portret

terug

In de media: Youp van 't Hek - 15 nov 2011
Na zes jaar aandringen gaf Youp van 't Hek alsnog een interview aan het tijdschrift Quote.
"Leest u Quote weleens? Of de Quote 500? '(..) De Quote 500 snap ik heel goed. Rijke mensen kijken. Grappig, toch? Sommigen vinden het terecht een veredelde ontvoeringslijst. Dat is de reden waarom ik jaarlijks mijn miljoenen weggeef. Om niet in jullie lijstje te komen.' (..) 'ik hecht niet zoveel belang aan hebben. Dat is typisch Quote. Mensen die hebben belangrijk vinden, mag ik graag fileren. Maar het leukst zijn natuurlijk de ijdele jokkers, de politici die continu parachuteloos door de mand vallen. Mensen die rijk zijn, ik vind het prima. Als het geld maar vrolijk bij elkaar is gegraaid. Zonder gênante massaontslagen en zonder exorbitante grepen uit een bijna lege kas.' (..) Is de komiek een ondernemer? 'Nee, zo zie ik mezelf niet, hoewel mijn circus natuurlijk wel gewoon een bedrijf is. Met - als ik speel - veel mensen in dienst. Het wordt geleid door een van mijn beste vrienden. Hij houdt de boel ontspannen in de gaten. En dat doet hij goed. De meeste mensen die bij me werken, doen dat al heel lang. Gewoon vrienden. (..)' (Van 't Hek geeft tips voor beginnende cabaretiers, zk) 'Ten eerste, heel belangrijk: hij, m/v, moet nooit aan geld denken. Maar dan ook echt nooit. Dan maakt hij kans een langer laaiend vuurtje te zijn. Verder kilometers maken, zowel qua schrijven als spelen. Niet te vroeg op de buis; er staat daar zoveel shit te stotteren en te haspelen. Als laatste, ook héél belangrijk: zeker een jaar of twintig interviews met uw blaadje weigeren!'"
'Youp spreekt' door Joost van Kleef, in: Quote, 3 nov 2011
NB: Van 't Hek was niet blij met de titel 'Youp spreekt'.
-Een boos gesprek met Youp van 't Hek

In de media: Youp van 't Hek - 30 dec 2008
"De oudejaarsconference draait om schaamte en troost zoeken. Van 't Hek vertelt het verhaal van een oude vrouw die boven haar televisie een schilderij heeft hangen van een vrouw die zich schaamt. In de voorstelling laat hij de oude vrouw zeggen dat zij de laatste jaren steeds vaker naar het schilderij kijkt dan naar de televisie. De anekdote van het schilderij verbeeldt de schaamte, de grappen bieden troost. Troost voor een land dat zich volgens Van 't Hek heeft overgeleverd aan de waanzin. 'Er is toch iets met een land aan de hand als volwassen mensen in een land 24 miljoen welpies gaan verdelen,' schetst Van 't Hek. 'Ik probeer de volstrekte krankzinnigheid van alledaagse beelden te schetsen. Honderdduizend mensen die zonder kaartje naar Basel afreizen: verklede mannen van mijn leeftijd die vervolgens in die stad een paar dagen helemaal losgaan. Als je zoiets ziet, kun je maar één conclusie trekken: met dit land is iets aan de hand. Wat er aan de hand is, weet ik ook niet. Ik kan alleen maar laten zien hoe krankzinnig dat is.' De onschuldige voorbeelden van waanzin krijgen een scherp vervolg. De cabaretier ruimt veel tijd in voor de bestuurders van ABN Amro die, vlak voordat het bedrijf werd verkocht, nog een flinke graai in de kas deden. De ongegeneerde hebzucht van topman Rijkman Groenink is een van de zaken die Van 't Hek het afgelopen jaar persoonlijk het meest schokte. (..) Van 't Hek erkent dat hij er ook over nadenkt om terug te gaan naar kleinere zalen. Hij wil nog een grote show maken, die Omdat de nacht... gaat heten en waarmee hij zes weken in Carré zal staan. Daarna valt het doek. 'Tegen die tijd zijn de kinderen uit huis en kan ik anders gaan leven. De grote tournees behoren dan tot het verleden. Voor deze conference gaf ik een aantal try-outs in zalen waar de directeur nog helpt bij het kaartjesscheuren. Ik kwam op met niets, maakte contact met de zaal en werkte me anderhalf uur het lazarus om ze onbedaarlijk te laten lachen. Na afloop waren het publiek en ik zielsgelukkig.' Van 't Hek denkt dat de kans groot is dat hij zich na Omdat de nacht... alleen nog richt op de oudejaarsconferences. (..) Toch is de voornaamste kritiek op Van 't Hek dat hij al twintig jaar hetzelfde idioom hanteert om zijn publiek te laten lachen, hij zichzelf nauwelijks vernieuwt en zijn humor sleets wordt. Het feit dat hij zich als persoonlijkheid ontwikkelt, is in zijn voorstellingen nauwelijks zichtbaar. Van 't Hek is het met die kritiek niet eens. Wat is er op tegen dat iemand doet waar hij goed in is, vraagt hij zich hardop af. 'Afgelopen zondag zag ik Leonard Cohen in het Parijse theater Olympia. Hij zong alleen maar nummers die hij al twintig jaar zingt. De tranen sprongen me weer in de ogen. Kippenvel.'"
-lees het volledige artikel
'Dit land is krankzinnig' door Alexander Nijeboer, in: De Pers, 24 dec 2008

"Door de kredietcrisis zijn de kakkers de klos en wordt de hebzucht aan de kaak gesteld. Was het een topjaar voor u? 'In kritieken wordt altijd gesteld dat ik op kakkers loop te hakken. Dat is nooit wat ik bedoel. Ok, het is deels wat ik bedoel. Mijn bezwaar geldt de mensen die op zogenaamd legale wijze miljoenen naar zich toe sluizen en in die enorme huizen wonen. Zij beslissen welke kant een land opgaat. Dat Schiphol wordt verkocht of niet, bijvoorbeeld. Daar zit ongelofelijk veel eigenbelang en hebzucht bij. Dat mensen wat willen verdienen, begrijp ik wel. Maar het loopt uit de hand. Mensen brengen voor een half procentje meer hun geld naar IJsland. Het was een ongewoon jaar. Hoe vaak maak je mee dat een socialist een stropdas omdoet en banken redt? Dat is de grootste vernedering voor het kapitalisme. (..) 'Mijn show is tachtig minuten grappen. Dat is mijn werk op oudejaarsavond: ga lekker zitten en lach erom, in godsnaam. Ga niet zitten tobben.' Is dat alles? 'Nee, die onderlaag van kritiek is er wel. Ik kreeg een reactie van een meisje: ik heb ontzettend gelachen, maar ik ga wel emigreren.' (..) Hoe werkt u aan de samenstelling van een conference? 'Ik ga een paar dagen zitten schrijven. Dat kom ik tot vijftien velletjes. Binnen anderhalve week ken ik dat uit mijn hoofd. Meer dan de helft ontstaat vervolgens op het toneel. Voor de samenhang voeg ik iets toe uit mijn eigen leven: het verhaal van een oom van 89, die helemaal op was en toch aan de antibiotica werd gezet. Ik ontdekte dat er een complete zorgmaffia is, met bedrijven in doorligmatrassen en bejaardenluiers.' (..) Kwam u zo uit bij de titel van het programma, Troost? 'Troost is wat we zoeken. Geborgenheid. Dat had ik mijn hoofd. Ik wilde twee werelden bijeen brengen: het oudje dat alleen is en naar een schilderijtje kijkt en de man die 70 miljard laat verdwijnen.' (..) Heeft u de conference van vorig jaar gezien, van Jan Jaap van der Wal? 'Ja. Kon er niet om lachen. Veel te serieus en wijsneuzerig. Ik vind hem verder erg goed, maar hij kwam er niet in die avond.'"
-lees het volledige artikel
'Youp van 't Hek: Bepaalde fenomenen noem ik expres niet' door Ron Rijghard, in: NRC, 27 dec 2008

In de media: Youp van 't Hek - 4 feb 2008
"Misschien dat ik over drie jaar, dan heb ik weer zes weken Carré geboekt, dan ben ik 57, dat ik dan maar eens heel goed moet gaan nadenken. Dan zijn mijn kinderen het huis uit en dan ga ik mijn leven misschien wel op een andere manier invullen. Maar drie maanden een podiumpje of een eindejaarsconference is dan nog wel leuk, denk ik. Want ik geniet er nog zo ontzettend van! Van de columns, die goeie vette grap met mijn glossy Youp! dit jaar en van het theater. Ik heb hiervan mijn werk gemaakt. Ik kan het bordje 'ik ben komiek' op mijn huis schroeven. Ik ben ook heel ambachtelijk. Kan eindeloos schaven. Praten met vrienden die dan zeggen: waarom laat je dat niet weg, zeg dat zachter, doe een stapje naar voren, zeg het sneller. Tot het helemaal af is. Het moet goed zijn, want wat op tv komt, dat is toch wat je nalaat. (..) ,,Die lach dan. Ik wil dat mensen blij naar buiten gaan, dichtgetikt met grappen. En dan sta ik ook met een grote smile onder de douche. Ik moest voorlopig nog maar niet stoppen, denk ik dan. Want volgens mij word ik dan een heel chagrijnig mannetje. En wat moet ik dan gaan doen? Theerozen kweken?"
'Als ik stop, word ik erg chagrijnig mannetje' door Yvonne Wiggers, in: AD, 28 december 2007

In de media: Youp van 't Hek - 19 nov 2007
"Een van de thema's in de nieuwe show 'Schreeuwstorm' van Youp van 't Hek is de immer draaiende media-mallemolen die cabaretiers voortdurend nodig hebben voor meninkjes, grappen en satire. 'Ons land is dichtgecabaret.' Het lijkt wel of Youp zichzelf daarmee in een spagaat plaatst: aan de ene kant is hij zo ongeveer de populairste cabaretier van Nederland, aan de andere kant wil hij niet altijd meedoen aan die mallemolen. Maar omdat hij naast cabaretier ook Bekende Nederlander is, hebben 'zij van de media' wel zijn telefoonnummer en wordt hij gebeld voor de meest onzinnige programma's en liggen paparazzi op de loer. In 'Schreeuwstorm' is Youp van 't Hek persoonlijker dan voorheen. De blik is wat meer naar binnen gericht, de onderwerpen voor de grappen liggen dichter bij huis: de ingedutte huwelijken, het burgerlijke bestaan waar Youp natúúrlijk niet aan meedoet en de rijken die zo nodig altijd moeten laten zien dat ze veel geld hebben. Youp zeikt ze om die reden af, maar laat niet na in bijzinnen steeds te vermelden dat hij er zelf ook meer dan warmpjes bij zit. Zelfspot of blinde vlek?"
'Youp kan diamant laten schitteren zoals hij dat wil' door Rinske Wels, in: Trouw, 8 feb 2007

In de media: Youp van 't Hek - 1 mrt 2007
"Van 't Hek zal niet snel een slechte voorstelling afleveren, daarvoor is hij te zeer een vakman. Maar het vaste patroon van zijn voorstellingen is zo langzamerhand wel erg uit de mode geraakt en vertoont ernstige tekenen van slijtage. Maatschappijkritisch is Van 't Hek nauwelijks nog. (..) Wat blijft hangen, is het beeld van een vijftiger die met platte seksgrappen en het gebruik van spitsvondige krachttermen het publiek om zijn vinger windt. Lekker lachen. (..) 'Hotels en begrafenisondermeningen zijn inmiddels allemaal ketens. Alles is confectie geworden.' Zo beschouwd is De Schreeuwstorm confectiecabaret en blijkt Van 't Hek zelf uitgegroeid tot voorman van die door hemzelf zo beschimpte lang-leve-de-lol-cultuur."
'Van 't Hek vertoont tekenen van slijtage' door Alexander Nijeboer, in: Volkskrant, 27 jan 2007

"Ik doe waar ik goed in ben, predikt Youp. En ja, in hoeverre moet je vernieuwend zijn? Van het publiek hoeft het niet, bewijst Nederlands populairste cabaretier al een tijdje. Als je maar verdomde grappig bent - en daarvoor zit je bij Van 't Hek goed. Als je tenminste van zijn humor houdt. (..) Hij rijdt een circuswagentje het toneel op waarmee hij langs de theaers gaat om 'het land te kietelen met onschuldige grapjes'. Youp relativeert zijn rol. Grote doromen heeft hij niet meer, want eigenlijk heeft hij alles bereikt wat hij wilde. Vaak was de droom mooier dan de werkelijkheid. Minder fel is hij niet geworden, Youp blijft fel en kritisch als vanouds. Het hoeft alleen niet meer hemelbestormend te zijn, lijkt hij te willen zeggen, als het maar met plezier en vol passie gedaan wordt."
'Youp doet liefhebber ook nu niet tekort' door Merijn Henfling, in: Het Parool, 27 jan 2007

In de media: Youp van 't Hek - 5 feb 2007
"Schreeuwstorm is dan ook een ander soort programma dan wat hij doorgaans maakt: de buitenwereld vormt natuurlijk nog steeds een belangrijk doelwit, maar die komt nu voornamelijk zijn conferences binnen via verhalen over de vele ontmoetingen van een artiest op tournee. Met dat thema geeft Van t Hek zichzelf de ruimte om van de hak op de tak te springen en nergens echt lang bij stil te staan. (..) Dit is vooral een vrolijk soort freewheelen, waarin hij de lachers ruimschoots op zijn hand krijgt, maar waarmee hij zichzelf als satiricus soms te kort doet. Zijn verhaal over de ideale god die hij zelf heeft gefantaseerd, verdient bijvoorbeeld meer aandacht dan het nu - in kort bestek - krijgt. (..) des te meer ruimte voor een spervuur aan snelle grappen, vaak als drietrapsraketten gelanceerd, en de schilderachtige scheldpartijen die zijn specialisme zijn."
'Van t Hek is vrolijke freewheeler' door Henk van Gelder, in: NRC, 26 jan 2007

"(..) het sjabloon, waarmee hij al jaren variaties op een meesterwerk als Ergens in de verte produceert, heeft hij bij het grofvuil gezet. Het Circus Youp is weer op tournee, zegt hij aan het begin van zijn nieuwe voorstelling Schreeuwstorm, en ik ben de directeur, de clown en de dieren. Van t Hek trekt aan een touw een huifkarretje het toneel op en onder de kap zien we huisraad als een schemerlamp, een kapstok en een spiegel. In hotels kun je volgens de cabaretier tegenwoordig niet meer lekker uitslapen, dus heeft hij zijn spulletjes maar meegenomen. Dit gegeven is eigenlijk de enige rode draad in een voorstelling die verder bestaat uit losse nummers. (..) Schreeuwstorm is zeker niet zijn beste programma, maar het is prijzenswaardig, dat hij is opgehouden met alsmaar op hetzelfde aanbeeld te hameren. (..) En soms, zoals in het slotnummer waarvan we de clou hier niet zullen onthullen, ontaardt die luchtigheid in een frivoliteit die, net als de lakschoenen en het jasje, hem eigenlijk niet past."
-lees het volledige bericht
'Youp toont zich een stuk milder' door Ruud Meijer, in: AD, 26 jan 2007

"Van 't Hek is ook in 'Schreeuwstorm' weer een groot ambachtsman, die die lach feilloos weet te vinden. (..) 'Schreeuwstorm' wordt bij elkaar gehouden door een aantal verhaallijntjes. (..) De dood speelt een hoofdrol. En dromen, die, als ze uitkomen, altijd een beetje tegenvallen. Een oude klasgenoot die hij tegen het lijf liep, komt regelmatig om de hoek om zijn afkeer van de wansmaak der welgestelden te illustreren, alsmede om het troosteloze leven van zijn uitgebluste leeftijdsgenoten te beschimpen zijn meest effectieve stokpaardje. In een derde verhaallijn zet hij zichzelf centraal als nationale nar, de Bekende Nederlander. Die elke dag minstens tien verzoeken van blaadjes en omroepen krijgt mee te werken aan nutteloos geleuter om de kolommen te vullen. (..) Maar altijd is er die licht romantische boodschap, dat we bij de kern van ons bestaan moeten blijven, onze dromen moeten blijven najagen. Van 't Hek heeft een geestig en verassend slot voor 'Schreeuwstorm' bedacht. De verleiding er iets van prijs te geven is groot, maar de toorn van Van 't Hek zal dan vele malen groter zijn. Niet doen dus."
-lees het volledige bericht
'Nog geen spoortje sleet op 28e show Youp van 't Hek' door Ruud Buurman, in: GPD, 27 jan 2007

In de media: Youp van 't Hek - 28 nov 2004
"Ik heb een bloedhekel gekregen aan reizen, voornamelijk door alle verkeersproblemen in ons land. Ik zit hier in een hotel en vermaak me best. Vandaag had ik een lunch met de hoofdredacteur van het Brabants Dagblad. We hebben het geschil tussen ons bijgelegd. Hij laat me niet meer volgen en ik ga geen lelijke dingen meer over hem schrijven. (..) Verschil met vroeger is wel dat er veel te veel cabaret is. Je wordt ook op tv het hele weekend doodgegooid met cabaret en typetjes. Het publiek wordt cabaretmoe. Zoveel humor hebben we niet nodig. Dus zal er een natuurlijke selectie plaatsvinden."
'De grootste puber in huis' door Peter Borgers, in: Eindhovens Dagblad, 15 okt 2004
met dank aan: Bumme

In de media: Youp van 't Hek - 12 feb 2004
"Volgende maand wordt Youp van 't Hek 50. Niet verwonderlijk dus dat zijn nieuwe theaterprogramma 'Prachtige paprika's' dooraderd is met midlife-observaties. Zozeer zelfs dat het onderwerp van de paprika's (waar Youps neven Sjef en Jan in het Westland rijk van zijn geworden) er de hele avond net zo kunstmatig bij hangt als de fraai opgeblazen groente aan het eind. Vooral voor (naderende) vijftigers is 'Prachtige Paprika's' een feest van herkenning. Voor het overige verloopt het ook geheel volgens de beproefde blauwdruk, met een hoog gehalte aan 2003-terugblikgrappen. (..) Na twaalf soloprogramma's demonstreert hij echter als geen andere Nederlands cabaretier de kunst te beheersen van publiek inpakken, opschudden en afkussen. En zo lang het in hem gelooft..."
'Youp doet zichzelf oudejaarsconference cadeau' door Frits Nies, in: Dagblad De Limburger, 8 jan 2004.

"(..) in vergelijking met vorige programma´s is hij opmerkelijk minder fanatiek. Youp schopt nog wel tegen de welvaart, maar Youp staat zich niet meer een avond lang op te winden. Hij verbaast zich over van alles. Motto´s uit eerdere programma´s in de geest van: 'ga toch zwerven', 'geef je zekerheden toch op', hebben plaatsgemaakt voor situaties waar Youp zich laat wegsturen, eerst door een quizmaster, later door zijn vrouw. In 'Prachtige Paprika's' speelt Youp een man die het leven ook niet meer zo snapt. Hij gaat te rade bij zijn oude tante Vera, hij neemt wat levensopvattingen betreft een voorbeeld aan de zwakbegaafde Harry. Het levert mooie verhalen op en er zit knallende humor in. Youp gaat steeds meeslepender vertellen." 'Paprika's van Youp' door Ton Ouwehand, in: Twentse Courant Tubantia, 23 jan 2004

In de media: Youp van 't Hek - 26 jan 2004
BN/DeStem sprak met Youp van 't Hek.
"In Prachtige Paprika's is geloof een groot thema. 'Waar geloof je in? Die tante houdt vast aan God, die jongens hebben hem al afgedankt. Ondertussen manipuleren ze die paprika's bij het leven, en in hun kassen werken allemaal illegale moslims - die geloven weer op een heel andere manier. Er zit een scène in met twee geestelijk gehandicapte broers. Ik denk dat God hen op de wereld heeft gezet om ons te laten zien waar we eigenlijk mee bezig zijn.' Hij lacht. 'Zij doen namelijk helemaal niks en zijn zielsgelukkig. Zelf zeg ik op een gegeven moment: ik geloof nergens meer in. Waarop mijn dochter van dertien zegt: Ook niet in ons?' Hij komt op het toneel steeds dichter bij zichzelf, stelt hij vast. 'Ik denk dat dát het is aan ouder worden, dat je steeds meer Youp van 't Hek op het podium ziet.' Niet dat hij vroeger alleen een rol speelde. 'Het was meer zoeken. Ik wilde succes hebben, de mensen aan het lachen maken.' Het zou ook niet kunnen dat hij nog steeds dezelfde was als twintig jaar geleden, zegt hij. Dat hij was blijven hangen in het Buckler-gebral. 'Ik ben een paar kinderen verder, heb m'n ouders begraven, ouders van vrienden...' Hij staat anders in het leven - het is niet voor niets een cliché. 'Ik ben denk ik veel milder geworden richting mensen.'"
-'Ik ben milder geworden'
Door Ingrid Bosman, in: BN/DeStem, 14 jan 2004
(gratis registratie noodzaak)

Het GPD was niet zo te spreken over Van 't Heks 'Prachtige paprika's.
"Hij citeert een Amerikaans schrijver die 150 jaar geleden zei: 'Als je dertien bent, verzamel je materiaal voor een brug naar de maan. Als je vijftig wordt, besluit je er een schuurtje van te bouwen'. Schuurtjesbouwers heeft hij genoeg in zijn omgeving en hij vindt hen zeikerds. Vrouwen gaan op 'overgangsschildercursus' en noemen de logeerkamer ineens atelier, mannen richten kookclubjes op en worden 'schortsukkels'. Het is, dat is dus duidelijk, recht voor de raap Youp van 't Hek in Prachtige Paprika's. Wat je verwacht, dat krijg je, inclusief een hoop nieuwe 'scheldwoorden' en uithalen naar koningshuis, de McDonaldscultuur, Oudkerk en de media, platte tv, Ahold en nog het een en ander aan actueel leed waarmee hij de lach door de zaal laat rollen. (..) Youp van 't Hek wordt in deze Prachtige Paprika's een beetje een midlifecrísis-komiek als hij platgetreden paden gaat bewandelen als de vraag waarom God in de ogen van gelovigen goed is, terwijl wij in zijn naam elkaar de hersens inslaan. (..) Voor velen vast een onmisbaar onderdeel van een Youp-show, die dit keer nergens verrast en zonder hoogte- en dieptepunten een beetje zielloos voortkabbelt. Voor het eerst in vele jaren betrapte ik mezelf er op dat ik af en toe aan iets geheel anders zat te denken. Aan de verbouwing van de badkamer, bijvoorbeeld."
-'Kalende Youp kabbelt zielloos voort'
Door Ruud Buurman, in: BN/DeStem, 24 jan 2004
(gratis registratie noodzaak)