www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Martin van Dijk

Laatste nieuws
-al het nieuws over Martin van Dijk

Bio.txt
Martin van Dijk wordt geboren in Emmen op 17 oktober 1946 als lid van een muzikantenfamilie. Al op dertienjarige leeftijd staat hij op het Loosdrechts jazz concours. Na omzwervingen in de popmuziek komt hij in de jaren zeventig hij terecht in Groningen waar hij regelmatig speelt in jazzclub de Koffer met zijn groep 'Parnassus'. Hieruit komt het 'Jenne Meinema Quartet' voort totdat Van Dijk in 1977 gaat spelen bij de Muskee Band van Harry Muskee. Met Ton Meijer en Jan Bommerson vormt hij de cabaretgroep 'Martin, Ton en Bommerson'. Ook speelt hij in die periode bij rocktheatergroep Werk in Uitvoering.

In de jaren tachtig vertrekt Van Dijk naar de Randstad. Hij werkt mee aan de musical 'De Zoon van Louis Davids' waarvoor hij een Edison-nominatie krijgt. In de jaren daarna volgen theatershows met o.a. Adèle Bloemendaal, Jenny Arean, Purper en musicals als 'Oh Johnny', 'Tip Top' en 'In de schaduw van Brel'. Deze musicals komen voort uit het Amsterdams Kleinkunst Festival waar hij ook de vaste muzikaal leider is voor de hommages. Acht jaar lang vormt hij een duo met Hans Dorrestijn en maken ze de programma's 'Cirkels' (2000), 'Het naakte bestaan' (2005) en 'Ruïnes' (2007). Sinds 2014 vormde hij het trio 'De getergde mannen' met Evert de Vries en Rob van de Meeberg. Op 28 mei 2016 heeft Van Dijk zijn laatste publieke optreden met deze groep in het Apollofirst Theater in Amsterdam.

Van Dijk wint de Scheveningen Begeleidersprijs in 1988 en 1990 voor respectievelijk 'Neem je een apie voor me mee' van Jenny Arean en George Groot en 'Adèle in Casablanca' van Adèle Bloemendaal. Tweemaal wint hij de Annie MG Schmidtprijs voor zijn muziek van 'Iemand moet het doen' (1992) gezongen door Jenny Arean en 'Hallelujah, Amen' (1996), gezongen door Arean en Lucretia van der Vloot. In 2004 wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanaf de start in 2011 doceert hij zanginterpretatie en repertoire aan de Paul van Vliet Academie in Den Haag. Op tv is hij de vaste pianist bij de tv-quiz 'Met het mes op tafel' tussen 1997 en 2016.

In december 2015 wordt een agressieve vorm van kanker bij hem geconstateerd. Pianist, componist, zanger, cabaretier en docent Martin van Dijk overlijdt op 5 juni 2016 op 69-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam.