www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

De Jong en Van Santen

Laatste nieuws
-al het nieuws over Schudden

Bio.txt
In oktober 1994 wonnen Emiel de Jong en Noël van Santen als Schudden Voor Gebruik de jury- en publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Een maand later werden ze tweede op het Camerettenfestival. Na hun eerste programma 'Schudden' maakten ze onder de ingekorte naam 'Schudden' het programma 'Amok'.

In de programma's van Schudden volgen de sketches volgen elkaar in rap tempo op, met verkleedpartijen in de coulissen. Veel woorden zijn niet nodig, maar wat gezegd wordt is goed doordacht en verrassend leuk. Behalve luisteren en lachen valt er vooral ook veel te zien tijdens de voorstelling. Er is voortdurend aktie op het toneel met goed samenspel tussen Van Santen en De Jong.

Van Santen en De Jong deden met Silvester Zwaneveld (Arie & Silvester), Onno Innemee en Rob Urgert in de zomer van 2005 op Zwartekat verslag van Het Schip, een programma in wording.
-lees Het Schip Logboek

Schudden wordt met regelmaat genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen. In 2007 voor 'Zout', in 2009 voor 'Ruis' en in 2011 voor 'Noorderzon'.

Met ingang van seizoen 2016/2017 gaat het duo verder onder de naam 'De Jong en Van Santen'. Aan het begin van het seizoen besluiten ze echter de tournee te annuleren. Het duo stopt niet, maar zegt meer oplaadtijd nodig te hebben voor een nieuw programma. "We komen terug; beter, sterker, visueler, fysieker, poëtischer en grappiger dan ooit. We gaan nu op zoek naar een nieuw roer of nieuwe zeilen of we schuilen even onder een grote paraplu."