portret
terug

Hans Dorrestijn

Bio.txt

Hans Dorrestijn - de schrijver

Voor het grote publiek heeft Dorrestijn een iets minder bekende loopbaan als schrijver van boeken. Die boeken variëren van kinderboeken als de Spaanse Kat-trilogie en verhalenbundels vol ellende tot een thriller-achtige boek waarin hij zijn kinderen terroriseert (Gevaarlijke Stroom) en poëzie.

Naast zijn solo-schrijverij was Dorrestijn ook lid van het Schrijverskollektief. Gezamenlijk schreven zij de zesdelige reeks Gritter en Zijn Vrienden. Dorrestijn:
De boekjes zijn gesitueerd in verschillende soorten wijken en milieus en via allerlei verhaaltjes, liedjes en gedichtjes laten we kinderen zien hoe dingen in elkaar zitten: de omgeving waarin ze leven, relaties onderling en met hun ouders, het verdriet en de problemen van het opgroeien. Maar waarin je ook gezellige dingen tegenkomt en mensen ontmoet zoals Gritter, de patatboer, die verhalen vertelt, zodat je niet alleen maar geconfronteerd wordt met de wat bittere realiteit van alledag.
Dorrestijn is ter wereld gekomen om verkeerd te worden begrepen. Schrijft hij Het Anti-hondenboek met de klassieke openingszin: 'De hond neemt hand over hand toe', wordt het in alle Nederlandse bibliotheken in het schap dierenverzorging geplaatst.

Dorrestijn houdt er niet van als de schrijver als nevenfunctie van de cabaretier wordt behandeld. Zo werd hij eens boos op cabaretrecensent Patrick van den Hanenberg toen die Gevaarlijke Stroom besprak in de Volkskrant. Later bleek dat hij dit had gedaan, omdat niemand van de literaire medewerkers het wilde doen.
Feit blijft dat de schrijver en de cabaretier nauw met elkaar verbonden zijn. Beiden putten immers uit dezelfde bron: de beroerde jeugd van Dorrestijn, zijn drankzucht, het probleem dat 'vrouw' heet. (Over zijn jeugd schreef Dorrestijn het boek 'Brandnetels en andere verhalen'.) Wat verschilt is de vorm, vaak is zijn proza niet in het theater te gebruiken. Al zijn er uitzonderingen: zo gebruikte hij de inleiding van het titelverhaal uit 'De donkere kamer van Dorrestijn' ongewijzigd in een theaterprogramma. Evenals een (voor de VARA-radio geschreven en voorgelezen) column over Almelo.
Ook heeft een cabaretcursus in het programma ' Na regen komt Dorrestijn' hem klaarblijkelijk geïnspireerd om samen met Kick van de Veer een knipselkrant-achtig boekje te schrijven onder de titel 'Mag ik uw handtekening? of: Hoe word ik een beroemd cabaretier'.