Lenette van Dongen

Seizoen 2022-2023
Dat doen ze anders nooit
-speellijst

Over 'Dat doen ze anders nooit'
"Na de bevrijdende kleur explosie van de show Paradijskleier gaat Lenette in haar nieuwe show nóg een stap verder opzoek naar totale vrijheid. Wie zou ik nog kunnen zijn... Is er nog iets anders mogelijk dan die prettig afgerichte vrouw die keurig binnen de sociale lijntjes kleurt. Liever spijt van wél gedaan dan spijt van nooit gedaan. Geen bucket list maar een fukkit list. Durf je niet? Dan juist doen! Als geen ander kan Lenette met haar meesterlijke zelfspot een hilarisch verslag doen van haar pogingen zich voorgoed van haar innerlijke Finnik te bevrijden. Rauwer en eerlijker wordt het niet. Wie niets meer te verliezen heeft is eindelijk vrij."

Impresariaat
Bunker Theaterzaken

Laatste nieuws
-al het nieuws over Lenette van Dongen

Bio.txt
Op haar vijfde door haar moeder op ballet gedaan, want als kind al zat Lenette vol energie. Lange tijd wilde zij danseres worden en nadat zij haar opleiding aan de Nel Roos Dansakademie had afgemaakt, begon ze in Uithoorn haar eigen dansschool. Toen ze het gevoel had in een sleur terecht te komen, verkocht ze haar school en meldde zich met succes aan bij de Akademie voor Kleinkunst. Ze debuteerde in de musical 'Cabaret' en speelde vervolgens in 'Jeans', 'Adèle in Casablanca' en 'Tsjechov'. Ze deed mee aan het songfestival in Knokke en speelt in 1989 met Peter Lusse en Hans van Gelder in het theaterprogramma 'Pappenheim'.
In de Comedytrain doet ze stand-up ervaring op en met haar eerste programma 'Mag het wat zachter' (1993) toont zij zich een ware vakvrouw. Ze won met dat programma de Pall Mall Exportprijs 1993.

In 'Mag het wat zachter' worstelt een vrouw van vijfendertig met het leven. Damesbladen, carrière, Playboy, ingedutte sex, bejaarden, cola-kids, therapieen en de zoektocht naar geluk komen aan de orde. Ze stelt het gekoketteer met het uiterlijk en de egocentrische zoektochten van de new age clubjes aan de kaak. Ze brengt haar programma met overgave, springt regelmatig de zaal in en reageerde bekwaam op de reacties van het publiek. Tenslotte vraagt ze of het wat zachter mag, wat aardiger en wat meer geïnteresseerd in elkaar.

Met haar programma 'Nee, nee en nog 'ns nee' (1995) levert ze een naadloze opvolger van haar solodebuut af. Lijkt zij zich voor de pauze te hebben berust in het gezapige leven onder het motto 'If you can't beat them, join them', na de pauze blijkt ze strijdvaardiger. Haar tweede programma wordt door de critici nòg expressiever, sneller en grappiger genoemd.
Van haar derde solo-programma Jagadamba (1997) verschenen de liedjes op CD.

Tijdens haar eerste soloprogramma's wordt ze vakkundig begeleid door Martijn Breebaert. De conferences werden geschreven en/of bij elkaar geïmproviseerd door Lenette van Dongen en geduchte liedjesschrijvers als Ivo De Wijs, Jacques Klöters (getrouwd met Van Dongen en steevast 'haar verkering' genoemd) en Jaap Bakker leverden bijdragen.

Met 'Nikè' wordt ze in 2009 genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

Maandelijks schrijft Van Dongen een column in de Opzij.