www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Ronald Goedemondt

Seizoen 2021-2022
Nog niet bekend.

Impresariaat
De Keet

Laatste nieuws
-al het nieuws over Ronald Goedemondt

Bio.txt
Ronald Goedemondt (Eindhoven, 1975) had al op de basisschool podiumambities. Maar toch besluit hij eerst een vak te leren. Eerst op de HTS en vervolgens op de HEAO, waar hij communicatie studeerde. Na zijn afstuderen werkte hij drie jaar als copywriter bij een reclamebureau voordat hij de definitieve beslissing nam om fulltime stand-up comedian te worden. Hij speelt dan al enige tijd bij de Comedytrain.

In november 2003 wint hij zowel de jury- als de publieksprijs van het Cameretten Cabaretfestival.

Goedemondt is jarenlang vast gast bij de VSCD Cabaretprijzen. In 2006 wordt hij met 'Ze bestaan echt' genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt. In 2008 is hij de enige genomineerde en daarmee winnaar voor de Neerlands Hoop. Op dat moment speelt hij try-outs van zijn programma 'Dedication' waarvoor hij in 2009 wordt genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen. Voor die prijs volgen nominaties in 2011 voor 'Binnen de lijntjes' en in 2013 voor 'De R van Ronald'.

Verslag halve finale Cameretten 2003
Al enige jaren speelt hij bij de Comedytrain en momenteelt tourt hij met een dubbelprogramma door Nederland. Met indrukwekkende grapdichtheid vertelt hij over zijn Italiaanse afkomst, pogingen om zich voor te doen als Turk om zo een meisje te versieren, de onzin van het handsfree bellen in de auto (waarom is bellen met een happymeal op schoot niet verboden eigenlijk?), kalfsragout, supermarkt-anecdotes, seks, de sportschool, een mislukte Palestijnse zelfmoord-terrorist, een militante zen-boeddhist én Rotterdammers in de bijbel. Zo'n laatste grap doet het natuurlijk altijd goed in Rotterdam. Enige puntje van kritiek is het -voor mij althans- nog wat onduidelijke overkoepelende thema. Verder maakt Goedemondt maar weinig gebruik van het podium (af en toe een metertje naar links of rechts), maar dat valt alleen iemand op die even niet op deze ijzersterke comedian let. Zeker door naar de finale.

Juryrapport Cameretten 2003
In zijn programma 'Spek' sleept Ronald Goedemondt zowel de jury als het publiek volledig mee in zijn bizarre kijk op dingen uit de actualiteit en het dagelijks leven. Vanuit een mooi soort authenticiteit vertelt Ronald via meesterlijke grappen een onnavolgbaar verhaal over de chaos die je vriend is. Het verhaal is spitsvondig, kent snelheid, heeft een diepere laag en is volgens de jury een klassieke conference van deze tijd. Op een droogkomische manier en met een mooi taalgebruik weet Ronald lach na lach op te stapelen en laat hij het publiek in meer dan een half uur alle hoeken van het theater zien. Via mooie bruggetjes en af en toe echte stand-up comedy grappen jongleert hij met teksten en personages, zonder de rode draad te verliezen. En ondanks dat aan het eind van het programma enigszins geforceerd een punt gezet moet worden laat hij het publiek en de jury met een zeer bijzondere ervaring achter. Hier staat een groot talent.