www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Wouter Deprez

Seizoen 2018-2019
De Avond van de Luistervink
-speellijst

Levend & Vers (reprise)
-speellijst

Over 'De Avond van de Luistervink'
"Een bonte theateravond tijdens de Gentse Feesten waarbij Wouter Deprez vrienden en zielsverwanten het podium opjaagt.

Op deze bonte avond nodigt Wouter Deprez goed volk uit. Er kan vanalles gebeuren. Vaste waarden proberen nieuw materiaal uit. Of ze verlaten hun comfortzone en brengen iets helemaal anders. Comedians doen serieuze dingen, acteurs zingen, mime-artiesten beginnen te spreken, dansers dansen andere dansen dan hun dagelijkse dansen. Onontdekte talenten worden het podium opgegooid. Vergeten klasbakken worden afgestoft en herontdekt.

Wouter lijmt de avond aan mekaar met levend vers nieuw materiaal. Of heropgedolven oud materiaal. Elke avond van de luistervink is een volstrekt unieke avond."

Over 'Levend & Vers'
"Na vijftien jaar optreden is het tijd voor een herontdekking.
Wat doe ik het allerliefste?
Anekdotes vertellen, onzin uitslaan, beetje improviseren, primitieve liedjes zingen.
Met de goesting van het begin en de ervaring van de oude rot.
Ik wou losse stukken maken, maar ze groeien toch weer aan mekaar, tot een verhaal.
Ik schrijf dit tekstje tijdens de voorbereidingsfase.
Daarnet schreef ik een nieuw stukje voor de voorstelling, over hoe sportief ik mij voel bij elk bezoek aan een sportwinkel.
Daarvoor stemoefeningen gedaan.
Vanochtend vroeg gaan joggen. Vijf kilometer, om in vorm te geraken voor het podium.
Kom maar langs.
Ik kan niet wachten om u vanalles te vertellen."

Impresariaat (B)
Working Class Heroes

Laatste nieuws
-al het nieuws over Wouter Deprez

Bio.txt
Verzamelt onder werktijd comedyfestivals en prijzen. Zo won hij in 2000 Humorologie in Kortrijk (België), werd hij in 2002 tweede op Cameretten, veroverde hij Humo's Comedy Cup in 2003 te Brussel en deelde hij de juryprijs met het duo Dames voor na vieren op het Concours om de Wim Sonneveldprijs 2004 van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Daarnaast is hij bekend van de Vlaamse televisie: hij is regelmatig te gast bij De Rechtvaardige Rechters en werd hij in oktober 2005 'de slimste mens ter wereld', na het winnen van de gelijknamige tv-quiz.

Verslag Amsterdams Kleinkunst Festival 2004
Na Kommil Foo, Wim Helsen en Gino Sancti staat er met Wouter Deprez opnieuw een Belg op het podium waar het absurdisme uit het optreden druipt. Vermakelijk, maar inmiddels lijkt het toch vooral een kunstje te worden. Gelukkig weet Deprez zijn act als een ware stand-up comedian ook te doorspekken met one-liners. Pas in de tweede helft van zijn optreden maakt hij pas echt indruk met een (opnieuw) absurd lied waarbij de ongelukken zich opstapelen. In het slotnummer weet hij getooid met een discobal als een volksmenner het publiek te bewegen tot een luid applaus. Helaas was hij voor een deel van het publiek door de schittering ook niet meer te zien.
De jury noemt hem een charismatische theaterpersoonlijkheid, noemt zijn liedjes van een hoog meefluit-gehalte en zijn vermogen om de spanning in de voorstelling te houden. Dat hij daarbij de finale-avond zelf betrekt vond de jury extra leuk. Uiteindelijk kon de jury niet kiezen tussen de ontroering van Dames voor na vieren en het absurdisme van Wouter Deprez. Daarom kozen ze ervoor om Kaal de tweede prijs te geven en zowel Dames voor na vieren als Wouter Deprez tot winnaar van de Wim Sonneveldprijs 2004 uit te roepen.

Verslag Cameretten 2002
De Vlaming Wouter Deprez neemt de toeschouwer mee naar zijn jeugd. De bestraffing in zijn jeugd, zijn verliefdheden, Wilfried de kruidenier, Marieke en haar zwangerschap. Deprez is een enthousiasmerende verteller, maar bedient zich vaak van platte onderwerpen als het tekenen van een hart met poep ('liefde is een stront-affaire' dat u dat weet), de ontmaagding, het uitbeelden van een op handen zijnde bevalling. Zijn liedjes waren een welkome afwisseling. Het was zowel knap als storend dat hij meerdere keren vraagt om applaus én dat vervolgens krijgt van een klapgraag publiek. De jury prees zijn sterke mimiek en goede timing. Het was een geölied programma in de vorm van kindertheater voor volwassenen. Waar wij de energieke performance konden waarderen, ergerde de jury zich soms aan de rusteloosheid en de zich soms overschreeuwende Deprez.