www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy

Femmage

Laatste nieuws
-al het nieuws over Femmage

Bio.txt
Femmage bestaat uit Marlous Luiten, Eva van Rooijen, Ariane Niemeijer en Caroline Smit. Femmage is een term uit de beeldende kunst, betekent letterlijk "collage van verschillende vrouwen".

Na vier avondvullende programma's is Femmage gestopt in 2012.

Verslag halve finale Cameretten 2003
Bij de opkomst van Femmage (spreek uit als Fammaazje) ben ik benieuwd. Van tevoren kondigden Marlous Luiten, Eva van Rooijen, Ariane Niemeijer en Caroline Smit een nieuw genre cabaret aan: cabarella, een mengsel van cabaret en stemmige vierstemmige a capella gezongen gezangen. Gelukkig blijkt de zang met name een middel om het cabaret-deel naar voren te brengen. De dames zingen in het half uur maar liefst acht liedjes. In het eerste lied neemt Femmage zichzelf gelijk op de hak met niet-helemaal-close harmony zang en lullige choreografie en later volgt nog een prima religieuze parodie op Britney Spears ('Oh baby baby' wordt 'Heb jij je bijbel bij je'). Het doet weliswaar erg denken aan het optreden van Intermezzo, maar dan dus door dames en ook nog eens heel erg grappig. Helaas ontbeert het programma nog wel een goede conference. De huidige twee conferences, over het geurstick-spel en de dame op zoek naar haar ideale man, zijn net iets te flauw en zonder goede clou. Tot twee keer toe stapt een lid van Femmage de zaal in, op het laatst ook om daar dirigent 'Willem Jan' uit te halen, waarna ze het programma eindigen met een ode aan hem. Speciale vermelding als comedienne voor Caroline Smit, die zichzelf nog van het Luxor-podium weet te storten.
Ik benijd deze jury niet als ze gaan twijfelen of Femmage op dit festival thuis hoort. Is Femmage wel cabaret? In ieder geval is het cabarella en het is prima vermaak. Dat vond het publiek ook en beloonde de dames met een ovationeel applaus. Finale-kandidaat!
De jury dacht daar anders over en Femmage bleef steken bij de halve finale

Over 'Vals'
Daar staan ze dan, vier zangeressen, voor het voetlicht. Een droom is uitgekomen. Maar waar het succes tot nu toe zusterlijk werd gedeeld, ontstaat in de schijnwerpers van het grote podium opeens een onderhuidse rivaliteit. Het valt niet mee om de roem te delen met drie anderen die - dat weet iedereen - daar slechts staan bij de gratie van die ene echte ster.

Over 'Vuil'
"De vrouwen van Femmage zijn verwikkeld in een bikkelharde en vooral smerige afvalrace vol vuile streken. Het publiek bepaalt uiteindelijk wie er blijft en wie er af moet vallen. Misschien wel die magere! Zijn de vier maffe types van Femmage op tijd klaar voor de belangrijke liveshow? Durft het publiek zich uit te spreken? Wat zegt de jury? Het is nogal wat om te kiezen tussen de winnaar van de hondenshow, de travestiet, het fanfarelid of de kruisruiker. Gelukkig schept de smetteloze zang weer orde in de chaos."

Over 'Wegens omstandigheden'
"Soms lijkt het leven wel een aaneenschakeling van gemiste kansen. En dat ligt natuurlijk allemaal aan de omstandigheden. Toch? Of is het maar hoe je het bekijkt? Wat voor de één een brute aanranding is, is voor de ander een gepassioneerde zomerliefde. De één z'n dood is de ander z'n kans op eeuwige roem. Zo kun je alles mooier maken dan het is. Niks voor Femmage eigenlijk. Zij zijn ondeugend, scherp en geraffineerd. Gemeen als putwater, maar tegelijk poeslief."