www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy

Van Kooten en De Bie

Laatste nieuws
-al het nieuws over Van Kooten en De Bie

Op 22 maart 1998 was voorlopig de laatste gezamenlijke reguliere tv-uitzending.
Berichten dat Van Kooten & De Bie uit elkaar zouden gaan als duo werden door de heren in hun programma afgedaan als onzin. Wel wilde Van Kooten in ieder geval voorlopig geen televisie meer doen en gaat zich komend jaar eens bezinnen op zijn toekomst. Maar, zo verzekerden ze ons in de laatste uitzending, "Al worden we honderd jaar, Van Kooten en De Bie gaan nooit uit elkaar."

Van Kooten begon al vanaf de middelbare school met cabaret samen met Wim de Bie, tussendoor maakte hij ook nog een tijd deel uit van het roemruchte Lurelei. In 1963 wordt hij herenigd met De Bie in het VARA-programma 'De Uitlaat'. In de jaren 1968-1972 waren zij te zien in het satirische programma 'Hadimassa'. In 1972 begint het duo te werken voor de VPRO onder de naam 'Het Simplisties Verbond', 'Keek op de Week' en 'De Deksel van de Desk'.

Van Kooten en De Bie bevolken een aparte 'categorie' van het cabaret: het televisiecabaret. Bij de VPRO hebben ze jarenlang veel succes met hun beschouwingen op het Nederlandse leven, veelal vertolkt met typetjes.

In december 2003 werd de 'Koot en Biebliotheek' voltooid, een verzameling van elf DVD's/video's, met daarop het verzameld tv-werk. Ter gelegenheid daarvan zond de VPRO in december 2003 een 'best of' van het tv-werk uit, 'De terugkeek van Van Kooten en De Bie' samengesteld middels suggesties van het publiek. Daaraan voorafgaand waren de heren live te zien in het NOS Journaal.