www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Paul Groot

Laatste nieuws
-al het nieuws over Paul Groot

Bio.txt
Paul Groot (1967) is als kind al druk bezig met toneel. Zelf denkt hij dat het voorlezen door zijn moeder bij hem het gevoel voor taal heeft aangewakkerd. Als kind vermaakt hij familie op verjaardagen met zijn goocheldoos, buikspreekpoppen en verkleedpartijen. Hij schrijft teksten voor schoolavonden en zit met zijn moeder op de plaatselijke toneelclub 'De Schakel' in Uithoorn. Desondanks kiest hij niet voor de Toneelschool, maar voor een studie Theaterwetenschap, waar hij de latere tekstschrijver en Dit Was Het Nieuws-presentator Harm Edens ontmoet. Hij studeert af op de graptechniek van de tv-comedy 'Fawlty towers'.

Tekstschrijver, acteur, presentator
Nog tijdens zijn studie schrijft hij comedy, drama en tekstbijdragen voor met name jeugdprogramma's op radio en tv, en speelt hij af en toe in bedrijfsfilms. In 1993 wordt hij gecast in de rol van Stan in de soap Goede Tijden Slechte Tijden.

Vanaf 1996 schrijft hij teksten voor het programma Dit Was Het Nieuws, dat vrijwel geheel vanuit de Comedytrain-stal wordt gevoed en waar hij latere Kopspijkers- en Koefnoen-collega Owen Schumacher ontmoet. Ze werken ook samen voor het cabaret van Spijkers met Koppen, waar Groot zijn eerste imitaties doet. Voor de VPRO schrijft hij Zaai, met in de hoofdrollen Plien en Bianca.

Groot ontwikkelt zich tevens als presentator van veelal educatieve programma's van Teleac/NOT.

Kopspijkers
Vanaf 2001 maakt Paul Groot deel uit van het Kopspijkers-cabaret. In dit programma namen drie cabaretiers aan het eind van het programma nog even de week door. Aan het eind van het succesvolle seizoen 2000-2001 nemen zij de gelegenheidssingle 'One Day Fly' op, als parodie en protest op het toen bekende televisieprogramma Starmaker. Na het succes geven de Viggo Waas, Peter Heerschop en Hans Sibbel aan te willen stoppen met de wekelijkse tafelgesprekken. Nadat televisiemaker Jack Spijkerman problemen had met het vinden van vervangers, kwam Schumacher met het voorstel om typetjes te gaan doen.

Het blijkt een succes en een seizoen later wordt ook Paul Groot aangetrokken die een meesterlijk imitator blijkt. Zo imiteert hij onder meer Jan Wolkers, Peter R. de Vries, Mat Herben, Willibrord Frequin en Pim Fortuyn. Groot en Schumacher worden gezien als de grote krachten achter het succes van deze voortzetting van het Kopspijkerscabaret.

Vanaf februari 2004 staat Schumacher met Groot op het toneel met het door Groot geschreven stuk 'Stessen', samen met Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman.

Koefnoen
In 2004 verlaat Groot Kopspijkers samen met Owen Schumacher om een eigen satirische programma te gaan maken. Uit loyaliteitsoverwegingen praatte het duo eerst met de VARA. De omroep wilde een uitgewerkt format zien en pas dan een beslissing nemen. Daarop krijgen zij tijdens besprekingen met de AVRO meteen carte blanche gegeven. Waarna er een vierjarig contract wordt afgesloten. De VARA reageert verbaasd en geirriteerd omdat zij nog met de heren in gesprek zou zijn.

'Koefnoen' (Jiddisch voor 'voor niets') bestaat uit sketches met imitaties van Bekende Nederlanders, zoals eerder te zien in Kopspijkers, maar ook uit filmpjes met fictieve typetjes. In september van dat jaar wordt de eerste aflevering uitgezonden.

Voor de VARA is het zuur dat het programma, dat rond de 120.000 euro aflevering gaat kosten, in het eerste jaar voor een groot deel wordt gefinancierd uit het zogeheten Karel V-fonds. Dat is een potje waarin alle omroepen de afgelopen maanden geld hebben gestort om ondanks de barre bezuinigingen toch ook nog een paar nieuwe, mooie dingen te kunnen doen.

In september 2003 wordt hij door de Stichting Nederlandse Academy Awards voor zijn werk bij Kopspijkers uitgeroepen tot tv-persoonlijkheid van het jaar. In april 2006 wordt Koefnoen onderscheiden met de Zilveren Nipkowschijf. Volgens de jury blinkt Koefnoen uit in satire die verder gaat dan louter imiteren. Ook geeft het programma volgens de deskundigen een treffend beeld van de huidige tijdgeest.

In december 2016 werd bekend dat na dertien jaar en vijftien seizoenen de NPO in samenspraak met AVROTROS heeft besloten dat Koefnoen niet langer in de zaterdagavondprogrammering past. Groot en Schumacher zeggen in een persbericht de beslissing te betreuren, maar gaan graag in op de uitnodiging van de NPO om een nieuw programma te ontwikkelen.
bron: o.a. AD, Volkskrant, Trouw, Wikipedia