Johan Goossens

Seizoen 2022-2023
Kleine pijntjes
-speellijst

Over 'Kleine pijntjes'
"Leeftijd is slechts een getal en je bent nooit te oud om te leren. Maar als je na een dik jaar binnenzitten nog steeds geen barré-akkoorden kent, geen woord Portugees hebt geleerd en Oorlog en Vrede niet hebt gelezen, gaat het er dan ooit nog van komen in dit leven?

Jong als hij zich voelt, zou je niet zeggen dat Johan inmiddels de veertig nadert. Toch kreunt hij steeds vaker als hij even gaat zitten. En als er niemand in de buurt is, ontsnapt hem soms een 'Hèhè..' Ook kan Johan stiekem genieten van vloerverwarming. Hij blaakt van gezondheid, maar heeft soms onduidelijke, kleine pijntjes.

Johan verzet zich tegen het onvermijdelijke verval met liedjes, verhalen en relativerende humor. Schakelend tussen hilariteit en ontroering, tussen hoge idealen en lullige alledaagsheid, wil hij ervoor zorgen dat u uw eigen kleine pijntjes een avond lang vergeet."

Impresariaat
Theaterbureau De Mannen [x/v/m]

Laatste nieuws
-al het nieuws over Johan Goossens

Bio.txt
Johan Goossens (1983) haalt in 2004 de halve finale Amsterdams Kleinkunst Festival (2004). Hij maakt zoveel indruk op de organisatie dat ze hem vragen voor de muziektheatervoorstelling 'Een schitterende jongen'. Tijdens de editie van 2005 speelt hij in de voorstelling 'Jules de Corte? Zo kende ik hem niet!'.

Hij volgt de kleinkunstopleiding aan de Koningstheaterakademie, maar maakt deze niet af na een verschil van inzicht over wat cabaret is. Cabaret heeft volgens Goossens met persoonlijkheid te maken.

Aan de Universiteit van Amsterdam studeert hij Nederlandse Taal & Cultuur als hij met zijn programma 'Punaise' de jury-, de publieks- én de persoonlijkheidsprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival in de wacht sleept. 'Eindelijk iemand die zich niet beperkt tot navelstaren!' was het commentaar van de jury. Met ironie en een poëtische ondertoon heeft hij het over het studentenleven, de liefde en de tijd waarin we leven: 'Ik vind dit maar een rommelig interbellum...' Met zijn liedjes en conferences staat hij in de oude cabarettraditie.

In zijn eerste avondvullende programma A-boom! neemt Goossen het publiek mee naar Afrika, naar het dorpje Akoetsiaboom. Hij vertelt over zijn pogingen een klasje kinderen te leren tellen, over het excessief drinken op begrafenissen, over de-man-met-de-handdoek, de voodoo-priesteres/prostituee, malaria, busongelukken en hoe honger went. Dit alles uiteraard afgewisseld met conferences over Nederland: van Samir A. tot ABN Amro, van 'mensenmensen' tot managers en wat verder ter tafel komt. Hier en daar afgewisseld met een lied.

Met zijn derde avondvullende voorstelling 'Leer mij de mensen kennen' wordt hij in 2013 genomineerd voor de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met het grootste toekomstperspectief.