Sara Kroos

Seizoen 2021-2022
Verte (reprise)
-speellijst

Over 'Verte'
"Sara Kroos pakt extra uit met deze eerlijke, vrolijke show vol verrassende visuals en een 2.0 muziekstijl van haar topmuzikanten. Met de energieke, stoere aanpak die we van haar gewend zijn, maar ook met een nieuwe blik. ‘Verte’ is een tegengif voor de strenge douane in onze bovenkamer, gaat over het gestuntel dat we allemaal kennen en over de komische verschillen tussen de generaties van moeders en dochters. Sara is in topvorm in deze show!"

Impresariaat
Krooskunst

Laatste nieuws
-al het nieuws over Sara Kroos

Bio.txt
Sara Kroos volgde op een blauwe maandag de opleiding Dramaschrijven op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Hiervoor deed zij in haar vrije tijd verschillende vooropleidingen op het gebied van theater en muziek.

In 2000 doet ze mee aan het Leids Cabaret Festival. Ze wint niet, maar valt wel op. Ze maakt twee succesvolle soloprogramma's 'Honger' en 'Lam'. Voor haar derde programma 'Zoetgevooisd' laat ze zich voor het eerst begeleiden door een band. Hierna volgen de theaterprogramma's 'Bries' (2007), 'Boheems' (2009), 'Voor de Leeuwen' (2011) en 'Van je welste' (2013).

In 2006 wint ze met 'Zoetgevooisd' de Neerlands Hoop, de prijs voor de cabaretier met een opvallend programma of een cabaretier die een opvallende ontwikkeling heeft doorgemaakt. In 2008 volgt voor 'Bries' een nominatie voor de Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende voorstelling van het seizoen.

In april 2010 won ze de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het jaar 2009 als uitvoerder van 'Nachtkaravaan', geschreven door Arthur Japin met muziek van Martijn Breebaart.

Er volgen meer cabaretprogramma's als 'Voor de leeuwen' (2011), 'Van jewelste' (2013) en twee jaar achter elkaar 'Kerst met Kroos' (2014 en 2015). In november gaat haar nieuwe voorstelling 'Doorgefokt' in premiere. Door oververmoeid moet de tournee echter voortijdig worden afgebroken.

Columns die Kroos schrijft voor de Viva worden in boekvorm uitgegeven als 'Sara Kroos rekent af' (2008) en 'Sara Kroos rekent nog een keer af' (2009). In 2011 verschijnt haar prozadebuut, de verhalenbundel 'Doorkijk'. In 2015 publiceert ze het boek 'Als ik het niet kan, kun jij het ook!' met komische en persoonlijke verhalen over afvallen en taarten bakken

Op televisie is ze te zien bij De Lama's vanaf 2004. Maar in het najaar 2006 kondigt ze aan meer tijd te willen besteden aan haar theaterwerk. In 2009 is ze te zien als actrice in de tv-serie 'Sorry Minister, een bewerking van Yes Minister, waarin ze de vrouw van de minister speelt. Bij het improvisatieprogramma In Goed Gezelschap (2012-2014) is ze presentator en speler.

Tussen september 2010 en maart 2014 presenteert Kroos het radioprogramma 'Sara op zondag' op Radio 2, met veel aandacht voor cabaret, kleinkunst en Nederlandstalige muziek.