portret

Claudia de Breij

Seizoen 2022-2023
Oudejaarsconference 2022
-speellijst

Wekelijks schrijft ze een column in de VARA-gids.

Over 'Oudejaarsconference 2022'

Impresariaat
Breijwerk

Laatste nieuws
-al het nieuws over Claudia de Breij

Bio.txt
Claudia de Breij (Utrecht, 1975) ontdekte tijdens de kerstmusical van het Koningin Wilhelmina College het podium. Nu kwam haar 16 jaar opgeslagen reservoir van anekdotes, grapjes en liedteksten vrij. Geen feest, geen cabaret, geen jaarsluiting of Claudia kleide een lied. Wat ze zelf schreef, wilde ze zelf zingen en dus leek het iedereen het beste dat Claudia eens zangles nam.

Haar cabaretneigingen vonden een voedingsbodem in het cultureel centrum van de Universiteit Utrecht, Parnassos. Ze nam kleinkunstlessen van Malinca Verwiel. Ze deed auditie voor de Kleinkunstacademie maar werd afgewezen. Ze ging andere wegen zoeken, haalde de eindronde van het Leids Cabaret Festival en werd 'de grootste verrassing van het festival' genoemd. Inmiddels werd ze op gitaar begeleid door Rogier Wagenaar, later aangevuld met Sander Geboers op piano. Met z'n drieën deden ze in 1998 mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival en werden 3e.

Claudia had in de meantime haar studie opgegeven. Ze was intussen begonnen met radio- en televisiewerk voor Stadsomroep Utrecht. Toen ze stopte met haar studie wilde ze stom werk gaan zoeken om de kost te verdienen terwijl ze cabaret maakte, maar leuk werk diende zich aan; ze ging verslaggeven en presenteren voor Radio-m en Radio West. Korte tijd daarna kwam Hilversum; ze schreef columns voor het televisieprogramma 'Kaap de Goede Hoop' van de RVU en presenteerde voor diezelfde omroep een serie over pubers. Voor BNN ging ze het Radio 1-programma 'United' presenteren.

In maart 2002 verhuist ze naar 3FM om voor de NPS het programma '...& dit is Claudia' te presenteren. Wanneer bekend wordt dat ze gaat overstappen naar de VARA zet een rancuneuze NPS onmiddelijk haar programma stop. Sinds 1 september 2003 presenteert ze voor de VARA op 'Claudia d'r op', vrijwel elke werkdag op 3FM. Ondertussen gaat haar cabaretcarriere gewoon door met de premiere van haar avondvullende voorstelling 'De Wilde Frisheid' op 31 oktober 2002.

In 2003-2005 is De Breij ook op televisie te zien waar ze afwisselend met Dolf Jansen het latenight-programma 'VARA Laat' presenteert. In 2006 valt ze in als presentator bij het populaire infotainment-programma 'De wereld draait door'. In de zomer van 2006 krijgt ze op televisie haar eigen personality-show, Claudia's Showboot.

In 2006 wordt ze voor 'Hallo lieve mensen' genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt. En in 2010 wint ze voor 'Hete vrede' de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

In december 2011 gelast ze haar nieuwe tournee 'Landgenoten' af. "Ik moet nu de moed hebben om een artistieke afweging te maken, ik moet nu de tijd nemen om te kijken waar mijn creativiteit toe leidt in plaats van die te dwingen. Eerst leven, dan schrijven. En wat ik dan schrijf, dat leidt altijd weer een keer naar u. Naar het theater. Want dat is mijn leven."

In maart 2013 maakt ze haar rentree in het theater met de voorstelling ''Alleen', dat ze exclusief in het DeLaMar Theater in Amsterdam speelt. Vanaf januari 2014 tourt ze opnieuw met een theaterprogramma door Nederland. Teerling wordt door pers en publiek lovend ontvangen en tot veler verbazing niet genomineerd voor de VSCD Cabaretprijzen.

In november 2014 maakt ze bekend te stoppen met haar radioprogramma 'Claudia d'r Op' op 3FM. Op 12 december is de laatste uitzending.