Festivals

Amsterdams Kleinkunst Festival - medio april
De AKF Sonneveldprijs (voorheen Het Concours om de Wim Sonneveldprijs), één van de onderdelen van het Amsterdams Kleinkunst Festival, wordt sinds 1988 georganiseerd.

Het concours bestaat uit een traject met meerdere selecties en een try-outtournee. Bij het festival strijden deelnemers om de jury- en publieksprijs.
- nieuwsarchief
- Prijswinnaars sinds 1988
- www.amsterdams-kleinkunst-festival.nl

Cameretten - medio november
Het oudste en meest prestigieuze cabaretfestival in Nederland. In 1966 begonnen in Delft, nu gehuisvest in Rotterdam.

Een selectiecommissie bepaalt welke negen deelnemers in het Nieuwe Luxor te Rotterdam voor de jury en 1500 bezoekers hun voorstelling mogen spelen. Naast de jury- en publieksprijs wordt er soms ook een persoonlijkheidsprijs vergeven.
- nieuwsarchief
- Prijswinnaars sinds 1966
- www.cameretten.nl

Groninger Studenten Cabaret Festival - medio oktober
Het festival zal als vanouds eind oktober in de Groningse Stadsschouwburg plaatsvinden.

Het festival wordt sinds 1986 georganiseerd door studenten en heeft studenten als deelnemers. Vooraf zijn er een aantal try-outs door het land. Bij de finale zal er gestreden worden om de jury-, publieks- én persoonlijkheidsprijs. Iedere avond is er een bekende presentator en een gastoptreden.
- nieuwsarchief
- www.gscf.nl

Leids Cabaret Festival - medio februari
In 1978 opgericht als geëngageerd tegenhanger voor Cameretten. Tegenwoordig een gevestigd festival. Oorspronkelijk georganiseerd door Harry Kies Theaterprodukties en later Bunker Theaterzaken, nu door de Leidse Schouwburg. Beschikbare prijzen: jury- publieks, en studentenprijs.
- nieuwsarchief
- Prijswinnaars sinds 1978
- www.leidscabaretfestival.nl


Amsterdams Studenten Cabaret Festival - medio mei
Het Amsterdams Studenten Cabaret Festival wordt sinds 1993 georganiseerd door studenten, voor studenten.
-nieuwsarchief
-www.ascf.nl

Griffioen De Stoep Cabaret Festival - medio februari/maart
De Griffioen, het cultuurcentrum van de VU te Amstelveen, en Theater De Stoep te Spijkenisse organiseren het Griffioen De Stoep Cabaret Festival.

Het festival richt zich op het ontdekken van nieuw cabarettalent en wil hen een springplank bieden naar en ervaring op laten doen voor de grotere cabaret festivals zoals Cameretten en het Leids Cabaret Festival.

Het festival bestaat uit een auditie, twee halve finales, een masterclass voor de finalisten en tot slot een finale, waarin gestreden wordt voor de publieks- en/of juryprijs.
-nieuwsarchief
-www.griffioendestoepcabaretfestival.nl