Wim Helsen

Seizoen 2024-2025
Dubbel-voorstelling met David Linszen
-speellijst

Impresariaat
Bunker Theaterzaken

Laatste nieuws
-al het nieuws over Wim Helsen

Bio.txt
Heeft ervaring als schoonmaker, bankbediende, bandwerker, opluisteraar van Tupperware-avonden, sociaal werker, bouwvakker, museumgids, leraar Nederlands voor anderstaligen, redacteur bij Radio 1, cafébaas, en: cabaretier.

Starte zijn cabaretloopbaan in 1998 als helft van het Vlaamse duo 'Vrolijk België', samen met Randall Casaer. Ze wonnen dat jaar het Vlaamse festival Humorologie. Na twee programma's in tweeënhalf jaar gaat Helsen solo verder. Hij wint de publieksprijs op 'Theater aan Zee' in Oostende in augustus 2001 en behaalt finaleplaatsen in achtereenvolgens Humo's Comedy cup in november 2001 (gewonnen door Freddy Devadder) en het Leids Cabaret Festival in februari 2002 (gewonnen door Javier Guzman).

In november 2003 gaat zijn eerste soloprogramma 'Heden soup!' in premiere en krijgt hij uitsluitend lovende kritieken. Hij volgt dit op met evenzeer geprezen voorstellingen als 'Bij mij zijt ge veilig' en 'Het uur van de prutser'.

In 2004 wint hij de Neerlands Hoop voor zijn programma 'Heden soup!', de prijs voor de cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt. Driemaal wordt hij genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen. In 2006 voor 'Bij mij zijt ge veilig', in 2009 voor 'Het uur van de prutser' en in 2013 voor 'Spijtig spijtig spijtig'. Voor 'Het uur van de prutser' won hij de Poelifinario daadwerkelijk.

Verslag 'Heden soup!'
Wim Helsen benadrukt in zijn programma 'Heden soup!' de hele tijd dat hij niet gek is. Goed dat hij het zegt, want ik vroeg me de gehele tijd vol bewondering af: "Wat is dìt?".

Op muziek van Mano Negra komt er een man in pak en wollen muts het podium op, die het liedje op onverstaanbare wijze en aanstekelijke mimiek nog eens dunnetjes overdoet. Er ontvouwt zich een bizar verhaal waarin hij soep brengt bij een mevrouw bij een bushalte. In de soep zitten gehaktletters en wanneer zij deze in de juiste volgorde opeet, vormen ze een gedicht waardoor zij van hem gaat houden. Voeg daarbij een gemene hond of delen daarvan, ABBA en een verhandeling over Maria en Jezus, waarbij Helsen zich afvraagt waarom hij eigenlijk niet heilig is. Het is ondoenlijk om in het kort deze voorstelling na te vertellen. Helsen schiet over het podium. Het ene moment is hij druk in gesprek met een vrouw uit het publiek en dan danst hij over het podium. Het knappe daarbij is dat hij geen moment de aandacht van de zaal verliest.

Na diverse baantjes vond de Vlaming Wim Helsen zijn weg in het theater als helft van het duo Vrolijk België, tot hij besloot alleen verder te gaan. In 2002 was hij de artistieke winnaar van het Leids Cabaret Festival. Dat de jury de hoofdprijs destijds toch aan Javier Guzman gaf, zet Helsen nu zelf recht in deze alom in de pers bejubelde voorstelling waarbij hij zijn bizarre hersenspinsels als volkomen logisch uitstort over het publiek. Bij het Leids vond ik Helsen al een geweldig verteller, maar kon het vertelde me niet 'pakken'. Daar kom ik van terug nu ik hem avondvullend bezig heb gezien. De voorstelling zal wellicht niet naar ieders smaak zijn, maar 'Heden soup!' is ongetwijfeld dit seizoen één van de hoogtepunten in het theater. Aanrader en eigenlijk verplichte kost voor mensen met absurde inslag.

Richard van Bilsen