www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret
terug

Hans Dorrestijn

Bio.txt

Met Levi Weemoedt: Duo Blij

De 'Nieuwe treurigheid'
Dorrestijn kwam in 1974 met de LP en bundel Bofkont waar in drie jaar tijd slechts een handvol exemplaren van werden verkocht. Toen kwam Levi Weemoedt met zijn bundel 'Geduldig Lijden' en werd de 'nieuwe treurigheid' als stroming een begrip. Een stroming die weemoed en pessimisme met humor weet te combineren.

De ontmoeting
Dorrestijn en Weemoedt (pseud. van Ies van Wijk) ontmoeten elkaar in 1978 te Hilversum waar Weemoedt zou optreden in de Alles is Anders Show van Aad van den Heuvel. De gedachte dat Weemoedt met zijn kop op tv komt bezorgt hem de ergste krampen, zenuwlijers als hij is. Strompelend van wc naar wc ontmoet hij Dorrestijn, die ook voor tv-opnames aanwezig in Hilversum is. Weemoedt: "Hans haalde mij voortdurend bij alle pisbakken weg en sprak mij bemoedigend toe. Dankzij hem verscheen ik nog in beeld."
Iemand suggereerde dat ze samen iets moesten doen en het 'Duo Jolijt' (later ook bekend als 'Duo Blij') was een feit.

Circus Horlepiep
Begeleid door De Buitenband (bestaande uit Jacqueline Muller, Gérard te Wiel, Leo Vervelde, Peter de Koning en Kees Pons) sjokten de twee sombere mannen langs de theaters en jeugdhonken, Weemoedt noemt ze Open Jongeren Riolen.
Het programma Circus Horlepiep (1985) was zwaarmoedig en had een soort gestileerde krukkigheid in maat en wijs. Dorrestijn zong en Weemoedt droeg voor.
De Buitenband verzuchtte: Voor Weemoedt en Dorrestijn heb je geen zes jaar conservatorium, maar sanatorium nodig.

De kritieken voor Circus Horlepiep waren lovend, maar het grote succes bleef uit en het droeve duo ging hun eigen weg.