portret

Pieter Bouwman

Laatste nieuws
-al het nieuws over Pieter Bouwman

Bio.txt
Na een studie orthopedagogiek heeft Pieter Bouwman (Eindhoven, 1958) alsnog de parttime opleiding van de Toneelschool gedaan. Vervolgens wordt hij theaterregisseur bij amateurgezelschappen en theatergroep Hollandia. Hij meldt zich als zevende lid aan bij de Comedytrain. Bekendheid krijgt hij als regisseur van Hans Teeuwen en de improvisaties met Teeuwen onder de naam 'Mannen van de radio'.

Radio Bergeijk is een hoorspelachtige satirische soap over een radiostation in het echt bestaande dorpje Bergeijk met de twee vaste presentatoren Toon Sporenberg (Bouwman) en Peer van Eersel (George van Houts). Het is ontstaan als een spinoff van de Mannen van de Radio. Bouwman improviseert samen met Theo Maassen een Brabants radiostation en toen de zendercoordinator van het net hernoemde 747 AM een radiosoap wilde hebben, komt de VPRO met het voorstel om deze sketch uit te bouwen tot een serie.

Inmiddels heeft hij zich ook ontwikkeld als theater- en radiomaker met programma's als Poelmo en het op werkdagen uitgezonden Radio Bergeijk. Vanaf het seizoen 2002-2003 voegt hij daar een nieuwe stiel aan toe: televisie. Samen met zijn Radio Bergeijk-maatje George van Houts gaat hij het culturele televisieprogramma RAM ('Rond Alle Muzen') presenteren. RAM is de vervanger van programma's als Loladamusica en Stardust. Voor alle duidelijkheid: het is géén tv-versie van Radio Bergeijk.

Eind 2005 brengt Bouwman in het Betty Asfalt Complex 'Pater Biemann Kokhalst'. Al kanaalzwemmend en zappend, bluffend of blunderend, improviseert Bouwman zich door de tv-bagger van de dag. Het geluid staat uit, dus hij zal alles van commentaar moeten voorzien.

In 2007 krijgt Radio Bergeijk een eigen televisieprogramma, waarbij Bouwman en Van Houts hun radiopersonages vertolken terwijl ze worden gefilmd voor een documentairereeks rond Radio Bergeijk. Op 6 oktober 2007 is de laatste aflevering van Radio Bergeijk op de radio te horen. Tussen 2001 en 2007 worden in totaal 612 radio-uitzendingen gemaakt.