www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Nico van der Knaap

Laatste nieuws
-al het nieuws over Nico van der Knaap

Bio.txt
Na een studie aan de LTS en de lager en middelbare detailhandelschool stapte Van der Knaap (1964) na tien lessen aan de Toneelschool in 1988 over naar de Kleinkunstacademie. Naar eigen zeggen ontvangt hij vier jaar later zijn diploma 'op voorwaarde dat hij dit altijd zal ontkennen'. Hij doet daarna mee aan meerdere muziektheaterproducties, speelt gastrolletjes in tv-series als Toen Was Geluk Heel Gewoon.

In mei 1996 doet hij met succes auditie voor de Comedytrain. Na enkele jaren optrekken met het collectief speelt hij in de theaters samen met Sander van Opzeeland en Jan Jaap van der Wal het programma 'Op Eigen Risico'. Het seizoen daarop speelt hij een dubbelprogramma met Van der Wal. In 2001 speelt hij de avondvullend solo 'Chloroform'.

Hij werkt voor radioprogramma's als Spijkers met Koppen en schrijft voor tv-programma's als VARA Laat en Dit Was Het Nieuws.

Tot 2002 blijft hij regelmatig te zien in Toomler, het thuishonk van de Comedytrain, maar na die tijd speelt hij voornamelijk toneelrollen bij het Noord Nederlands Toneel. In 2006 is hij het radioprogramma Leuk Is Anders van Dolf Jansen te horen met een wekelijkse column.

Sinds de zomer van 2007 maakt hij met enige regelmaat het Toomlerpodium weer onveilig. Zijn stand-up optreden kenmerkt zich nog steeds door redeloos, wild, chaotisch spel, afgewisseld met een rustig en ingetogen verhaal waarbij Van der Knaap elk moment kan ontsporen.