www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Wieteke van Dort

Laatste nieuws
-al het nieuws over Wieteke van Dort

Bio.txt
Wieteke van Dort is bij het grote publiek bekend van kinderprogramma's als De Stratemakeropzeeshow, J.J. De Bom en Klokhuis en als het Nederlands-Indische personage 'Tante Lien'.

Ze wordt geboren als Louisa Johanna Theodora van Dort in Soerabaja in het toenmalige Nederlands-Indië op 16 mei 1943. Op 13-jarige leeftijd gaat haar familie op vakantie naar Nederland en vestigt zich in Den Haag. Als Soekarno al het buitenlands bezit nationaliseert, moet het gezin in Nederland blijven. Van Dort volgt enkele jaren de toneelschool. Zonder diploma gaat ze aan de slag bij het gezelschap Nieuwe Komedie/Toneelgroep Arena en vier jaar later bij het ABC Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk.

Daarna richt Van Dort zich voornamelijk op radio en televisie omdat ze met een jong gezien niet 's avonds door het land wil spelen. Zo is ze te zien in onder meer de tv-series 'Oebele' (1968-1972) met Willem Nijholt en 'De Stratemakeropzeeshow' (1972-1974) met Aart Staartjes en Joost Prinsen. In 1979 werd ze herenigd met Staartjes en Prinsen in 'J.J. De Bom voorheen De Kindervriend', met wie ze later ook weer in Het Klokhuis zou samenwerken. In 1979-80 is Van Dort ook te zien in het liedjesprogramma 'Kun je nog zingen, zing dan mee', opnieuw met Willem Nijholt.

In 'De Stratemakeropzeeshow' ontstaat het personage 'Tante Lien', al wordt ze dan nog niet zo genoemd. In de televisieserie 'Wij en de wereld' speelt Van Dort 'Tante Lien' op tekst van Jan Riem. Het personage slaat aan bij de Indische gemeenschap en na optredens in het land ontstaat het idee voor een eigen televisieprogramma. In 'De Late Late Lien Show' (1979-1981, 1988) brengt ze sketches, liedjes, traditionele dansen en verhalen rond nostalgie en heimwee naar het oude Nederlands-Indië. Ook in de jaren daarna zal Van Dort nog vaak optreden als Tante Lien.

Naast haar acteerwerk maakt ze schilderijen en tekeningen en beschildert ze porselein. Ook zet zij zich in voor milieu en gezondheid. In 1999 werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2007 ontving ze zowel de Victorine Heftig prijs als het Ereteken voor Verdienste in Zilver.