portret

terug

In de media: Comedytrain - 4 jan 2011
Interview met Jan Jaap van der Wal (JJW), Hans Sibbel (HS) en Ronald Goedemondt (RG) naar aanleiding van 20 jaar Comedytrain.
"JJW: 'Als ik hier (Toomler, zk) binnen stap, krijg ik een combinatie van enthousiasme en bewijsdrang over me. Ook als ik niet in de line-up sta, krijg ik altijd het verlangen mee te doen, dan wil ik ook een kwartier het podium op. Het voelt ook wel als mijn lot.' (..) HS: 'Ik heb onlangs een nieuw huis gekocht, en een van mijn voorwaarden was dat het op fietsafstand van Toomler moest liggen.' (..) RG: 'Als ik hier nieuw materiaal probeer, voelt het alsof ik weer helemaal opnieuw moet beginnen. Maar je hebt hier altijd wel de troost van je collega's, die hard lachen als je materiaal niet aanslaat. (..) De andere comedians zitten achter in de zaal, en zijn druk met hun eigen grapjes. Maar ze horen aan de toon ogenblikkelijk dat er iets bijzonders gebeurt op het podium. Het zijn net herdershonden, je ziet die oortjes dan omhoog gaan.' (..) HS: 'De eerste keer dat je een nieuwe grap probeert en de mensen beginnen te lachen, dat is zo'n krachtig gevoel. Beng! Raak! Dan gloei ik van binnen.' (..) RG: 'Grappen maken is mijn manier van contact maken. Ik hou ervan om heel persoonlijke verhalen te vertellen, en als daarom wordt gelachen, voelt dat als een bevestiging, zo van: ik mag er zijn.' (..) JJW: Ik weet nog dat Ronald hier auditie deed, en ik zwaar onder de indruk was. Ik zag iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. Op zo'n moment zeg ik alleen: blijf bij jezelf en heb geduld. Als je nu goed bent, ben je over vijf jaar alleen maar beter. Neem dus je tijd. En ga niet te snel op televisie. Dat is een tip die ik van Hans heb gekregen.' Zowel de comedians als het publiek hebben de vorm nu wel ontdekt. Stand-up is nodig aan vernieuwing toe. Dat merken we hier in de club ook.' (..) RG: 'Ik zie de laatste tijd veel comedians die een beeld najagen in plaats van dat ze hun eigen vorm aan het ontdekken zijn. Ze hebben op tv een aantal stand-uppers gezien en willen ook zo zijn. Terwijl ze juist hun eigen persoonlijkheid moeten ontwikkelen. Dat is wat ze interessant maakt.' (..) JJW: 'Als groep kun je elkaar inspireren en scherp zijn op elkaar. We zijn aan iets nieuws toe, maar we kunnen niet verwachten dat het van één iemand zal komen. We zullen het samen moeten doen.'"
'Vallen en opstaan' door Geert-Jan Bron, in: VARA-gids, 30 okt 2010

Interview met Jan Jaap van der Wal (JJW), Raoul Heertje (RH), Stefan Pop (SP) en Eric van Sauers (ES).
JJW: 'We zijn met z'n allen de baas over Toomler en het impresariaat. Iedereen krijgt uit de inkomsten evenveel betaald, een deel gaat naar het kantoor, en we bouwen een reserve op om een busje te kopen en naar festivals als Edinburgh te gaan. Die basis is door Raoul gelegd en daar houden we strikt aan vast.' (..) SP: 'Als iemand van de oude garde in de zaal is, zoals Hans Sibbel, dan ga je automatisch na afloop even bij hem zitten om te vragen wat hij ervan vond.' JJW: 'Iedereen accepteert kritiek van elkaar. Je kan niet elke dag een existentialistische discussie houden over de inhoud van je optreden, maar iedereen staat open.' (..) Van Sauers: 'veel comedians (maken) in het begin grappen over hun zwarte, joodse of hazenlip-achtergrond. Maar je belevingswereld wordt groter, dus wordt ook de onderwerpkeuze breder.' RH: 'Het is trouwens een mythe dat stand up comedy minderheden-humor maakt. We zijn gewoon een afspiegeling van de samenleving. Het is een schandaal dat minderheden in andere kunstvormen zo ondervertegenwoordigd zijn.' 'We zijn een keurmerk geworden', door Patrick van den Hanenberg, in: Volkskrant, 25 okt 2010

Interview met Jan Jaap van der Wal (JJW), Theo Maassen (TM) en Henry van Loon (HL).
TM: 'We waren beginnelingen, hadden het allemaal nog nooit gedaan en wisten ook niet precies wat het was. Van Raoul (Heertje, zk) moesten we ons vanaf het begin al met elkaars werk bemoeien, om verder te komen.' (..) JJW: 'Tijdens een open avond mocht iedereen spelen zolang het publiek het leuk vond. Dan sloeg er iemand op een gong. Bij mij ging het maar door. Op een gegeven moment heb ik zelf op de gong geslagen, omdat ik echt niets meer had. Toen werd ik gevraagd om meteen auditie te doen.' (..) HL: 'Het ging ook wel goed, volgens mij. Maar daarna heb ik me weer op school geconcentreerd, omdat ik ook Shakespeare moest leren spelen. (..) Ik durfde Comedytrain niet leuk te vinden. Maar een jaar later ging ik toch auditie doen.' (..) JJW: 'Ik zat vorig jaar in Oss bij Hans Sibbel in de zaal. Achter mij zat een man die, net voor Sibbel begon, zei: 'Krijgen we nu die lange of die korte?' Wat dat betreft weet je toch nooit wat je in de zaal hebt zitten. (..) TM: 'Ik heb van alles i nde zaal, qua opleidingsniveau en leeftijd. Het is een bont gezelschap. Wel heel blank, dat wel, vind ik jammer, maar dat is gewoon zo.' (..) HL: 'Ik heb wel lang het idee gehad om van mijn eerste show een registratie te laten maken in Carré, waar dan maar een handjevol mensen zit.'"
'Vrouwen kunnen het gewoon niet' door Gert-Jaap Hoekman en Leon Verdonschot, in: Nieuwe Revu, 20 okt 2010

In de media: Amsterdam Underground Comedy Collective - 18 aug 2009
Waardering: 5 uit 5 sterren. "As a reviewer, you often sit through hours of mediocrity - or worse, piffle - in the hope of experiencing a moment such as this: discovering the heretofore unknown (to me, that is) Amsterdam Underground Comedy Collective. Three young Dutch comedians and an Indonesian-Dutch MC deliver an hour of pure comedy nirvana, with material that ranges from the risqué to the absurd but is always delivered with charm and intelligence. Call me culturally naive, but the added dissonance of hearing pitch-perfect comedy delivered in a thick Dutch accent just tipped the whole experience over into the realm of curiously sublime. Punchy, controversial, utterly seductive - and it's all cheap as the proverbial. Don't question it. Just go."
-lees het volledige artikel
'Amsterdam Underground Comedy Collective' door krc, in: ThreeWeeks eDaily, 16 aug 2009

Waardering: 2 uit 5 sterren. "Martijn Koning is the instantly likeable compère, propositioning audience members with a gawky, halfwitted grin. Though not a main attraction, he outshines two of the three acts he presents. The first is Thijs van Domburg's brand of grumbling misanthropy that begins promisingly, but unfolds with peculiar restraint. (..) Sander van Opzeeland, meanwhile, knows how to gripe. (..) his sneering impression of the Dutch comic who told him how British audiences "hate it when you shpeak the Queen'sh English' reassures us that AUCC's intended appeal is not that of a freak show of inarticulate Europeans stumbling over bad jokes. (..) the night ends with a whimper when the conspicuously young Stefan Pop arrives. Occasionally blundering, he dithers between ironic bigotry and the halfhearted, anti-racist derision with which he counters it. Pop redeems himself with a stunningly fluent explanation of Einstein's theory of relativity. (..) By no means is the showcase a flop - but given such a small window of opportunity, the younger comics fail to make any lasting impression, leaving 40-year-old van Opzeeland's experience to dominate."
-lees het volledige artikel
'Amsterdam Underground Comedy Collective' door Lyle Brennan, in: Fest, 8 aug 2009

In de media: Comedytrain - 10 apr 2007
"'Wat ik belangrijk vind, is dat het initiatief voor deze serie van de comedians zelf is gekomen', zegt Jan Jaap van der Wal, artistiek leider van de Comedytrain en de Amsterdamse club Toomler waar dit komediantencollectief onderdak heeft gevonden. 'Dit is zo'n idee dat na afloop van een show ontstaat. Na een mooie avond, als het later en later wordt, zegt iemand: zou het niet mogelijk zijn om daar op de televisie eens iets mee te doen? Het was de drang om te laten zien wat hier gebeurt die de doorslag heeft gegeven.' (..) 'Wij kunnen wel vinden dat we heel goed zijn, maar als je die voortrekkersrol wilt behouden, zal je toch dit soort dingen moeten doen. Omdat je merkt dat een heel groot tv-publiek langzamerhand gaat denken dat stand-up comedy hetzelfde is als - met alle respect - Jörgen Raymann of de Lama's. Maar dat is onze smaak niet. Wij zitten toch wat meer op de inhoud. Voor ons gaat het niet alleen maar om het lachen, maar in de eerste plaats om de persoonlijkheid van de comedian. Wij zijn geen Moppentoppers. Wat je nu op de televisie ziet, is vaak nogal inwisselbaar.'"
-lees het volledige artikel
'Comedytrain toch op televisie' door Henk van Gelder, in: NRC Handelsblad, 23 mrt 2007