portret

Bert Gabriëls

Seizoen 2022-2023
Nog niet bekend.

Impresariaat
TVB Theater

Impresariaat (B)
123 Comedy Club

Laatste nieuws
-al het nieuws over Bert Gabriëls

Bio.txt
Bert Gabriëls studeert rechten en antropologie te Leuven. Als student cultuurpraeses is hij actief bij Amnesty International en Oxfam wereldwinkel. Daarnaast speelt hij amateurtoneel bij de lokale vereniging Sienjaal in Steenhuffel en later bij Cie De Hitte te Leuven. Voor de laatste groep schreef hij de theaterteksten 'De Leedlozen', 'Het Complex Höfund' en 'Het stuk Oh'. Voor Poos Plastiek schrijft hij 'Prinses de Tweede'.

Aan de Toneelacademie Maastricht volgt hij de regie-opleiding. Daar sticht hij met anderen het gezelschap 101punt op, waar hij als acteur, regisseur en schrijver aan verbonden is. Als dramaturg werkt hij mee aan de onderzoeksgroep 'Theatraliteit en Openbaarheid' van de universiteit Utrecht en de Toneelacademie Maastricht en schrijft hij in het gelijknamige boek een artikel over de cabareteske speelstijl van het theatergezelschap Dood Paard.

Zijn eerste stappen als comedian zet Gabriëls in Nederland op het open podium van de Engelenbak in Amsterdam in 2004. Twee maanden later staat hij in de finale van het AKF Stand-up Concours. In mei 2004 wint hij in Vlaanderen de 123comedy Award voor beginnend talent en in juni 2004 de Radio2 humorprijs. Eind 2004 is hij finalist van de Culture Comedy Award en in 2005 bij het Deltion Cabaret Festival. In 2006 wint hij de Knock Out Comedy award in Amsterdam.

Zijn eerste avondvullende show 'Gestorven Onzin' gaat in premiere in november 2006 en bevat het beste van zijn materiaal uit twee jaar stand-up. Daarop volgen de shows 'Gestorven onzin' (2006), 'Pech' (2009), 'Druk druk druk' (2012), 'Zonde van uw avond' (2014), 'Van mij mag het!' (2014) en 'Gelukzoeker' (2017).

Samen met collega-comedian Henk Rijckaert maakt hij vanaf januari 2009 het humoristische tv-programma 'Zonde van de Zendtijd'. In maart 2010 wordt het programma bekroond met de Vlaamse Televisie Ster voor 'Beste Humor- en Comedy Programma'. Het programma bevat items waar bekende en onbekende Vlamingen in de maling worden genomen. Doordat Gabriëls en Rijckaert steeds vaker worden herkend krijgen ze in het derde seizoen verstreking van comedian Thomas Smith. Na drie succesvolle seizoenen stopt het programma in december 2011.

Onderwijl is Gabriëls als jurist werkzaam voor onder meer de Dienst Vreemdelingenzaken Antwerpen, voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen en voor het Vlaams Minderhedencentrum. Ook publiceert hij over Vremdelingenwetgeving.
bron: o.a. bertgabriels.be