portret

Liselore Gerritsen

Laatste nieuws
-al het nieuws over Liselore Gerritsen

Bio.txt
Liselore Gisbertha Ilse Margaretha Gerritsen wordt op 14 oktober 1937 geboren in Wichmond. Ze ambieert de toneelschool, maar moet van haar ouders een universitaire studie volgen. Na twee jaar Frans te hebben gestudeerd, geeft ze er de brui aan. Tijdens haar studententijd, in 1957, richt ze met Floor Kist en Paul van Vliet het Leidsch Studenten Cabaret op. Zij hebben haar in een kroeg een liedje van Zarah Leander horen zingen. Met Van Vliet zou ze later trouwen. Het cabaret is uiterst succesvol, komt op televisie en speelt in binnen- en buitenland. Na drie jaar stopt de groep om voorrang te geven aan de studie.

Naar aanleiding van het grote succes richten Gerritsen en Van Vliet met Ferd Hugas en pianist Rob van Kreeveld in 1964 de cabaretgroep PePijn op. En eind dat jaar volgt in een voormalig pakhuis in Den Haag een eigen, klein theatertje, ook genaamd PePijn. Dit theater bestaat nog steeds en heeft zich ontwikkeld als podium voor jong talent. Onder meer Youp van 't Hek, Herman Finkers en Jack Spijkerman spelen er veel in hun beginperiode.

In 1969 verschijnt haar eerste lp, 'Liselore zingt Liselore'. Daarbij vallen naast haar dichterlijke teksten vooral haar donkere stem met nauwkeurige dictie op. Voor dit album ontvangt ze een aanmoedigingsprijs. Er verschijnt ook een single van dit album 'Mijn kermisland'.

In 1970 stopt cabaret PePijn. Gerritsen speelt in een muziektheatervoorstelling genaamd 'Namens Jacques Brel' en verzorgt het voorprogramma van 'Een avond aan zee', de eerste solovoorstelling van Paul van Vliet. Er volgt een samenwerking met Ramses Shaffy in de voorstelling 'Ramses en Liselore'. Door het onberekenbare gedrag van Shaffy is de samenwerking na 80 voorstellingen voorbij.

Er volgen nog twee solo-lp's, 'Liselore' (1971) met composities van Herman van Veen en 'Sta even stil' (1975) met muziek van Jan Hollestelle.

In eigen productie onder de naam 'Klein concert' brengt ze gedichten, verhalen en liedjes'. Het huwelijk met Paul van Vliet is al gestrand als ze contrabassist en producer Ruud Jacobs ontmoet, met wie zij ruim veertig jaar lang samen zou blijven, tot zijn overlijden in 2019. Jacobs produceert haar albums 'Ik heb het tegen jou' (1978) en 'Oktoberkind' (1982). Haar teksten verschenen dan in boekvorm.

Vanaf de jaren tachtig geeft ze voornamelijk lezingen en voordrachten. In 2004 volgt alsnog een CD-boek genaamd 'Liselore NU' met veertien nieuwe liedjes, in samenwerking met pianist Bart Wolvekamp en Ruud Jacobs.

Liselore Gerritsen overlijdt op 25 november 2020 op 83-jarige leeftijd.