Mastodon
portret

Sjaak Bral

Seizoen 2022-2023
Vaarwel 2022
-speellijst

Over 'Vaarwel 2022'
"In een tijd waarin een slechte grap wordt afgestraft met een klap voor je bek, is het tijd om op de barricades te staan. Beter een slechte grap dan helemaal geen grap. Humor kan dat in een jaar vol rampspoed, honger en geweld? Uiteraard. ‘Humor is overwonnen droefheid’, zei Godfried Bomans al.

2022 leent zich bij uitstek voor de vette lach. De ellende druipt dagelijks van het scherm, de media zweept deze orkaan van treurnis nog wat extra op. Zo wordt Poetin vergeleken met Hitler. Terwijl er een belangrijk verschil is - Poetin draait de gaskraan dicht. Energiearmoede kun je ook anders benaderen - de enige stroom waar je altijd op kunt vertrouwen is de vluchtelingenstroom.

U voelt ‘m al: in zijn 26e oudejaarsconference gaat Sjaak verder dan hij ooit is gegaan. Immers, door het gat van de grap waait de wind van de waarheid. Vaarwel 2022. Beleef het mee met de enige échte oudejaarsconferencier."

Impresariaat
Impresariaat George Visser Productions

Laatste nieuws
-al het nieuws over Sjaak Bral

Bio.txt
Sjaak Bral, op 11 november 1965 geboren in Den Haag als Marcel van der Heijden. Zijn 'toneelstukkennaam' is geen verbastering van Jacques Brel. Sjaak is de naam van zijn vader en Bral komt van brallen, wat hem een passende achternaam leek omdat het mooi bij zijn eerste theaterstapjes paste. Bral begon zijn carrière als handelaar in van alles en nog wat en werd daarna uitbater van een discotheek. Het brallen, het ouwehoeren, bracht hem voor het eerst in de publieke belangstelling als een weddenschap hem eind 1991 een optreden in de talkshow RUR oplevert.

In 1993 krijgt Bral een zwaar auto-ongeluk. Hij besluit voor zichzelf alleen nog maar leuke dingen te gaan doen. Zo staat hij als autodidact voor het eerst op de planken als gitarist-zanger, maar al snel laat hij de liedjes achterwege en start zijn nieuwe carriere als stand up-comedian.

Zijn eerste twee programma's, 'Uit de Haagsche school geklapt' (met Adriaan Bontebal, 1998) en 'Dat had je vroeger niet' (1999), ziet hij zelf als 'kilometers maken', het zoeken naar de eigen vorm. Die vindt hij met 'Hurken in de berm' (2002) waarin hij een conference met liedjes over vakantieleed brengt.

In 'Op ware grootte' (2003) laat Bral de typetjes weg en heeft hij een heuse boodschap: 'Wie vandaag de dag naar de hemel kijkt, ziet de sporen van de haast'. Oftewel haasten is niet goed, want daar ga je alleen maar vroeg van dood. Bral lijkt serieuzer te zijn geworden, maar zijn voorstellingen blijven aaneenschakelingen van (soms platte) grappen en rake opmerkingen. Bral is meer een komiek in de lijn van Tineke Schouten en Bert Visscher.

In 'Bloedlink!' (2005) speelt Sjaak Bral een gevangene en zijn cipier. De gevangene heeft destijds zijn schoonvader neergestoken die niet van zijn dochter kon afblijven. Na zes jaar komt hij nu vrij, iets waar hij toch ietwat angstig naar uitkijkt. De cipier is meer een man van het volk die cynisch commentaar geeft op de samenleving.

Hierna volgen de soloprogramma's 'Wij Nederlanders' (2006), 'Vanzelfsprekend' (2010) en 'HIER en NU' (2013). Tussen 2007 en 2011 maakt hij twee theaterprogramma's met Fred Delfgaauw, 'Koffiehuis De Ooievaar' (2007) en 'Nachclub' (2010).

In 1997 brengt Bral zijn eerste oudejaarsconference in wat een jaarlijks terugkerende voorstelling gaat worden. Vanaf 2002 (?) zendt Radio West de oudejaarsconference jaarlijks uit, de eerste jaren op de radio en later op televisie.

Voor Radio West brengt hij spraakmakende columns, waarmee hij later ook bij Spijkers met koppen, 3FM en Met het oog op morgen is te horen. Bij Radio West was hij tevens live-verslaggever van Parkpop en North Sea Jazz. In het kader van '750 jaar Den Haag' schreef hij het achtdelige hoorspel 'De Haagse Beek'.

Als columnist is Bral ook regelmatig op televisie te zien. In de zomer van 2000 maakt hij voor RTL5 in het kader van het WK Voetbal het televisieprogramma 'De Oranjestraat' waarbij hij dagelijks een straat bezoekt die meedoet aan de verkiezing tot Oranjestraat van Nederland. Tussen 2001 en 2004 maakt Bral deel uit van het panel van het satirische consumentenprogramma Ook Dat Nog. In de tussentijd staat hij aan de wieg van programma's als Comedy Factory en Raymann is Laat.

Bij Noorzee FM is is Bral in 2003 te horen in de ochtendshow van Gordon. Elke vrijdagochtend brengt hij zijn column en dat bevalt zo goed dat hij daar op 1 maart 2004 zijn eigen lunchprogramma krijgt met de titel 'Broodje Bal'. Wanneer de zender wordt verkocht en omgevormd naar het format van Q-Music stopt Bral per 1 juli 2005.

Bral werpt zich op als voorvechter van het Haagse dialect en organiseert in 1998 en 2000 het 'Haags dictee'. Na het succes hiervan maakt hij samen met tekenaar Marnix Rueb (bekend van de strip Haagse Harry) het Groen Geile Boekie, een spellingsgids voor de Haagse taal, en de Haagse Scheurkalender 2000.