portret

Jules Deelder

Laatste nieuws
-al het nieuws over Jules Deelder

Bio.txt
Justus Anton Deelder (Rotterdam, 1944) begon op 12-jarige leeftijd met schrijven en is daarmee hij nog steeds niet opgehouden. Studeert na zijn eindexamen HBS enige tijd M.O.-Nederlands en maakt in die tijd zijn eerste reizen, o.a. naar Spanje, Italië en Engeland. Om die te kunnen maken en de kost te verdienen heeft hij allerlei baantjes, zoals assistent-effecten correspondent bij een bank, sjouwer bij Van Gend & Loos en op groenteveilingen, havenarbeider, classificeerder en nog meer, maar ook toen was hij in de eerste plaats dichter. De doorbraak kwam met 'Poëzie in Carré', in februari 1966.

In 1970 zou hij aan de wieg staan van Poetry International. Toen had hij al twee kleine dichtbundels op zijn naam staan: Gloria Satoria (1969) en Dag en nacht geopend (1970). Twaalf bundels poëzie volgden en in 1995 verscheen de verzamelbundel "Renaissance - Gedichten '44-'95". Daarnaast schrijft Deelder ook proza. In 1988 ontving hij de Anna Blaman-prijs voor zijn hele oeuvre.

Jules Deelder is een 'aucteur', een dichter die gezien en gehoord moet worden. Hij vuurt zijn teksten staccato af op het publiek, af en toe met een flinke klemtoon. (Gás!!! - Wat trouwens weer niks met één van zijn stokpaardjes, de Duitsers, te maken had.)

Sinds 1984 komt hij met theatershows. 'Deelder spreekt' (1985) is zijn eerste avondvullende programma en daarvoor ontvangt hij de Zilveren CJP. In 'Deelder zingt' vertelt Deelder enkele verhalen, zoals 'Beest zonder staart' en 'Proefkoning' over een alcoholtest op het circuit van Lelystad waaraan hij ooit voor televisie heeft meegedaan (Wij herinneren ons dat hij met een noodgang over de te ontwijken pop heenscheurde). Daarnaast vertelt hij moppen en draagt hij gedichten voor. Trio Me Reet zorgt voor het muzikale deel van de show.

Naast performer van eigen materiaal is Deelder ook toneelschrijver. Voor het jeugdtheater Hofplein uit Rotterdam maakt hij een familievoorstelling: een eigentijdse Sneeuwwitje. Deelder bedingt wel dat een donker meisje de hoofdrol speelt. Hij schrijft het stuk 'De automaat' en vertaalt werk van de Engelse Jim Cartwright ('De Straat', 'Opkomst en ondergang van schreeuwlelijk' en 'Twee').