www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Comedytrain

Seizoen 2021-2022
In het eigen café Toomler is de Comedytrain elke week te zien.

Impresariaat
Comedytrain

Laatste nieuws
-al het nieuws over Comedytrain

Bio.txt
Eind 1990 verzamelt Raoul Heertje een aantal mensen om zich heen om, onder de naam Comedytrain, stand-up comedy in Nederland te introduceren.

In 1995 ontvangt Comedytrain de Pall Mall Export Prijs als bekroning voor de durf en originaliteit van Comedytrain en de hoop dat, na Hans Teeuwen, Lenette van Dongen, Arthur Umbgrove en Theo Maassen, nog vele talenten uit deze school zullen voortkomen. Dat dat geen ijdele hoop zou blijken was in de daarop volgende jaren te zien op diverse cabaretfestivals, theaterpodia en zowel op als achter de schermen van de Nederlandse televisie.

In februari 2006 volgt Jan Jaap van der Wal Raoul Heertje op als artistiek leider. Van der Wal volgde Heertje eerder al op in het bestuur van de Comedytrain en wordt bij zijn nieuwe taak ondersteund door Theo Maassen, Hans Teeuwen en Eric van Sauers.

De opzet van een avond Comedytrain is simpel: vijf stand-up comedians ingeleid door een M.C. (Master of Ceremonies) beklimmen het podium voor hun solo-act, slechts bijgestaan door wat lichtspotjes en een microfoon. Volgens Comedytrain is het een soort jazz; je hebt een schema en daarop ga je improviseren. Ritmisch, razendsnel inspelen op de grillen en luimen van je publiek. Het publiek kaatst weer terug waardoor een dialoog ontstaat, de direkte interactie die zo belangrijk is bij stand-up comedy.