Mastodon
portret

Harrie Jekkers

Impresariaat
BV Mooiweer

Laatste nieuws
-al het nieuws over Harrie Jekkers

Bio.txt
Harrie Jekkers is geboren in Den Haag op 1 juli 1951. Na de middelbare school ging hij Engels studeren aan de universiteit in Groningen. Gedurende enkele jaren werkte hij in het onderwijs.

In 1978 richtte hij de popgroep Het Klein Orkest op. Binnen een jaar groeide dit orkest uit tot één van de belangrijkste groepen uit de Nederpop-geschiedenis. Het Klein Orkest maakte 3 langspeelplaten, waaruit het lied over de Berlijnse muur ("Over de muur") echt beroemd werd. De LP "Later is al lang begonnen" kreeg in 1984 een Edisonnominatie. De kinderliedjes-LP "Roltrap naar de maan" werd in 1985 bekroond met een Edison. In 1985 werd Het Klein Orkest opgeheven.

Als auteur kreeg Harrie Jekkers bekendheid met de satirische bestseller "Tejo, de lotgevallen van een geëmancipeerde man",die hij samen met zijn co-auteur Koos Meinderts schreef in 1983. Daarna verschenen achtereenvolgens: "Uit de school geklapt"(1985), "Kunst met peren"(1988) en "De zingende zwanehals (1990). Zijn eerste kinderboek "De man van wol" verscheen in 1988.

Samen met twee van de drie leden van het voormalig Klein Orkest stelde Harrie Jekkers in 1987 het kleinkunstprogramma "2 x 3 kwartier" samen.Gedurende twee seizoenen was dit programma te zien en te beluisteren in de kleine theaterzalen. Op 10 november 1990 werd de televisieregistratie door de VARA uitgezonden. Na dit eerste theaterprogramma bleken zijn begeleiders de optredens niet meer te kunnen combineren met hun overige werkzaamheden, waardoor Harrie Jekkers voor een moeilijke keuze kwam te staan: ophouden, nieuwe medewerkers zoeken, of alleen verder gaan. Hij koos voor het laatste en het resultaat was het succesvolle eerste soloprogramma "Het gelijk van de koffietent" (1990-1992). Daarin kon hij voor de teksten blijven samenwerken met co-auteur Koos Meinderts, terwijl de muzikale kant een belangrijke impuls kreeg door de medewerking van Ton Scherpenzeel als componist en arrangeur. Door de vele kwaliteiten van het programma nam de belangstelling van het publiek geweldig toe en sprak het voor de VARA-televisie vanzelf, dat ook deze solo-produktie werd opgenomen, voor uitzending in het najaar van 1992.

Het lied "Terug bij af" (tekst Harrie Jekkers en Koos Meinderts, muziek Harrie Jekkers) werd in 1992 bekroond met de Annie M.G.Schmidt-prijs voor het beste lied uit de theaterprodukties van het jaar 1991. In het najaar van 1992 begon Harrie Jekkers met zijn nieuwe tweede soloprogramma "Met een goudvis naar zee", dat werd doorgespeeld tot eind 1994. Op 8 november 1993 ontving Harrie Jekkers de "Nationale Scheveningen Cabaretprijs 1993" voor het programma "Met een goudvis naar zee". Vanaf half oktober 1995 tot juni 1997 bracht Harrie Jekkers zijn derde solo-produktie "Het geheim van de Lachende Piccolo" in de Nederlandse theaters. Vervolgens nam hij een 'sabbatical' van twee jaar. In totaal heeft hij van 1987 t/m 1997 in vier theaterprogrammas in Nederland en België gespeeld.

Op woensdag 22 september 1999 ging Harrie Jekkers samen met Koos Meinderts de theaters weer in, nu met het programma "Jekkers & Koos": het verhaal achter de liedjes en de verhalen. Na twee seizoenen verdwijnt Jekkers opnieuw van het podium. Nu voor ruim 13 jaar.

In 2014 trekt Jekkers opnieuw de theaters in met een vriend. Ditmaal met Jeroen van Merwijk met het programma "Jekkers & Jeroen". Nadat deze tour na twee seizoenen volle zalen heeft getrokken besluit hij nog eenmaal een show met zijn oude band Klein Orkest te maken. In grotendeels dezelfde bezetting maken ze de voorstelling 'Later is allang begonnen en komt nog 1 keer terug'.

Dan komt in februari 2018 de aankondiging dat Jekkers na 23 jaar weer een solovoorstelling zal maken. Exclusief in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zal hij twee keer per maand op zondag de voorstelling 'Achter de duinen' spelen. Daarmee volgt hij Paul van Vliet op die in de jaren daarvoor op zondagnamiddag de schouwburg bespeelde.