www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy

Kees van Kooten

Laatste nieuws
-al het nieuws over Kees van Kooten

Bio.txt
Kees (Cornelis Reinier) van Kooten wordt geboren op tien augustus 1941 te Den Haag.

Van Kooten is bekend van zijn samenwerking met Wim de Bie. Samen maken ze al cabaret op de middelbare school. Toch scheiden hun wegen en Van Kooten maakt deel uit van het roemruchte Lurelei. In 1963 wordt hij herenigd met De Bie in het VARA-programma 'De Uitlaat'. In de jaren 1968-1972 zijn zij samen te zien in het satirische programma 'Hadimassa'. Vanaf die periode waren zij bij de VPRO op televisie te zien in het programma 'Het Simplistisch Verbond', 'Keek op de Week' en 'De Deksel van de Desk'.

Op 22 maart 1998 is voorlopig de laatste gezamenlijke reguliere tv-uitzending. Berichten dat Van Kooten & De Bie uit elkaar zouden gaan als duo wordt door de heren in hun programma afgedaan als onzin. Wel wil Van Kooten in ieder geval voorlopig geen televisie meer doen en gaat zich komend jaar eens bezinnen op zijn toekomst. Maar, zo verzekerden ze ons in de laatste uitzending, "Al worden we honderd jaar, Van Kooten en De Bie gaan nooit uit elkaar."

Desondanks is hun samenwerking daarna beperkt tot het samenstellen van DVD's van hun tv-werk. In december 2003 wordt de 'Koot en Biebliotheek' voltooid. Ter gelegenheid daarvan zendt de VPRO in december 2003 een 'best of' van het tv-werk uit, 'De terugkeek van Van Kooten en De Bie' samengesteld middels suggesties van het publiek. Daaraan voorafgaand zijn de heren live te zien in het NOS Journaal. Ook in de jaren daarna is tijdens de boekenweek een thematische uitzending te zien met archiefmateriaal. Ook richten ze zich op het archiveren van hun complete oeuvre.

Naast tv-werk houdt Van Kooten zich bezig als auteur van sterk autobiografisch verhalen. Enkele bekende boeken zijn de Modermismen-reeks, 'Veertig'(1982), 'Zwemen met droog haar'(1991), 'Annie' (2000) en 'Episodes: een romance' (2007). In 2013 schrijft hij het boekenweekgeschenk: 'De verrekijker'.

Na het stoppen met Van Kooten en De Bie duikt Van Kooten op in het theater, waarin hij voordraagt uit eigen werk. In september 2014 wordt hij getroffen door een hartinfarct, waarvan hij gelukkig hersteld. Toch kondigt hij in februari 2016 aan te stoppen met optredens vanwege zijn gezondheid.