers vertellen in het 'Zondig in Zeeland' over de onbekende en zondige kant van de provincie. Met bijdragen van o.a. Freek de Jonge en Katinka Polderman (haar prozadebuut). Verschijnt in september.

Kees van Kooten schrijft boekenweekgeschenk - 29 mei 2012
Kees van Kooten schrijft het boekenweekgeschenk 2013. Dat heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) vandaag bekendgemaakt.

De Boekenweek 2013 heeft als thema Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden en draait om 'de zon-en schaduwzijden van de Nederlandse geschiedenis'.

De Boekenweek is volgend jaar ingekort en duurt van zaterdag 16 maart tot zondag 24 maart.

Nieuwe DVD's: Gili, Marc-Marie Huijbregts, Schudden - 11 mei 2012
Gili - Iedereen Paranormaal
PIAS, inmiddels verschenen

Marc-Marie Huijbregts - Marc-Marie Punt
PIAS, inmiddels verschenen

Schudden - Noorderzon
Universal Pictures, verschijnt op 23 mei 2012

Van het boekenfront: Ronald Snijders, Fedor van Eldijk - 4 apr 2012
Ronald Snijders, Fedor van Eldijk - Een Ander BoekEen Ander Boek is een absurde raamvertelling boordevol vreemde lijstjes, ontspoorde dialogen, verdwaalde romanfiguren en de belofte dat de lezer zich na elke bladzijde in weer een ander boek bevindt.

Van het boekenfront: De keuzes van nu - 26 mrt 2012
Lambert-Jan Koops - De keuzes van nu
ISBN: 978-90-77490-74-7

De keuzes van nu is een sleutelroman over een stand-up comedian die zich staande probeert te houden in de Nederlandse en Amerikaanse comedyscene. In Nederland lijdt hij onder de nukken van half-Spaanse half-Nederlandse ster-comedian Chabi-Air en de manipulatieve impresario Roelev. Koops doet in het boek en interviews niet veel moeite om te verbergen dat het hier om respectievelijk Javier Guzman en impresario Frans Ruhl gaat.
-lees verder...

Nieuwe CD's: Drs P. - 22 mrt 2012
Drs P. - Compilé Complé (8CD + boek)
ISBN 978 90 388 9463 8

Het muzikale oeuvre van Drs P is verzameld in een boek op acht CD's met daarop bijna tweehonderd door de Drs. P. gezongen liedjes. Vic van de Reijt verzamelde alle studio-opnamen, vanaf de eerste plaatopname uit 1955 in Jakarta, en voegde daar een CD vol curiositeiten aan toe.

Op 23 april wordt Compilé Complé gepresenteerd in De Kleine Komedie middels een ode aan Drs P. Met medewerking van Maarten van Roozendaal, Bob Fosko, Mieke Stemerdink, Gerard Cox, Jan Rot, Marjan Luif, Jeroen van Merwijk, Roosbeef, Don Quishocking, Herman Finkers, Wilma Bakker, Sef, Jan De Smet & Fay Lovsky, Kees Torn, Erik van Muiswinkel, Lucky Fonz III, Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig), Pierre van Duijl, Vic van de Reijt, Mylou Frencken en Gé Reinders. De voorstelling is nagenoeg uitverkocht.
-Hoep Hoep Hiezee Voor Drs. P

Van het boekenfront: Annie MG Schmidtprijs - 22 mrt 2012
Daan Bartels - 20 jaar Annie M.G. Schmidtprijs (+ CD)

Ter ere van het jubileum van de prijs voor het beste theaterlied. Bevat 20 verhalen over 20 liedjes. Daan Bartels sprak met nagenoeg alle prijswinnaars over hun bekroonde werk. Deze gesprekken heeft hij vastgelegd in twintig verhalen, die een kijk geven op de totstandkoming en op de betekenis van het werk voor de makers en uitvoerenden. Op de bijgevoegde CD staan de beschreven liedjes.

Verschijnt op 16 april aanstaande.

Van het boekenfront: Arthur Umbgrove - 15 mrt 2012
Arthur Umbgrove - Hotel Sofia

Nieuwe roman van cabaret, zanger en schrijver Arthur Umbgrove. De zeventienjarige Sofia zorgt voor haar zieke vader Harold, in hun huis in Italië dat zij cynisch Hotel Sofia noemt.
-www.arthur-umbgrove.nl

Van het boekenfront: Herman Finkers - 3 mrt 2012
Herman Finkers - De cursus 'omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door
ISBN 9789400400023

Verschijnt in maart 2012. Selectie van zijn beste conferences.

Herman Finkers - Poëzie, zo moeilijk nie
ISBN 9789400401242

Verschijnt in maart 2012. Selectie van zijn beste versjes en liedteksten.

Nieuwe CD's: Herman van Veen - 3 mrt 2012
Herman van Veen - Vandaag

De CD zal op 16 maart worden gepresenteerd in het Nieuwe Luxorm, waar Van Veen een serie voorstellingen speelt. Op de CD staat naast werk van Van Veen ook werk van Remco Campert, Pat Donnez, Marnix Dorrestein, Mark Haayema, Edith Leerkes, Hagar Peeters en Willem Wilmink.

Nieuwe DVD's: Van Kooten en De Bie - 19 feb 2012
Van Kooten en De Bie - Van Kooten & De Bie sloegen weer toe!
verschijnt medio maart

Driedelige documentairereeks van Coen Verbraak waarin Kees van Kooten en Wim de Bie zeer openhartig over hun bijzondere en omvangrijke oeuvre praten. Nooit eerder vertelden zij op televisie gezamenlijk zo uitvoerig over hun eigen werk. De dubbeldvd bevat bovendien een boekje en 17 volledige scenes waarvan in het drieluik fragmenten waren te zien.

De dubbelDVD is te bestellen via:
-winkel.vpro.nl

Van het boekenfront: Lambert-Jan Koops - 19 feb 2012
Lambert-Jan Koops - De keuzes van nu
ISBN: 978-90-77490-74-7

De Keuzes van Nu is een roman dat gaat over een comedian die afwisselend in Nederland en Hollywood in de comedyscene aan het werk is. Of probeert te gaan. Het gaat dus over humor, kleedkamers, drank, machtsmisbruik, drugs en alle andere zaken die het leven van een comedian zo stabiel maken.

Het boek zal op 29 februari worden gepresenteerd in Theater Bellevue te Amsterdam, na afloop van Koops voorstelling '36'. Het boek en de schrijver zullen dan worden geroast door Wilko Terwijn, Kristel Zweers, Korneel Evers, Patrick Meijer, Lennart Wesel en Steven Stol.
-www.theaterbellevue.nl

Lees hier een bijpublicatie, een hoofdstuk dat het boek niet heeft gehaald:
-de keuzes van nu

Van het boekenfront: Lambert-Jan Koops - 19 feb 2012
Lambert-Jan Koops - De keuzes van nu
ISBN: 978-90-77490-74-7

De Keuzes van Nu is een roman dat gaat over een comedian die afwisselend in Nederland en Hollywood in de comedyscene aan het werk is. Of probeert te gaan. Het gaat dus over humor, kleedkamers, drank, machtsmisbruik, drugs en alle andere zaken die het leven van een comedian zo stabiel maken.

Het boek zal op 29 februari worden gepresenteerd in Theater Bellevue te Amsterdam, na afloop van Koops voorstelling '36'. Het boek en de schrijver zullen dan worden geroast door Wilko Terwijn, Kristel Zweers, Korneel Evers, Patrick Meijer, Lennart Wesel en Steven Stol.
-www.theaterbellevue.nl

Lees hier een bijpublicatie, een hoofdstuk dat het boek niet heeft gehaald:
-de keuzes van nu

Van het boekenfront: Joost Vandecasteele - 19 feb 2012
De Vlaamse comedian-schrijver Joost Vandecasteele presenteert op 24 februari zijn derde boek 'Massa' aan het publiek in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Voorafgaande aan de boekvoorstelling speelt hij nog zijn debuutvoorstelling OTAKU.

Met zijn eerste boeken won hij de Brandende Pen, de prijs voor het beste korte verhaal en de Prijs van Beste Literaire Debuut.

Inschrijven kan via massa@wpg.be. Tickets via:
-www.arenbergschouwburg.be

Van het boekenfront: Hella de Jonge - 17 feb 2012
Hella de Jonge - Spring
ISBN 9789023468783

Nieuw autobiografisch boek van Hella de Jonge. 'Spring' is het verhaal over de inspirerende band tussen twee kunstenaars, over de houdbaarheid van vriendschappen, de ontdekking van het oorlogsgeheim van haar tante en haar gevecht tegen een chronische immuunsysteemziekte. Een openhartig boek over liefde en vrijheid. Verschijnt op 22 februari.

Nieuwe DVD's: Kees Torn box - 14 feb 2012
Kees Torn - Een ommetje met Kees Torn (DVD-box + CD)

Na zijn huidige programma Loze Kreten sluit Kees Torn zijn cabaretcarrière af. Afgelopen zaterdag werd tijdens de finale van het Leids Cabaret Festival de DVD-box van Torn gepresenteerd. De negen theaterprogramma's van Torn zijn nooit op televisie uitgezonden, zijn liedjes niet eerder verzameld op een eigen CD.

Een ommetje met Kees Torn bestaat uit welgeteld negen DVD's met alle voorstellingen en een CD met een selectie van zijn mooiste liedjes. Daarnaast bevat de box vele extra's. Zoals het interview met Martin Simek uit 1996, een terugblik op alle programma's, de serie Polderplein voor TV Rijnmond met sketches met o.a. Frank van Pamelen.

De DVD/CD-box is verkrijgbaar tijdens de lopende theatertournee van Torn en via:
-www.bunkertheaterzaken.nl

Van het boekenfront: Paulien Cornelisse - 15 jan 2012
Paulien Cornelisse - En dan nog iets
ISBN 9789025438036

'En dan nog iets' is de opvolger van de bestseller 'Taal is zeg maar echt mijn ding' uit 2009.

Ook dit boek bevat onnuttige, maar toch amusante analyses van ons taalgebruik. "Wat is het verschil tussen leuk en leuk-leuk? Wat zijn de fijnere nuances van nazi-Duits en porno-Duits? Wat is nouveau kak?"

Verschijnt op 23 februari.

Van het boekenfront: Jules de Corte - 4 jan 2012
Jules de Corte - Wie in Nederland wil zingen (bladmuziek)

Uitgeverij De Stiel in Nijmegen brengt 52 liedjes van Jules de Corte uit in een bundel van 154 pagina's bladmuziek. Naast evergreens als 'Ik zou weleens willen weten', 'Het land van de toekomst', 'De vogels', 'De enkeling' en 'Het feest dat nooit gevierd werd' bevat het boek tientallen andere liedjes die tot de kern van De Cortes oeuvre behoren.

Pianisten Bert van den Brink en Bram Strijbis werkten de liedjes uit tot bladmuziek. Een klein deel ervan was bij leven al door Jules de Corte op de computer ingespeeld. De notatie voor piano is aangevuld met akkoordsymbolen zodat het werk voor allerlei instrumentalisten alsmede voor minder gevorderde pianisten toegankelijk is gemaakt.

De uitgave (250 exemplaren) is door belangeloze medewerking van de musici, de rechthebbenden en de uitgeverij verkrijgbaar voor 24,95 euro excl. verzendkosten. Het boek is voorzien van een ringband, stevige platten en tegen gebruik bestand papier.
-www.de-stiel.demon.nl

Van het boekenfront: De Kleine Komedie - 4 jan 2012
Patrick van den Hanenberg - De Kleine Komedie, een geschiedenis
ISBN 9789038894669

Het oudste theater van Amsterdam vierde in 2011 haar 225-jarig bestaan. De Kleine Komedie en Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar presenteren op 11 januari een kroniek van 225 bewogen jaren, opgetekend door historicus en cabaretkenner Patrick van den Hanenberg.

Sinds de heropening in 1948 is De Kleine Komedie uitgegroeid tot misschien wel het meest vooraanstaande cabaret- en kleinkunsttheater van Nederland. Maar voordat alle grote namen van de afgelopen decennia er volle zalen trokken, heeft het theater zeer uiteenlopende bestemmingen gekend. De geschiedenis van het gebouw begint in 1786 als Théâtre Français sur l Erwtenmarkt. Vervolgens heeft het dienst gedaan als Schotse Zendingskerk, collegezaal voor studenten van de Vrije Universiteit, politieke arena, fietsenstalling voor de medewerkers van de Amsterdamse Bank en krakersonderkomen.

Youp van 't Hek neemt het eerste exemplaar van 'De Kleine Komedie, een geschiedenis' in ontvangst. Van 't Hek heeft niet alleen gevochten voor het behoud van het theater toen het in 1989 met sluiting bedreigd werd. Ook is hij de cabaretier die de meeste voorstellingen ooit in De Kleine Komedie heeft gespeeld, namelijk 275.

Nieuwe CD: Jules de Corte - 5 dec 2011
Jules de Corte - Ons Nederlandje

Jules de Corte (1924-1996) was een van de beroemdste Nederlandse liedjeszangers uit de tweede helft van de vorige eeuw. Meer dan 3000 liedjes moet hij hebben geschreven, gezongen en zelf begeleid op de piano. Slechts een klein deel daarvan is uitgebracht op LP of CD.

Na een lange zoektocht door geluidsresearcher Piet Tullenaar in de archieven en depots van Beeld en Geluid is een dubbel-cd uitgebracht met niet eerder uitgebracht materiaal. De dubbel-CD bevat 48 nummers en is samengesteld door De Cortes weduwe Thea de Corte.

De cd is nu exclusief verkrijgbaar op Fonos.
-www.fonos.nl

Kick van der Veer, bekend van Andermans Veren, schreef speciaal voor de CD de volgende bijdrage.
-Een avontuur met Jules de Corte

Van het boekenfront: Floor van der Wal - 3 dec 2011
In april 2012 verschijnt een autobiografie van Floor van der Wal, die in maart omkwam bij een verkeersongeluk. Het boek is samengesteld uit e-mails, sms-berichten, weblogfragmenten, dagboekfragmenten, brieven, gedichten en theaterteksten die Van der Wal in de loop van haar leven bijhield, dat meldt uitgeverij Lebowski.

Van der Wal, die spastisch was in al haar ledematen, was lid van de Comedytrain. Na afloop van een optreden in Toomler werd ze geschept door een auto. De doodrijder kreeg onlangs 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk.

Van het boekenfront - 25 nov 2011
Sylvester Hoogmoed - We zien wel!

Biografie over Ramses Shaffy. Hoogmoed sprak voor het boek met vrienden, collega's, bekenden, buurtgenoten en ex-minnaars.

Nieuwe DVD's - 15 nov 2011
Universal brengt DVD's uit van Jochem Myjer, Youp van 't Hek, Guido Weijers en Droog Brood.

Jochem Myjer - boxset
Bevat: Adéhadé, Yeee-Haa! en De Rust Zelve. Inmiddels verschenen.

Youp van 't Hek - Alles van Youp!
De 12-DVD boxset met het complete oeuvre van Van 't Hek verschijnt op 23 nov. Waarschijnlijk klopt de titel 'Alles van Youp!' totdat zes weken later zijn oudejaars op DVD uitkomt.

Guido Weijers - Axestos
verschijnt op 23 nov.

Droog Brood - Een frisse wind
verschijnt op 23 nov

Roel C Verburg presenteert CD - 8 nov 2011
Roel C. Verburg lanceert zijn eerste CD 'Liedjes Voor De Kater' met voorstellingen in het Comedytheater In De Nes, op 10. 11 en 12 november. Verburg speelt daar zijn liedjes met een zeven-koppige band.

Kaarten zijn €12,50 en de CD is ter plekke verkrijgbaar voor €7,50. Voor meer info:
-www.comedytheater.nl
-www.roelcverburg.nl

Van het boekenfront: Jeroen van Merwijk - 24 sept 2011
Jeroen van Merwijk - Meneer van Merwijks laatste woord over kunst en cultuur. Daarna kan iedereen weer gaan twitteren.
ISBN 978 90 388 9441 6

In dit boek legt Van Merwijk uit hoe alles in de wereld van Kunst en Cultuur in elkaar zit. Kunstenaars, museumdirecteuren, bezoekers van drag car races, tomaten en sierheesters - iedereen komt aan de beurt.

Een recensie op de site van de Wereldomroep:
-Meneer van Merwijks laatste woord over kunst & cultuur

Van het boekenfront: Drs P - 24 sept 2011
Drs P en Michèl de Jong - Kijkvoer & Leesgenot
ISBN 978 90 388 9438 6

In Kijkvoer & Leesgenot staat een verzameling ollekebollekes van Drs. P en Michèl de Jong. Het ollekebolleke werd in 1974 in het Nederlandse taalgebied geïntroduceerd door Drs. P. Het zou nog tien jaar duren voordat Michèl de Jong geboren zou worden.

Op vrijdag 30 september signeren Drs. P en Michèl de Jong Kijkvoer & Leesgenot bij P.G.C. Hajenius.
-www.hajenius.com

Nieuwe DVD's: najaar 2011 - 22 sept 2011
Jeffrey Spalburg - Brommers Kiek'n
Nu verkrijgbaar.

Jeff Dunham - Controlled Chaos
verschijnt op 3 okt 2011

Leon van der Zanden - Cola
Met 3D bonusmateriaal en een 3D-bril, verschijnt 10 okt 2011

Thomas Smith - Thomas Smith Will Set You Free
Met zijn Engelstalige show op het afgelopen Amsterdam Comedy Festival als bonus. Verschijnt op 10 okt 2011

Han Solo - Multikul
Eerste DVD van de enige rechtsextremistische comedian in de Benelux. Verschijnt op 21 nov 2011.

Hans Teeuwen - Spiksplinter
Vanaf 28 nov 2011 verkrijgbaar.

Van het boekenfront - 11 sept 2011
Willem Nijholt schrijft een autobiografie. Eigenlijk is het een bloemlezing van brieven aan schrijfster Hella Haasse. Verschijnt op 12 september.
-Willem Nijholt schrijft eigen biografie

Van het boekenfront: Sara Kroos - 2 sept 2011
Sara Kroos - Doorkijk
ISBN 978-90-204-1135-5

Op 29 oktober as verschijnt de debuutroman van Sara Kroos bij Uitgeverij L.J. Veem. Eerder publiceerde Kroos twee bundels met columns en een kinderboek. Binnenkort gaat ze in premiere met haar nieuwe voorstelling 'Voor de leeuwen'. De thematiek van het boek sluit aan op die van de voorstelling.

"De verhalen in Doorkijk beginnen met een slice of life: een schets van een schijnbaar alledaagse situatie. Twee zeventigers in hun voortuin, een eenzame toerist, een doodgewoon echtpaar op een feestje. Maar wat zou er achter de facades schuilgaan? vraagt Kroos zich vervolgens af. Wat doet die toerist als hij alleen op zijn kamertje zit? Hoe houden die zeventigers het met elkaar uit? Wat doet de doodgewone echtgenoot in zijn schuurtje?"

Aanstaande zondag geeft Kroos een voorproefje van Doorkijk op het boekenfestival Manuscripta.

Van het boekenfront: Freek de Jonge - 10 aug 2011
Frank Verhallen - Kijk! Dat is Freek
verschijnt bij De Buitenspelers, ISBN 978-90-71359-224

Op vrijdag 16 september verschijnt het langverwachte boekwerk over het oeuvre van Freek de Jonge, beschreven door cabarethistoricus Frank Verhallen, met bijdragen van Bart Jungmann, Ad van Liempt en Hella en Freek de Jonge zelf.

Jungmann reist met Freek de Jonge naar de plaatsen die zo bepalend zijn voor zijn leven en werk. Van Liempt staat uitvoerig stil bij het engagement van de cabaretier door de jaren heen. Freek de Jonge schreef hij tien columns over onderwerpen die hij voor zo'n oeuvreboek van belang vindt.

De uitgave, 640 pagina's op groot formaat in full colour, is rijk geïllustreerd met honderden foto's, waardoor er ook veel nadruk ligt op de bijzondere vormgeving van zijn voorstellingen, waarvoor Hella de Jonge sinds het begin van Freek de Jonges solocarrière verantwoordelijk is.

Kijk! Dat is Freek beschrijft De Jonges professionele carrière, van Neerlands Hoop (1967) tot Neven (2012). Van theatershows tot gelegenheidsprogramma's, van actie-avonden tot speciale projecten waarin hij theater en televisie samenbrengt.

Nieuwe CD's: Katinka Polderman - 10 aug 2011
Katinka Polderman - Polderman
Katinka Polderman - Polderman kachelt door

Liedjes uit de gelijknamige theatervoorstellingen. Vanaf 12 september in de winkels en via iTunes. Ook verkrijgbaar na de voorstelling.

Nieuwe CD's - 11 juli 2011
Andre Manuel - Dollekamp

Manuel is naast geëngageerd cabaretier ook muzikant. Hij bracht albums uit met de formaties Fratsen en Krang. Dollekamp is zijn nieuwste solo-album. In het Twents gezongen. En goed ontvangen:
-Andre Manuel - Dollekamp
-3voor12 Luisterpaal: Dollekamp

Van het boekenfront - 6 juli 2011
Kasper van Kooten - Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel (roman)
Verschijnt in oktober bij Querido

Volgens de uitgever gaat het boek over:"verwondering en lef, over acteren en echt zijn en over dromen en daden". Het boek vormt ook de basis voor een nieuwe theatervoorstelling van Van Kooten, die vanaf september in de theaters te zien is.

Van het boekenfront - 18 juni 2011
Dolf Jansen - Woordenvol
ISBN 978-90-6005-833-6

Bevat columns eerder verschenen in Volkskrant Banen, Runners World, e-linea.

Nieuwe DVD's: Lebbis - 4 apr 2011
Lebbis - Hoe laat begint het schieten?
PIAS 937.A046.001

Een engel wil hogerop en moet als examen de bewoners van de planeet Aarde vertellen hoe ze gelukkig moeten worden. God stelt daarbij drie voorwaarden: 1. Je moet het doen als Hans Sibbel. 2. Je moet hen duidelijk maken dat God niet bestaat. 3. Vertel aan het begin van elke avond dat je een engel bent.

Wat volgt is weer een vlijmscherpe conference met een duizendklapper aan grappen over onder meer de vrouwenemancipatie, de beveiliging op Schiphol, een beveiliger van de Kruidvat, het burgerservicenummer en de belastingdienst. Niemand kan zich zo grappig opwinden als Lebbis. Tussendoor plaatst hij het leven van indianen in Brits Guyana tegenover de waan van de dag van het moderne bestaan. Of je na het kijken van deze show weet hoe je gelukkig wordt is de vraag, maar je hebt ongetwijfeld veel gelachen.

Nieuwe CD's - 12 mrt 2011
Veldhuis en Kemper - Dan maar niet gelukkig

14 nieuwe liedjes, waaronder de liedjes uit de gelijknamige show die op 1 april in première gaat. Bij bestelling van de CD vóór 1 april via de webshop van Veldhuis en Kemper geldt een vriendenprijs van €14,99 en krijg je hem gesigneerd thuisgestuurd op de releasedatum.
- www.veldhuisenkemper.nl

Van het boekenfront - 1 mrt 2011
Youp van 't Hek - Goede Woede
ISBN 978 90 60058961

Selectie van de columns uit de eerder verschenen bundels 'Oelikoeli en andere goden', 'Iedereen is eigenaar van iets', 'Bacteriën moeten ook leven', 'Omdat jij mijn beste vriend bent' en 'Ware woorden'.

Nieuwe CD's - 14 feb 2010
Jeroen van Merwijk - Van Merwijks Viervuldigheid
CD- en DVDbox met daarin drie cd's: twee bootlegs van Le Big Bazar en één cd van zijn voorstelling Dat moet meneer Van Merwijk nodig zeggen, plus één DVD van zijn theaterprogramma Graag, meneer Van Merwijk!

Herman Finkers - Gedachtenkwel
single van de DVD/CD 'Liever Dan Geluk'

Youp van 't Hek - Omdat de nacht
registratie van de gelijknamige voorstelling

Nieuwe DVD's - 7 jan 2011
Ronald Goedemondt - Dedication
Bevat naast de DVD ook een audio-CD. Verschenen op 3 januari

Guido Weijers - Oudejaarsconference 2010
Verschenen op 6 januari.

De Heideroosjes - Manie! Manie!
verschijnt op 1 februari

Gedoog, Hoop en Liefde, met onder meer Erik van Muiswinkel, Mike Boddé, Thomas van Luyn, Sanne Wallis de Vries en Ronald Goedemondt.
verschijnt in februari

Releases in maart:
- Wim Helsen - Het Uur Van De Prutser
- Dolf Jansen - Altijd Verder
- Dolf Jansen - Oudejaars 2010
- Lebbis - Hoe Laat Begint Het Schieten
- Mike & Thomas - Sex, Drugs & Hoog-Barok
- Micha Wertheim - Micha Wertheim Voor De Grap

Nieuwe CD's - 17 dec 2010
Trio Korsakov (o.a. Katinka Polderman) - Kerstmis vier je niet alleenTrio Korsakov bestaat uit Katinka Polderman, Bo Brocken en Huibert Wilschut. Samen hebben ze een kerstalbum opgenomen waarin bekende kerstliederen en andere hits worden verbouwd tot eigenwijze kerstliedjes "Nederlandstalige verbeteringen". Inschrijven voor de CD kan middels een mail naar triokorsakov@hotmail.nl. De CD kost €7,50, ex verz. kosten.

Het lied 'Kerstpakket' was onlangs nog te horen als opening van het 2e uur van Kleinkunstradio bij Radio Rijnmond.
-beluister het lied

Vorig jaar maakten ze de kersthit 'Wat ik wil voor kerstmis is jou', gebaseerd op een nummer van Mariah Carey. Dit lied is nog te downloaden:
-Katinka Polderman - Wat ik wil voor kerstmis is jou

Nieuwe DVD's - 17 dec 2010
Richard Groenendijk - Na de wedstrijd
Op donderdag 23 december aanstaande zal Karin Bloemen na afloop van Groenendijks huidige voorstelling in het DeLaMar het eerste exemplaar in ontvanst nemen.

Eric Koller - Hippopotomonstrosesquipedaliofobie
Registratie van de gelijknamige voorstelling, aangevuld met bonusmateriaal zoals extra scenes, een behind-the-scenes filmpje en een making-of. Verkrijgbaar via info@erickoller.nl of na de voorstellingen van Koller.

Nieuwe DVD's - 1 dec 2010
Jochem Myjer - De rust zelve
Verschijnt op 19 december op DVD en Blu-Ray

Herman Finkers - Liever dan geluk

Verschijnt op CD en DVD. De CD bevat liedjes van Na de pauze, opnieuw opgenomen in de studio. Met medewerking van o.a. Daniel Lohues en het Metropole Orkest. Op de DVD zijn zes aanvullende liedjes te vinden en van elk lied is een clip te gemaakt. Ook het interview van Paul Witteman met Finkers staat op de DVD.

Van het boekenfront - 1 dec 2010
Frank Verhallen, Eric van Sauers - Vóór de drempel

Vierde uitgave in de reeks Koningstheatercahier. Eerste deel van twee restaurantgidsen voor onder anderen bezoekers en bespelers van het Koningstheater. Van Sauers en Verhallen bezochten twaalf restaurants nabij het Koningstheater met een theatergast, onder wie theatermakers Ronald Goedemondt, Katinka Polderman, Hans Sibbel, Mark van de Veerdonk en Jan Jaap van der Wal, theaterregisseur Koos Terpstra, theateropleider Anna Uitde Haag en theaterwethouder Rodney Weterings. Mo van Hal en Jaap Reedijk maakten de foto's. De tweede restaurantgids van Van Sauers en Verhallen verschijnt over een jaar.

Nieuwe DVD's - 21 nov 2010
De verwachte DVD-releases van PIAS:

Daniel Arends - Joko79 & Geen Excuses
Dubbel-DVD met de eerste twee theaterprogramma's van Comedytrain-lid Daniël Arends, één van de beste stand-up comedians van het moment.

Hans Liberg - 25 Jaar - Het Beste.
Registratie van de jubileumvoorstelling. Verschijnt op 22 november.

Richard Herring - Hitler Moustache
verschijnt op 22 november.

Mitch Fatel - Is Magical
verschijnt op 29 november

Najib Amhali - The Best Of.
Dubbel-DVD van bijna drie uur. Verschijnt op 6 december

Ronald Goedemondt – Dedication
verschijnt op 3 januari 2011

De Heideroosjes - Manie! Manie!
verschijnt op 1 februari 2011

Eric van Sauers - Ridder
verschijnt op 1 februari 2011

Nieuwe DVD's - 19 nov 2010
Veldhuis en Kemper - We moeten praten

Naast de integrale show bevat de DVD bonusmateriaal, zoals bloopers en de hele versie van Wieke Garcia's uitvoering van 'Dindi', die gedurende voorstelling telkens werd onderbroken.

Op 12 november schreven we dat de DVD-box 'Mannen op schijf' van Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten op 12 december zou verschijnen. Dit is nu vervroegd naar 27 november.

Nieuwe DVD's - 12 nov 2010
Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten - Mannen op schijf
Verschijnt op 12 december, 27 november.

DVD-box met zes theaterprogramma's die Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten maakten tussen 1997 en 2009. De box bevat de niet eerder op DVD verschenen registraties van 'Mannen op de maan' en 'Mannen, het allerbeste'.

Samba Schutte - Hakili Jambar
Verschijnt op 26 november.

In februari 2006 wint Samba Schutte zowel de jury- als de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Hakili Jambar was zijn eerste avondvullende voorstelling.
Update: de DVD-box van Van Muiswinkel en Van Vleuten verschijnt op 27 november in plaats van de eerste aangekondigde 12 december.

Van het boekenfront - 12 nov 2010
Sjaak Bral - De mensen in het land

Bijdragen aan het AD, "de roemruchte verhalen van Ome Ed", andere Haagse vertellingen en nooit eerder gepubliceerde teksten.

Nieuwe CD's - 6 nov 2010
Claudia de Breij - Wat ik zeker weet

Van het boekenfront - 5 nov 2010
Jacques Klöters - TOON, de biografie

De langverwachte biografie over cabaretier Toon Hermans (1916-2000) is op 4 november gepresenteerd in het Hilton Hotel in Amsterdam.

Nieuwe DVD's - 11 okt 2010
Silvester - Alone

Harrie Jekkers - box
Deze nieuwe box bevat ook de niet eerder op DVD verschenen show '2x3 kwartier'. Vanaf 14 oktober verkrijgbaar.

Els de Schepper - Roddelt
Vanaf 14 oktober verkrijgbaar.

Bert Visscher - 7DVD box 1991-2009
Vanaf 18 oktober verkrijbaar

Xander de Rycke - Uw zoete 666
Vanaf 25 oktober verkrijgbaar

Lenette van Dongen - Nike
Vanaf 8 november verkrijbaar

Begijn Le Bleu - Flamingo's in de Polder
Vanaf 15 november verkrijgbaar

Gino Sancti - VIP
Vanaf 15 november verkrijgbaar

Nieuwe DVD's - 31 aug 2010
Jos Brink - De hommage
verschijnt september 2010

10-delige DVD-box die de vele facetten van Jos Brinks carriere belichten: de theatermaker, de musicalster, de tv-ster en de predikant. De tiende DVD bevat portretten van Brink.

Anuar - Ongeremd

De tweede DVD van stand-up comedian. Het is de registratie van zijn laatste theatershow. In 2004 won hij de Cameretten juryprijs.

Nieuwe DVD's - 31 juli 2010
Samba Schutte - Hakili Jambar

Anuar - Ongeremd (verschijnt augustus 2010)

Tineke Schouten - Posi-tien (verschijnt augustus 2010)

Alle titels verschijnen bij CNR.

Nieuwe DVD's - 22 juli 2010
Gili - Gilicatessen
Uitgebracht door PIAS

Gilicatessen is 'een hilarische mix van comedy en magie' van de Vlaamse 'comedian-mentalist' Gili. Gili, artiestennaam van Lieven Gheysen, combineert hij ingenieuze goocheltrucs met grappen. Daarmee is hij vergelijkbaar met het Amerikaanse duo Penn and Teller en Tommy Cooper. Maar waar Cooper zich profileerde als slechte goochelaar ten behoeve van de grappen (hij was eigenlijk een uitstekende goochelaar), brengt Gili truuks met een humoristische presentatie. Verwacht vooral geen conferences.

Zijn beste truuk is het magisch vierkant waarbij hij op basis van een door iemand uit het publiek genoemd getal een vierkant met 16 hokjes invult, dat vervolgens opgeteld in groepen van vier telkens uitkomt op dat ene getal. In de extra's op de DVD legt een wiskundige het principe achter deze truuk uit.

Daarnaast bedient Gili zich van 'telepathie', vouwt hij balonnen en speelt hij Russisch roulette met een metalen pin onder een beker. De oplettende kijker zal zien hoe hij hierbij vals speelt. En daarmee komt een einde aan een vermakelijke special, die met een uur wel wat aan de korte kant is.

Onder de extra's een (echte?) wiskundige die de truuk van het magisch vierkant uitlegt met een leuke pay-off. En een voorproefje van Gili's nieuwe show 'Iedereen paranormaal' met een optreden in De Laatste Show.

Nieuwe Dingetje - 2 juni 2010
Het Monica Da Silva Trio - Dingetje (single)

Het getalenteerde, maar toch nog niet arrogante, trio bestaande uit Arjen Lubach en Tim Kamps heeft hun nieuwe single uitgebracht op iTunes. Aan een clip wordt momenteel gewerkt.

Volgend seizoen zijn ze ook in het theater te zien met hun eerste avondvullende programma.
-iTunes - Dingetje

Nieuwe DVD's - 30 mei 2010
Ed Byrne - Different Class
Uitgebracht door PIAS

'Different Class' is de tweede DVD van de ervaren Ierse comedian Ed Byrne (1972). De titel refereert aan het (Britse) klassenstelsel, in dit geval lagere en middenklasse. De belettering van de cover is tevens een verwijzing naar het gelijknamige album van de popgroep Pulp.

Voor de pauze is Byrne gekleed in vrijetijdskleding en maakt hij zich druk over kleding van elfjarige kinderen waarbij ze de tekst 'Gorgeous' op hun kont hebben staan en teksten op een emancipatie-poster. Hij betoogt dat Back to the Future een rukfilm is en verbaast zich over het heruitgeven van het Thriller-album van Michael Jackson. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn: martelfilms als Hostel 2, die irritante spot tegen illigaal downloaden, voetbalvrouwen en emo's. Ook neemt hij zich eigen beroemdheid op de hak en verhaalt hij over een vrouwelijke heckler. Het zijn losjes vertelde, maar slim bedachte observaties.

Na de pauze komt hij op in pak. Hij vertelt over zijn vader (arbeidersklasse) en zijn moeder (middenklasse). Maar hij heeft het voornamelijk over zijn recente huwelijk. Wat volgt is een enigszins ontmoedigend verhaal voor stelletjes over het plannen van een huwelijk, compleet met weddingplanners. En het begint al als zijn vriendin voor de grap 'nee' zegt als hij haar vraagt. Enorm grappig, maar je moet er niet aan denken dat het jou overkomt. Als toegift heeft hij het over zijn snurkende vriendin, samen naar porno kijken en het Amerikaanse accent.

De DVD is voorzien van een commentaar-track met Jimmy Carr. Ze zijn daarbij ook te zien via een kleine insert op het scherm. Het is eigenlijk meer een show-lang gesprek tussen Byrne en Carr, waarbij ze ook regelmatig afdwalen en bijvoorbeeld ingaan op het DVD-commentaar van de film Fight Club.

Van het boekenfront - 15 mei 2010
Alex Agnew - Superheld
ISBN: 9789057203497

Aan de hand van interviews en quotes uit z'n drie shows vertellen Isabelle Dams en Alex Agnew in Superheld het verhaal van een Britse Antwerpenaar die de wereld ontdekt en zich ergert, verbaast, een deuk lacht en probeert te begrijpen.

Alles begint bij zijn jeugd in Deurne-Zuid. De jonge Alex is gefascineerd door strips en gaat op zoek naar superhelden in het echte leven. Maar gaandeweg ontdekt hij dat die niet bestaan. Want mensen zijn geen superhelden, integendeel. Toch kan Agnew zijn zoektocht niet staken, tot zijn dochter Amy geboren wordt en alles verandert.
Verschijnt eind mei.

Van het boekenfront - 29 apr 2010
Joep van Deudekom en Rob Urgert - Waarom zit IK niet in Oranje?

Op 18 mei verschijnt Van Nijgh & Van Ditmar deze bundel met 25 'wetenschappelijke' vragen over voetbal. Joep van Deudekom en Rob Urgert maakten eerder Tussen de Oren en Onder de Tram, humoristische televisiequizzen over wetenschap.

Komend najaar verschijnt hun boek Hoe word ik succesvoller dan mijn collega's?

Nieuwe DVD's - 22 feb 2010
Jan Jaap van der Wal - Lekker hard lachen met oliebollen

Werd zijn oudejaarsdebuut wat zwaar op de hand en prekerig genoemd, in zijn tweede oudejaarsconference doseert Jan Jaap van der Wal het engagement een stuk beter. Niet dat Van der Wal nu milder is, het is alleen luchtiger is verpakt.

In een decor met de kroonluchters uit de inboedel van The Entertrainment Group vertelt Van der Wal over een failliet Nederland. De crisis komt natuurlijk uitgebreid voorbij met ook de rol van Wouter Bos, de val van DSB. Van der Wal maakt zich boos op het kabinet dat de hardste maatregelen uitstelt tot tijdens het WK voetbal. Van der Wal kon toen ook niet de val van het kabinet hebben voorzien. Daarnaast heeft hij het over de mentaliteit van de Nederlander, de PVV en 12 mei 2009: de mislukte aanslag op de Ikea.

Als extra staat de aflevering van 'Evenblij met..' op de DVD. Een portret van Jan Jaap van der Wal op de bakermat van de comedy, Londen. Frank Evenblij vraagt hem naar de geheimen van stand-up comedy en hoe Van der Wal geworden is wie hij is.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Nieuwe DVD's - 22 feb 2010
Guido Weijers - Oudejaarsconference 2009

Guido Weijers is niet bang om te experimenteren. Naast de oudejaarsconference kan je kijken naar acts met motoren, rollerskates en streetdance. Met name de motoren-act is spectaculair, maar het leidt toch allemaal een beetje af van de oudejaarsconference. Nog los van die bizarre filmpjes aan het begin en einde van de opname.

Weijers gaat prat op een grote grapdichtheid en niet alle grappen zijn even sterk. Maar dat lijkt het aanwezige publiek niet te deren. Natuurlijk zijn er grappen over Marco Borsato, Laura Dekker, Dirk Scheringa en de aanslag op Koninginnedag. Ook Turkisch Airlines, de Toppers en vrouwenvoetbal komen aan bod. Weijers was zelf betrokken bij een relletje toen de EO onder druk van hun leden de tv-serie 'Loopt een man over het water' stopzette. Weijers houdt zich in en wijst fijntjes op de hypocrisie van de achterban.

Bij de extra's onder meer een making of, een clip bij 'Jesus he knows me' (wat een veel betere opening zou zijn geweest van zijn oudejaars) en extra acts die de uitzending niet haalden.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Nieuwe DVD's - 22 feb 2010
Frans Halsema - Springlevend (2DVD)

Universal Music brengt op 5 maart een dubbel-dvd met werk van Frans Halsema uit. De titel is 'Springlevend'. De DVD volgt op de gelijknamige dubbel-CD uit 2009. De inhoud van de DVD's is nog niet bekendgemaakt.
via: liedkunst.nl

Nieuwe DVD's - 21 feb 2010
Karin Bloemen - Overgang

Na jaren waarin ze groots opgezette personalityshows maakte, ondersteund door een grote band en dansers, staat Karin Bloemen met 'Overgang' weer alleen op het podium. Op zoek naar antwoorden op 'Grote Levensvragen'.

"Ze zal dan ook alles uit de kast halen om haar zoektocht met iedereen te delen - en om iedereen de eenzaamheid die daarbij hoort, weer even te laten vergeten."

Overgang is een vertrouwde combinatie van conferences met liedjes op tekst van o.a. Jan Boerstoel en Jurrian van Dongen. Onder meer Sara Kroos en Richard Groenendijk leverden tekstbijdragen. In de extra's staat Bloemen uitgebreid stil bij de mensen achter de schermen.

Nieuwe DVD's - 20 feb 2010
Katt Williams - American Hustle
Katt Williams - The Pimp Chronicles pt 1
Katt Williams - It's Pimpin' Pimpin'

Katt Williams noemt zich de nummer 1 Gangsta-comedian. Met zijn rol in de comedy 'The Friday after Next' brak Williams door naar het grote publiek. In 2006 speelde hij zijn eerste HBO special, Pimp Chronicles prt 1, waar 8 miljoen Amerikanen naar keken. Daar verkocht hij inmiddels zo'n 2 miljoen DVD's en op Youtube werden zijn video's bij elkaar zo'n 30 miljoen keer bekeken.

PIAS Comedy heeft 3 DVD's van de Amerikaanse stand-up comedian Katt Williams uitgebracht. Pimp Chronicles part 1 en It's Pimpin'pimpin' zijn comedyspecials en 'American Hustle' is 40% comedyfilm en 60% stand-up, met gastrollen voor o.a. Ludacris, Snoop Dogg, Jeremy Piven.

Een comedyspecial van Katt Williams bevat commentaren op relaties en actualiteit, maar ook politiek en religie, onder een dikke deken van scheldwoorden en vulgariteit. Hij gebruikt scheldwoorden zoals smurfen het woord smurf. Daar moet je van houden waarschijnlijk.

Nieuwe DVD's - 9 feb 2010
Jeff Garlin - Young and handsome

Mogelijk ken je Jeff Garlin als Jeff Greene uit de deels geimproviseerde comedyserie Curb your enthousiasm. De laatste jaren was hij vooral actief als acteur. In 2008 nam hij voor het eerst in lange tijd een eigen comedy special op, 'Young & Handsome'.

Het resultaat is amusante verhalen over onder meer klussen in het huis, zijn vrouw en hoe donuts zijn leven hebben gered. Zijn improvisatie-ervaring geeft Garlin het vertrouwen om zijn verhalen te onderbreken met spontane opmerkingen. Regelmatig hoor je hem zeggen dat ze dat er wel uithalen met de montage.

Als extra's staan er een interview en twee korte deleted scenes op de DVD. De DVD is in Nederland uitgebracht door PIAS Comedy.

Nieuwe DVD's - 8 feb 2010
Dana Gould - Let me put my thoughts in you

Zes jaar lang was Dana Gould schrijver voor The Simpsons. In 2006 verliet hij de show om zich meer op zijn eigen werk te richten. Het resultaat is de special 'Let me put my thoughts in you', zijn eerste sinds de jaren negentig.

Veertiger Gould heeft inmiddels een gezin en deelt zijn ervaringen met het publiek. Daarbij houdt hij zijn publiek voor dat het zeuren van een vijf-jarige om een kaasstengel echt geen reden is om haar uit te schelden voor kutwijf. Maar Goulds observaties blijven niet beperkt tot zijn gezinsleven. Hij heeft sterke grappen over ijsberen, astronauten, zijn liftfobie en hoe je je leven maar beter niet kunt laten leiden door rancune.
-lees verder...

Van het boekenfront - 16 dec 2009
Peter Voskuil - De koning is dood, leve de koning! de geschiedenis van de oudejaarsconference

In De koning is dood, leve de koning! wordt uit de doeken gedaan hoe de oudejaarsconference in de jaren vijftig op de radio door Wim Kan werd bedacht, waarna hij er in de jaren zeventig furore mee maakte op televisie. Vervolgens werd het stokje overgenomen door Freek de Jonge, Youp van 't Hek en Seth Gaaikema. Maar al snel was er niet meer één oudejaarsconference, maar verschillende in zowel het theater als op de televisie.

Voskuil neemt de oudejaarsconferences chronologisch door en praat met veel betrokkenen. Aan het eind belicht hij ook nog kort spinoffs als sinterklaasconferences, oudejaars stand-up, nieuwsjaarsconferences en regionale oudejaarsconferences..

De oudejaarsconference bestaat niet meer, zegt Van 't Hek in het voorwoord. Dé oudejaarsconference inderdaad niet meer. Het is het terrein geworden van iedere cabaretier met zijn eigen jaaroverzicht. Ze hebben niet meer de impact als de conferences van Wim Kan. Maar dat komt omdat er veel meer zenders zijn, meer aanbod. Dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van de conferences minder is geworden.

Zie ook:
-www.oudejaarsconferences.tv

Nieuwe CD's - 8 dec 2009
Daniel Lohues, Herman Finkers - Sneeuwen

Speciaal voor kerstmis heeft Daniël Lohues muziek geschreven op een tekst van Willem Wilmink. Samen met de Herman Finkers heeft hij het nummer opgenomen. Besloten is deze bijzondere opname speciaal voor de kerst als single uit te brengen.

Momenteel legt Herman Finkers de laatste hand aan een nieuwe studio-CD met daarop liedjes uit het theaterprogramma 'Na de pauze'. Deze CD komt in januari uit.

Nieuwe CD's - 8 dec 2009
Geert Hoste - Twintig jaar theater (5CD)

Selectie van zes uur uit twintig jaar theaterprogramma's.

Nieuwe CD's - 7 dec 2009
Daniel van Veen - Ruilen binnen 8 dagen

Deze debuut-CD bevat alle Nederlandstalige liedjes uit zijn gelijknamige avondvullende theaterprogramma. Van Veen begeleidt zichzelf op piano, met Sybren van Doesum op de trompet.

Via zijn website is het lied 'Matthijs van Nieuwkerk' gratis als mp3 te downloaden.

Voor meer info en om de CD te bestellen:
-www.danielvanveen.nl

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Nieuwe DVD's - 6 dec 2009
Kristel Zweers - Onschuldig

Haar vriendje heeft zich laten verleiden door een sletje dat tegen hem aan stond te schurken. Kristel Zweers is hier onzeker door geworden en besluit te gaan paaldansen.

Onschuldig is een voorstelling over vrouwen die hun onschuld verliezen maar daar sterker uitkomen; over vrouwen met gebrek aan zelfvertrouwen, over relaties en seks.

Onschuldig is een sterk tweede programma van deze ervaren stand-up comedienne en voormalige Lama.

Nieuwe DVD's - 6 dec 2009
Javier Guzman presenteert: De Veronica Comedy Box (3DVD)

Net op tijd voor de feestdagen heeft CNR de Veronica Comedy Box uitgebracht met daarin 3 DVD's: Comedy Explosion Road Movie, Live in Enschede en Javier Guzman presenteert Comedy Explosion.

De Comedy Explosion Road Movie is vooral veel comedians in een busje proppen, naar gehuchten rijden en onderweg of bij tankstations slecht eten. Interessanter is zijn de extra's: drie volledige sets van Wilko Terwijn, Vincent Geers en Lambert Jan Koops.

Live in Enschede bevat een complete registratie van de Comedy Explosion, met optredens van Samba Schutte, Lambert Jan Koops en Javier Guzman, met Adam Fields als MC.

De DVD Javier Guzman presenteert Comedy Explosion bevat alle afleveringen van de gelijknamige showcase met comedians van de Comedy Explosion en gasten. Opgenomen in het Comedytheater zijn er optredens van Jim Speelmans, Riza Tisserand, Fuad Hassen, Simon Groen, Adam Fields, Patrick Meijer, Neville Raven, Samba Schutte, Umbilical Brothers en Roel C. Verburg. Guzman is de MC.

Nieuwe DVD's - 5 dec 2009
Javier Guzman - Delirium

Na 'Bot' en 'Ton Zuur' ging Javier Guzman in 2007-2008 op tournee met zijn derde voorstelling 'Delirium'. Hierin geeft hij zichzelf onbeschaamd bloot: hij vertelt over zijn verslavingen en zijn afkickpogingen, en over hoe het leven ná de roes eruit ziet. Het is ongeveer zoals aan het einde van een avondje stappen: net zo ontnuchterend als wanneer de muziek in de disco ineens stopt en de tl-verlichting aangaat.

Guzman ontving voor 'Delirium' de Neerlands Hoop, de prijs voor de kleinkunstenaar met het meest opvallende programma en/of de meest opvallende ontwikkeling.

Nieuwe CD's - 22 nov 2009
Alex Klaasen - Eindelijk alleen

Liedjes uit de gelijknamige voorstelling.

Beatrice van der Poel - Hard en Hoofd

"Hard en Hoofd is een album met verhalen over mensen, over keuzes en contrasten, over het bittere in het leven en over hoe je geluk wilt blijven vasthouden," aldus van der Poel, die zelf vrijwel alle teksten en muziek schreef. Het album bevat tevens een sensueel duet met Paul de Munnik en een lied dat van der Poel samen schreef met Marcel de Groot.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Nieuwe CD's - 8 nov 2009
Maarten van Roozendaal - En noem het maar vrienden

Nog tot en met 19 december is Maarten van Roozendaal met Egon Kracht, Marcel de Groot, Wouter Planteijdt, Nico Brandsen en Richard Heijerman te zien met het theaterprogramma 'Maarten van Roozendaal en Noem het maar vrienden'. Daarbij zijn de liedjes van Van Roozendaal voorzien van een nieuw arrangement.

Het resultaat is een prachtig album waar oude pareltjes een tweede leven krijgen en soms zelfs beter zijn dan het origineel. Uitschieters zijn 'Goon', 'Doden met verlof', 'Wouter' en 'Stapels'.

In tegenstelling tot de live-optredens waar de muziek overheerst, staat bij de studio-opname Van Roozendaals stem centraal, wat toch mijn voorkeur heeft. Op de CD ontbreken helaas de nieuwe arrangementen van Redt Mij Niet, Marang en Christoffel, welke wel tijdens de optredens te horen zijn. Wat dat betreft had deze CD zeker een dubbelaar mogen worden.

Van Roozendaal en zijn vrienden plaatsen op hun Youtube-kanaal na ieder optreden een videoverslag plaatst van wat zich achter de schermen afspeelt.
-Youtube: En noem het maar vrienden

Voor meer info en fragmenten:
-www.maartenvanroozendaal.nl

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Van het boekenfront - 5 nov 2009
Marcel Verreck - Straatwijs
ISBN 978-90-810818-9-4

Na een verblijf van bijna dertig jaar in de hoofdstad keert cabaretier en schrijver Marcel Verreck wegens gezinsvorming terug naar zijn geboortestad Den Haag. Met zijn zoontje Daniël in de kinderwagen herontdekt hij al wandelend de vele gezichten van de Residentie. In zijn column Straatwijs in Den Haag Centraal doet hij daarvan wekelijks verslag.

Op donderdagavond 12 november zal Straatwijs worden gepresenteerd in Boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan 217, Den Haag. Er is een kort programma. Als je zin hebt om langs te komen, mail dan info@paagman.nl.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Van het boekenfront - 31 okt 2009
Peter Voskuil - De geschiedenis van de oudejaarsconference
ISBN 978-94-90478-01-8

In het boek wordt aan de hand van interviews met alle nog levende oudejaarsconferenciers en andere mogelijke betrokkenen verhaald hoe de oudejaarsconference in de jaren vijftig op de radio ontstond en in de jaren zeventig de televisie veroverde, hoe na de dood van grondlegger Wim Kan cabaretiers als Freek de Jonge en Youp van 't Hek nieuwe triomfen vierden en hoe het koninkrijk van Kan nu uiteen dreigt te vallen in allemaal nieuwe kleine rijkjes.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Nieuwe DVD's - 29 okt 2009
Karin Bloemen - Jubileumshow

Integrale registratie van haar 25 jaar-jubileumshow in Theater Carré.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Van het boekenfront - 29 okt 2009
Sjaak Bral - Vandaag de dag
Selectie columns uit het AD

Zondag 1 november zal Sjaak Bral zijn boek 'Vandaag de dag' presenteren in boekwinkel Paagman in Den Haag. Hij zal een aantal columns voordragen en aansluitend signeert hij. Toegang is gratis maar aanmelding is verplicht. Klik hier voor meer informatie.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Van het boekenfront - 29 okt 2009
Karin Bloemen - Songbook

Bladmuziek van liedjes uit haar oeuvre. Het boek bevat naast de bladmuziek een CD met daarop alle nummers die in het Songbook staan.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Nieuwe DVD's - 25 okt 2009
Ramses Shaffy - Laat me (2DVD)
Universal 272 188-2

Hoogtepunten van optredens die Shaffy door de jaren heen heeft gegeven voor de Nederlandse en Belgische televisie. Concertregistraties en optredens uit de vroege jaren 60 tot 2005.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Nieuwe CD's - 25 okt 2009
Ramses Shaffy - Laat me (2CD)
Universal 271 895-1

De tweede CD bevat bijzondere opnames uit de archieven van Beeld en Geluid, waaronder 22 nooit eerder uitgebrachte tracks. Unieke opnamen van optredens in vermaarde radioprogramma's en een zeldzaam duet met Frans Halsema uit de privé verzameling van een radio technicus.

Ernst van der Pasch - Misschien gebeurt het morgen

De CD bevat dertien nieuwe nummers uit zijn huidige voorstelling "Laat niets van waarde achter", en de vorige, "Get a life". De CD is na afloop van de voorstelling te koop.

Meer:
-Nieuwe boeken, CD's en DVD's

Van het boekenfront - 19 okt 2009
Hans Teeuwen - Langs de schaduw van jouw wanhoop
ISBN 978-90-446-1476-3

Verzamelde liedteksten, met CD.

Tim Foncke - De geachten (roman)
ISBN 978-90-600-5945-6

De Vlaamse komiek Tim Foncke debuteerde deze maand als schrijver bij de Nederlandse uitgeverij Thomas Rap met De geachten. In 47 brieven - verstuurd naar bestaande personen - wordt het verhaal verteld van een vakkenvuller die terugdenkt aan zijn eerste grote liefde, ontslagen wordt na een brief aan het meisje van de zuivel, slaagt als komiek en een nieuwe grote liefde vindt.
-www.timfoncke.blogspot.com

Nieuwe CD's - 17 okt 2009
Van de Gekken - Cabaret van nu (3CD)

Van De Gekken Cabaret Nu is een 3CD, met hoogtepunten uit het Nederlands cabaret van de laatste jaren en bevat zowel conferences als liedjes. Net als de eerdere delen is deze samengesteld door Kick van der Veer.

De CD's bevatten opnames van Youp van 't Hek, Lebbis, Herman Finkers, Sanne Wallis de Vries, Alex Roeka, Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten, Lenette van Dongen, Herman van Veen en Ronald Goedemondt.

Het mooist zijn natuurlijk de primeurs en ook deze bloemlezing bevat niet eerder op CD verschenen opnames van Kees Torn, Freek de Jonge, Johan Hoogeboom met Bas Maree, Jeroen van Merwijk, Hans Dorrestijn, Katinka Polderman en Mike Boddé.
Daarnaast wordt Zwartekat.nl genoemd in het CD-boekje en alleen al daarom is deze bloemlezing natuurlijk de beste van het jaar.

Van het boekenfront - 17 okt 2009
Youp van 't Hek - Bob & Youp
ISBN 90-600-5865-8

Selectie columns uit VARA TV-Magazine waarbij Youp van 't Hek foto's van Bob Bronshoff van commentaar voorziet.

Youp van 't Hek - Omdat jij mijn beste vriend bent
ISBN 90-600-5814-3

Selectie columns uit NRC Handelsblad.

Van het boekenfront - 14 okt 2009
Ger Belmer - Mijn Moeder Was Een Walvis

Onlangs is deze bundel met humoristische gedichten van Ger Belmer verschenen. Zondagmiddag 18 oktober presenteert hij het werkje in Proeflokaal Bakker, Koemarkt 44, Purmerend. Hij draagt voor uit de bundel, zingt liedjes van zijn CD De Buitenkant (die wij eerder bespraken) en brengt ook nieuw repertoire. Accordeonist Herman Slobbe verleent muzikale medewerking. Aanvang 15.00 uur. Gratis toegang.
-www.gerritbelmer.web-log.nl

Nieuwe DVD's - 8 okt 2009
The Axis of Evil Comedy Tour

In navolging van de Original Kings of Comedy kwamen drie stand-up comedians samen voor The Axis of Evil Comedy Tour. Aanleiding voor de titel was de verzamelnaam die George W Bush gaf aan in zijn ogen schurkenstaten als Iraq, Iran en Noord Korea.

Ahmed Ahmed komt oorspronkelijk uit Egypte, Maz Jobrani uit Iran en Aron Kader is van Palestijnse afkomst. Samen met de Palestijns-Amerikaanse gastspeler Dean Obeidallah nemen ze vooroordelen op de hak. Ze vertellen hoe ze op 10 september gingen slapen als Amerikaan en op 11 september wakker werden als Arabier. Nergens wordt de humor bitter, ondanks de serieuze onderlaag.

Met name de optredens van Obidallah en Jobrani zijn de moeite waard door enkele scherpe randjes. Toch is de humor zeer toegankelijk en genietbaar voor mensen zonder een islamitische achtergrond.

Nieuwe CD's - 2 okt 2009
Harrie Jekkers brengt eind deze maand een CD met oude en nieuwe kinderliedjes uit, getiteld 'Wind Tegen, Wind Mee'. De CD komt in een nieuwe verzamelbox, 'Tot zover', met alle zeventien CD's die Jekkers onder zijn eigen naam als solozanger of cabaretier heeft uitgebracht.

Het merendeel van de liedjes van de nieuwe CD is geschreven door Koos Meinderts en gearrangeerd door Thijs Borsten.
via: haagspoppodium.nl

Nieuwe CD's - 7 sept 2009
Van de gekken - Cabaret van Nu (3CD)

Op 31 augustus verscheen de nieuwe verzamelaar 'Van de gekken, cabaret van nu'. Deze box bevat volgens samensteller Kick van der Veer de allermooiste, grappigste en meest ontroerende momenten uit het Nederlandse cabaret van de laatste jaren, met zowel conferences als liedjes.

De box bevat (n chronologische volgorde) werk van: Jenny Arean, Herman van Veen, Freek de Jonge, Hans Dorrestijn, Youp van 't Hek, Angela Groothuizen, Herman Finkers, Purper, Brigitte Kaandorp, Karin Bloemen, Jeroen van Merwijk, Erik van Muiswinkel, Lucretia van der Vloot, Jacques Klöters, Kommil Foo, Diederik van Vleuten, Vincent Bijlo, Acda & De Munnik, André Manuel, Stef Bos, Mike Boddé, Theo Nijland, Mylou Frencken, Lebbis, Lenette van Dongen, Kees Torn, Maarten van Roozendaal, Sanne Wallis de Vries, Alex Roeka, Eric van Sauers, Richard Groenendijk, Johan Hoogeboom & Bas Marée, Micha Wertheim, Sara Kroos, Claudia de Breij, Wende Snijders, Wim Helsen, Manmanman, Ronald Goedemondt, Katinka Polderman, Daniël Samkalden, Mama Roux, Van Houts & De Ket, Dorine Wiersma, Marjolein Meijers.

Nieuwe DVD's - 7 sept 2009
Diverse artiesten - Aangenaam... Comedy 2009

De Stichting Entertainmentretail Promotion (STEP) en 3 comedy-dvd-maatschappijen (CNR, Universal Pictures Benelux en PIAS) presenteren dit jaar een nieuwe promotie-DVD. Met fragmenten van Anuar, Bert Visscher , Claudia de Breij, Eric van Sauers, Guido Weijers, Herman Finkers, Javier Guzman, Jeff Dunham, Jochem Myjer, Klaas van der Eerden, Koefnoen, Marc-Marie Huijbregts, Najib Amhali, NUHR, Ronald Goedemondt en de Vliegende Panters.

De DVD kost € 4,99 en bevat daarnaast kortingsbonnen t.w.v. € 95,00. De campagne loopt van 28 augustus t/m 31 oktober 2009.

Van het boekenfront - 13 aug 2009
Freek de Jonge, Dick Matena - De Komiek (beeldverhaal)
ISBN 978-90-457-0269-8

Op 30 augustus verschijnt een getekende versie van Freek de Jonges programma 'De Komiek', getekend door Dick Matena. Eerder maakte Matena van onder andere De avonden van Gerard Reve een beeldverhaal.

De presentatie vindt plaats in Beeld en Geluid te Hilversum. De Jonge zal de tekst dan integraal voorlezen. Geinteresseerde fans kunnen zich via de site van De Jonge aanmelden om dit bij te wonen. worden voor dit soort gelegenheden uitsluitend Belangrijke Mensen uitgenodigd. Dit keer krijgen ook 50 'gewone' fans de kans om hierbij te zijn. Om kans te maken op een uitnodiging kunt een mail sturen, met motivatie waarom u hierbij zou moeten zijn, via dit formulier. -www.freekdejonge.nl

Van het boekenfront - 8 aug 2009
Herman Finkers - Na de pauze
ISBN 978-90-600-5803-9

Na een podiumstilte van zeven jaar komt Herman Finkers met een nieuwe avondvullende voorstelling: Na de pauze. De voorstelling werd door pers en publiek enthousiast ontvangen. Het boek bevat de volledige theatertekst en de belangrijkste verhalen uit het programmaboek, waaronder een essay over Gerard Reve.

Youp van 't Hek - Omdat je mijn beste vriend bent
ISBN 978-90-600-5814-5 (verschijnt oktober 2009)
-Overzicht boeken, CD's en DVD's

DVD-CD-box Maarten van Roozendaal - 8 aug 2009
Maarten van Roozendaal - Tot hier en verder

Vanaf vandaag is exclusief via de webwinkel van De Volkskrant 'Tot hier en verder' te koop. Deze box bevat DVD's van de voorstellingen 'Barmhart' en 'Het Wilde Westen' en de CD 'Maarten van Roozendaal & noem het maar vrienden'.

De CD is opgenomen als voorproef van de gelijknamige tournee die vanaf 1 oktober 2009 in de theaters te zien zal zijn. Daarbij wordt Van Roozendaal begeleid in een traditionele bandbezetting met drums, bas, piano, twee gitaren en Hammondorgel.

Voor meer informatie:
-Webwinkel Volkskrant: Tot hier en verder

Nieuwe DVD's - 6 aug 2009
De komende tijd verschijnen er weer vele cabaret- en comedy-DVD's. Hieronder een overzicht van de uitgaven die de komende tijd gepland staan.

Hans Teeuwen - Live in Londen
Pias. Verwacht: augustus 2009

Leon van der Zanden - Leon
Pias. Verwacht: september 2009

Axis of Evil (comedians uit het Midden-Oosten)
Pias. Verwacht: september 2009

Doug Stanhope - No refunds (Amerikaanse stand-up comedy)
Pias. Verwacht: september 2009

John Pinette - I'm starvin'! (Amerikaanse stand-up comedy)
Pias. Verwacht: september 2009

Gabriel Iglesias - Hot & Fluffy (Amerikaanse stand-up comedy)
Pias. Verwacht: september 2009

Robert Schimmel - Life Since Then (Amerikaanse stand-up comedy)
Pias. Verwacht: september 2009

Klaas van der Eerden - Wortels
Universal. Verwacht: oktober 2009

Droog Brood - De kip met de gouden enkels
Universal. Verwacht: oktober 2009

Arie & Silvester - De Boks
Universal. Verwacht: oktober 2009

Bert Visscher - Stoffe jongens
Verwacht: oktober 2009

Els de Schepper - Els de Schepper Box (5DVD, eindelijk!)
Universal. Verwacht: oktober 2009

Wouter Deprez - Eelt
Pias. Verwacht: november 2009

Howard Komproe - Howard 4t1&ander
Pias. Verwacht: januari 2010

Henk Rijckaert - Karton
Pias. Verwacht: februari 2010

Van het boekenfront - 5 aug 2009
Herman van Veen - Voor ik het vergeet
ISBN 978-90-388-9306-8

In februari 2010 verschijnt de autobiografie van een van Neerlands meest veelzijdige artiesten. Herman van Veen (1945) staat al ruim 40 jaar op de planken, zowel in Nederland als het buitenland.

Drs P - Souvenir de Paris
ISCB 978-90-388-9294-8 (verschijnt september 2009)

Herinneringen aan Parijs, waaronder een bezoek in 1945.

Van het boekenfront - 28 juli 2009
Claudia de Breij - Dingen die fijn zijn
Verhalenbundel, verwacht in oktober 2009
ISBN 978 90 468 0691 3

"Over dingen die fijn zijn, en over dingen die dat niet zijn, maar waar - door erover te schrijven - toch nog iets van te maken valt. Over vakanties van vroeger, en dat die jaren duurden. Over neven, zwagers en ooms, en hoe vertederend bezweet die zijn als ze op je bruiloft om half twaalf eindelijk de dansvloer op durven. Over vreemd- en over doodgaan. Over waarom ze houdt van het koningshuis, en van Mart Smeets, en waarom Harry Mulisch eigenlijk een lief klein grijs pluizenbolletje is. Over waarom Neil Diamond cool is, en Kerst wél gezellig, en het leven, al met al, sorry voor het woord, toch wel heel fijn. Onder het motto 'we zijn er nu toch, dus laten we er dan ook maar wat van maken', is Dingen die fijn zijn een onweerstaanbaar optimistisch boek voor deze sombere tijden."

Nieuwe CD's - 1 juli 2009
Van de gekken - cabaret nu (samenstelling: Kick van der Veer
Verschijnt in augustus 2009.

3 CD's met nummers van o.a. Youp van 't Hek, Lebbis, Mike Boddé, Hans Dorrestijn, Herman Finkers, Sanne Wallis de Vries, Stef Bos, Alex Roeka, Jeroen van Merwijk, Erik van Muiswinkel, Lenette van Dongen, Herman van Veen en Freek de Jonge.

Van het boekenfront - 26 juni 2009
Bart Jungmann en Frank Verhallen - Kijk, dat is Freek
Verschijnt in november 2009

Jungmann en Verhallen beschrijven het oeuvre van Freek de Jonge. Het boek bevat gesprekken en reportages, beschrijvingen van veertig theaterprogramma's en vele gelegenheidsprojecten en uitstapjes. Het is tevens een bloemlezig en bevat vele illustraties. Het is letterlijk een kollosaal boekwerk van 640 pagina's dik en 5 kg zwaar.

Naast de reguliere versie (69 euro) is er ook een luxe uitvoering in bewaarcasette, genummerd, op naam gekalligrafeerd en gesigneerd door Freek (99 euro). Niet te koop in de boekhandel, maar bij intekening te bestellen via:
-www.debuitenspelers.nl

Van het boekenfront - 20 juni 2009
Frank Verhallen presenteert zondagmiddag zijn cahier 'Het moet allemaal nog zijn' over de betekenis van Willem Wilmink voor de Nederlandse kleinkunst.

Dit is het derde deel in de reeks Koningstheatercahier, geschreven door Frank Verhallen: directeur Koningstheater en cabarethistoricus. Eerdere delen hadden als onderwerp: (1) de kleinkunstpioniers rond 1900 en (2) Theo Maassen.

Tijdens de presentatie, tevens afsluiting van Festival de Coeurkamer, zingen studenten van de huidige lichting studenten van de Koningstheaterakademie een aantal van de liederen die, onder leiding van arrangeur-pianist Erik Vlasblom, op de cd worden gezongen door oud-studenten. Onder de cd-vertolkers: Jelle Amersfoort en Bas Marée.

Voor meer informatie over en het bestellen van het boek:
-www.koningstheater.nl

Nieuwe CD's - 13 juni 2009
Erris van Ginkel - Bouwen Op Lucht (en andere ongemakkelijke liedjes)

Voor meer info:
-www.errisvanginkel.nl
-luister en download enkele nummers

Nieuwe DVD's - 13 juni 2009
Eric van Sauers - Liegt / Smulpapen

Nieuwe CD's - 8 mei 2009
Herman van Veen - Uit de tijd gekomen

Met twintig liedjes van Willem Wilmink. Aanstaande zondag praat Van Veen over het album bij Het Circus Jeroen Bosch en zijn daar enkele nummers te horen. Radio 2, tussen 20.00-23.00 uur.

Van het boekenfront - 8 mei 2009
Vincent Bijlo - De Ottomaanse herder

Perkins is de hoofdpersoon in het boek. Hij vertelt over de geschiedenis van de Ottomaanse herder en over zijn eigen leven als geleidehond. De Ottomaanse herder is betrouwbaar en rustig, een hond die ziet en doorziet, die hoort en luistert. Een hond met een geest die scherper is dan die van de meeste mensen.
-Ezzulia: interview Vincent Bijlo

Purper - 8 mei 2009
Purper - 4x
CNR 24 228579

2DVD-box met registraties van de voorstellingen '.. en dat is negen', 'Purper gala', 'Tien' en 'Elf'.

Purper is een cabaretformatie in steeds wisselende samenstellingen, maar in deze tv-registraties wordt de kern gevormd door Erik Brey en Frans Mulder. Tijdens het Purper Gala keerden diverse oud-leden terug, zoals Ina van Faassen, Hans van der Woude, Adelheid Roosen, Karin Bloemen, Angela Groothuizen, Jan Simon Minkema en Haye van der Heyden.

De opnames betreffen de tv-registraties en deze overzettingen van video bieden helaas niet de beeldkwaliteit die we tegenwoordig gewend zijn. Maar het is goed dat deze opnames nu eindelijk beschikbaar zijn gekomen. Met name '.. en dat is negen' en het Purper Gala behoren tot het beste dat deze formatie op het podium heeft gebracht. De DVD's bevatten geen extra's.

Van het boekenfront - 6 mei 2009
Mylou Frencken - Zonder Bert

Op 14 juni 2006 overleed haar geliefde Bert Klunder aan de gevolgen van een hersenbloeding. In het tijdschrift Esta schrijft zij een column over het leven van een weduwe. Deze columns zijn nu gebundeld in het boek Zonder Bert, waarmee ze de artistieke verwerking van de dood van haar man afsluit.

Van het boekenfront - 28 apr 2009
Ronald Snijders en Fedor van Eldijk - Binnenland 1 (incl CD)

Bij uitgeverij De Harmonie is een boek verschenen rondom Binnenland 1, het absurdistische VPRO hoorspel dat in seizoen 2007-2008 werd uitgezonden op Radio 1. 'Hét radiomagazine met nieuwsfictie vanuit de binnenwereld' zoals het zichzelf noemde, was een fictief actualiteitenprogramma.

De papiervriendelijkste teksten voor Binnenland 1, geschreven door Ronald Snijders en Fedor van Eldijk, zijn bijeengebracht in een boek, inclusief de CD 'Het beste of Binnenland 1' met hoogtepunten uit het radioprogramma.

Nieuwe CD's - 18 apr 2009
Arthur Umbgrove en Birgit Schuurman - Stilte opname

Arthur Umbgrove werd vorig jaar gevraagd om een optreden te verzorgen voor het kinderziekenhuis van het AMC. Umbgrove vond zijn liedjes niet geschikt voor kinderen. De programmeur vroeg of hij dan een liedje kon schrijven over het leven in het Emma. Dat is een hele CD geworden. De CD is een samenwerking met Birgit Schuurman. Zij zingt vier van de elf liedjes en een duet met Umbgrove.

De opbrengsten uit de verkoop gaan naar het Emma kinderziekenhuis. Stilte opname verschijnt op 6 mei.
-www.arthurumbgrove.nl

Nieuwe DVD's - 16 apr 2009
Jörgen Raymann - 13866, Te Gek Om Los Te Lopen

Van het boekenfront - 12 apr 2009
Willem Wilmink - Verzamelde verhalen (verschijnt in juni 2009)

Deze bundel bevat voor een groot deel niet eerder gepubliceerd materiaal. De presentatie vindt plaats tijdens het Willem Wilmink Festival in Enschede, van 4-7 juni 2009.

Van het boekenfront - 12 apr 2009
Jeroen van Merwijk - Ik ben een vrouw (verschijnt in augustus 2009)

Na de verzamelbundel 'Wat zijn de vrouwen groot' verschijnt in augustus de opvolger met teksten die Van Merwijk de afgelopen tien jaar in het theater, op radio en televisie ten gehore bracht.

Nieuwe DVD's - 7 apr 2009
Richard Groenendijk - De adem van de nachtchinees

De Adem van de Nachtchinees, de veelgeprezen show van Richard Groenendijk, verschijnt op DVD. Het eerste exemplaar wordt overhandigd door collega en vriend Jochem Myjer. Dit gebeurt op maandag 20 april aanstaande na afloop van de laatste voorstelling van Groenendijks huidige show Na de wedstrijd in het oude Luxor Theater in Rotterdam. De DVD ligt vanaf 24 april in de winkels.

Nieuwe DVD's - 5 apr 2009
Jenny Arean - Jenny door de jaren heen (5DVD)

Areans dochter Myra Rooymans spitte de afgelopen maanden in het artistieke verleden van haar moeder om een selectie te maken uit haar bijna vijftig jaar beslaande loopbaan.

De box begint met van de musical 'Vadertje Langbeen' (1963) en eindigt met een optreden van Arean met het orkest Tango Dorado uit 2009. Cabaretprogramma's als 'Gescheiden vrouw op oorlogspad' (1985) en 'Neem je een apie voor me mee' (1988) hebben een prominente plaats, net zoals de musical 'Heerlijk duurt het langst' (1998) van Annie M.G. Schmidt. Ook in de box te vinden zijn programma's als 'Tip top' (1995) en 'Voorwaarts en niet vergeten' (2000), die nooit op televisie zijn uitgezonden. Ook zijn er bekende en vergeten tv-opnamen en interviews uit onder meer Villa Felderhof en de TV Show.

Voor meer info:
-www.jennyarean.ontheweb.nl

Veldhuis en Kemper - De tijd heelt alle zonden

Bevat de integrale registratie van de show opgenomen in Stadstheater Zoetermeer.

Nieuwe CD's - 5 apr 2009
Claudia de Breij - Wakker worden, ergens heen gaan, lekker eten en weer slapen

De nieuwe CD van Claudia de Breij wordt op 1 mei in het Carré in Amsterdam gepresenteerd. De Breij speelt daar haar voorstelling iClaudia. Onder 150 stoelen in Carré wacht een gratis Oprah Winfrey-moment: 'Look under your chair, people!'
-Claudia de Breij begint zangcarriere

Nieuwe CD's - 17 mrt 2009
Herman Pouderoyen - Niet in de winkel verkrijgbaar

Twaalf nummers waaronder een zeer eigenzinnige bewerking van Brel's Les coeurs tendres, Harten, een ode aan de Utrechtse Hardebollenstraat, een liefdeslied voor Sylvia Kristel en De lust en Goede vriend in een nieuwe jas. Bekende gastmuzikanten hebben een bijdrage geleverd aan deze CD,o.a. Erik Visser (Flairck) Han van Eijk (Leef! Big Brother ) Dirk Jan Vermeij (Paris Dandies) en vele anderen.

Luister naar een voorbeeld van de CD:
-Bidden voor Bin Laden

De CD is te bestellen via zijn website:
-www.hermanpouderoyen.nl

Van het boekenfront - 14 mrt 2009
B. Keizer; P. Muller (red) - Een absolute mus

De wens om de mus weer onder de mensen te krijgen kan allerlei vormen aannemen. Rond het vogeltje heeft Peter Müller een bijeenkomst op papier belegd waarin illustratoren in samenspraak met schrijvers, dichters, columnisten, wetenschappers, filosofen en theologen de mus naar voren halen. Met bijdragen van o.a. Kees Torn.

Van het boekenfront - 23 feb 2009
Joantine Sonneveld, Jan Uriot - Sonneveld Mevrouw!

Boek van het nichtje van Wim Sonneveld. Tijdens het schrijven werd er veel uit het familie-archief geput. Het boek wordt 8 maart in Sonnevelds geboortestad Utrecht gepresenteerd.

Nieuwe CD's - 23 feb 2009
Frans Halsema - Springlevend

Universal Music brengt een nieuwe compilatie uit. Op CD 1 staan zijn beste liedjes en op de CD-2 staan 23 nooit eerder uitgebrachte tracks. Ondermeer met begeleiding door het Metropool Orkest met arrangementen van Bert Paige en Dolf van der Linden. Zo ook een nooit eerder uitgegeven en onlangs gevonden opname uit 1977 met het Metropool Orkest van zijn grootste hit 'Voor Haar' en een duet met Robert Long 'Moederziel Alleen'. Tot stand gekomen door medewerking van zijn zoon Marijn Halsema en met research van Piet Tullenaar in de archieven van Beeld en Geluid.
tip: Danny
Update: aanpassing titel CD.

Nieuwe CD's - 22 feb 2009
Hans Dorrestijn - Logistiek

Liedjes over vervoersmiddelen uit het repertoire van Hans Dorrestijn, met nieuwe muziek van Martin van Dijk.

Nieuwe CD's - 20 feb 2009
Renee van Bavel - Totdat ik vergeet

Op 27 februari verschijnt de nieuwe CD van Renee van Bavel, met medewerking van haar band, strijkers van het Metropool Orkest, Blof-toetsenman Bas Kennis en producer Peter Vincent.

Van het boekenfront - 9 feb 2009
Nathalie Baartman - Ik heb iets met prutsers

Vijftig columns uit de zondagkrant van De Twentsche Courant Tubantia. "Tikkeltje absurd, altijd fantasierijk, vol zelfspot en met een groot gevoel voor het 'klein menselijke'. Ze schrijft over troostende zakdoekjes in de trein tot aan ontheemde mannen in de damesboetiek. Iedere column is ontstaan uit een persoonlijke anekdote en neemt de lezer mee in Nathalie's wonderlijke wereld."
-webwinkel van De Twentsche Courant Tubantia

Van het boekenfront - 8 feb 2009
Dolf Jansen - Afvallen door seks
9060057848

Columns uit Volkskrant Banen, Runners World, Spoor, Health, Mensen Kennen, Fondsen.org, Vroege Vogels, 42 en het Ierland Magazine.

Nieuwe DVD's - 15 jan 2009
Onno Innemee - De Typetjes DVD-tour

Na vier solovoorstellingen maakte Onno Innemee een DVD met zijn beste typetjes. Ontroerende, hilarische, herkenbare, levensechte figuren uit zijn vroegere werk zoals 'De dove buikspreker' en 'De dronken vader'. Ook de sketch 'De internetnetcursus voor bejaarden' ontbreekt niet. Te koop bij o.a. bol.com, via harrykies.nl en na afloop van Innemees huidige voorstelling.

Nieuwe CD's - 15 jan 2009
Brainpower en Freek de Jonge - Wees niet bang

Nieuwe single 'Wees Niet Bang' van Brainpowers dubbelalbum 'Hart/Hard'. De single 'Wees Niet Bang' is gebaseerd op het gedicht van Freek de Jonge.
-Youtube: Wees niet bang