www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Drs P

Laatste nieuws
-al het nieuws over Drs P

Bio.txt
Heinz Hermann Polzer wordt geboren op in het Zwitserse Thun op 19 augustus 1919. Na de scheiding van zijn Oostenrijkse vader en Nederlandse moeder ouders verhuist hij op 3-jarige leeftijd naar Nederland. In 1939 gaat hij studeren in Rotterdam, waar hij in mei 1940 getuige is van het Duitse bombardement. De Tweede Wereldoorlog zorgt voor onderbreking van zijn studie. Hij komt in problemen met de Duitse bezetters door een kritisch tekstje, maar zal de oorlog overleven dankzij zijn Zwitserse nationaliteit. Na zijn gevangenschap in Scheveningen vertrekt hij naar Zwitserland om daar in zijn levensonderhoud te voorzien met pianospelen in een hotel in Gstaad. Uiteindelijk keert Polzer terug naar Rotterdam waar hij in 1950 afstudeert in de bedrijfseconomie.

Geinspireerd door oude platen van komieken als Albert Bol, Kees Klaare, A. Flora besluit hij met vrienden het cafe-chantant te introduceren in studentenkringen. Na zijn studietijd moet hij echter op zoek naar een betrekking. Hoewel bedrijfseconoom komt hij via een studiegenoot terecht bij reclamebureau Lintas. Daar is hij ondermeer copywriter voor Unilver en het levert hem in 1954 de betrekking op van copymanager in Jakarta. De meeste Nederlanders verlaten Indonesië in 1957, maar Polzer kan door zijn Zwitserse nationaliteit blijven tot 1959.

Terug in Nederland zal hij opnieuw aan het werk gaan voor een reclamebureau, maar hij gaat ook optreden in studentenkringen. Een plaatje opgenomen in een studentensociëteit komt in handen van zijn oud-collega bij Lintas, Willem Duys. Duys verzint de artiestennaam 'Drs P' en brengt hem voor het grote publiek in zijn veelbekeken televisieprogramma 'Voor de vuist weg'.

Polzer schrijft ook teksten voor anderen. Het meest bekend is zijn samenwerking met Adele Bloemendaal ('Wat heb je gedaan, Daan' en 'Hallelujah kameraden') en Kabaret Ivo de Wijs.

Na de opheffing van De Wijs' cabaretgezelschap treden Polzer en De Wijs nog regelmatig samen op en schrijven ze columns en boekjes. Voor het tijdschrift 'Onze taal' maken ze de rubriek 'Het Rijmschap' over rijmklank, taalzuiverheid, zinsbouw, stijl, metriek en rijmschema's. Deze columns verschijnen ook in boekvorm. Alleen publiceert hij ook diverse boeken over het schrijven van gedichten, zoals 'Plezierdichten' (1979), 'Handboek voor plezierdichters' (1983) en 'Versvormen. Leesbaar handboek' (2000). Zijn favoriete versvorm is de olleke bolleke.

In 1995 stopt Drs P met optreden. Ondanks zijn pensioen gaat hij door met het publiceren van teksten en leest hij incidenteel voor uit eigen werk.

Op 23 april 2012 wordt Compilé Complé gepresenteerd, een bundeling van het muzikale oeuvre van Drs P. Dat gebeurt in De Kleine Komedie middels een ode aan hem. We brachten daar destijds foto's én video van.
-28 april 2012 Polzer ontvangt tijdens zijn leven diverse prijzen, waaronder een Edison (1991), de Blijvend Applausprijs (1997), de Tollensprijs (2000), de Groenman-taalprijs (2009) en de Frans Banninq Cock-onderscheiding van de stad Amsterdam (2012).

Heinz Polzer overlijdt op 13 juni 2015 op 95-jarige leeftijd. Hij verkeert dan al lange tijd in mindere gezondheid.