www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Bert Kruismans

Seizoen 2018-2019
De Blote Belg
-speellijst

Jaaroverzicht 2018: 3 man en 1 paardenkop - met Jan De Smet, Karl Meersman
-speellijst

Over 'De Blote Belg'
"Bert Kruismans staat er weer! Na een relatieve luwte na de viering van zijn eerste 20 jaar op de planken, viert hij zijn wedergeboorte met een terugkeer naar datgene waar hij het sterkste in is: dit land en zijn bewoners een spiegel voor houden. Op basis van zijn bestseller 'De Blote Belg' en de rubriek die hij voor het televisieprogramma 'Iedereen beroemd' maakte met dit materiaal, komt er nu een volavondshow die u confronteert met onverwacht cijfermateriaal."

Over 'Jaaroverzicht 2018: 2 man en 1 paardenkop'
"Bert Kruismans slaagt erin het fenomeen 'Belgiƫ' uit te leggen aan mensen van over de hele wereld, al was het maar omwille van zijn communautaire fijngevoeligheid. Kruismans combineert namelijk moeiteloos spelen in Vlaanderen met optreden in Walloniƫ. Jan De Smet kan met zijn jaren ervaring op de planken en zesduizend platen in zijn kast als geen ander putten uit een archief van muzikale eigenaardigheden. Karl Meersman kent dan weer zijn gelijke niet in zijn satirische en handgeschilderde spotprenten. Er is nauwelijks een woord voor wat hij doet. Toch slaagt hij erin met milde spot elke week de lezers van Trends en Knack Focus te verwonderen.

Drie narren - onder wie een besnorde en een besnaarde - mixen beeld, klank en woord. De drieband jent in dit cross-overconcept over (inter)nationale politiek en entertainment niet alleen de wereld en haar beroemdheden, maar ook een plaatselijke mysteryguest..."

Impresariaat (B)
Garifuna

Laatste nieuws
-al het nieuws over Bert Kruismans

Bio.txt
Bert Kruismans (pseudoniem van Bert Hilda Van der Cruyssen, 1966) maakt als kind al sketches en zijn eerste optreden is als veertienjarige. Hij studeert rechten en wijsbegeerte en specialiseert zich in Internationaal recht. Daaarna volgt een opleiding toneel en voordracht. Hij begint zijn carriere als redacteur en presentator bij Studio Brussel, Donna en de VRT-Nachtradio. Hij werkt als redacteur, scenarist en producer van tv-programma's. Daarnaast schrijft hij theaterteksten voor Els De Schepper en An Nelissen.

Hij maakt deel uit van het eerste comedycollectief 'The Comedy Circus' dat in 1997 in het Antwerpse café Buster optrad. Daarna speelde hij vijf jaar lang in Vlaanderen en Nederland met het gezelschap 'Bonjour Micro'. In december 2001, 2002, 2003 speelt hij samen met An Nelissen en Nigel Williams de show 'Gelukkig, Nieuwjaar'.

In 2002 maakt hij zijn eerste onemanshow 'Kruismans vraagt zich af', in 2004 gevolgd door 'België voor Beginners', een voorstelling die ook als boek wordt uitgegeven. In 2007 volgt de derde show 'Wereldberoemd in Vlaanderen'. In de boekversie schrijft Kruismans dat Story-hoofdredacteur Thomas Siffer niet zou misstaan in het rijtje van Stanley en Jules Verne, 'schrijvers van verhalen die voor de helft verzonnen zijn.' Siffer spant een rechtszaak aan wegens laster en eerroof, en verliest.

Hierna volgen nog de onemanshows 'Ratrace' (2008), het franstalige 'La Flandre pour les nuls' (2009) 'België voor beginners' (2010, exclusief in Nederland), 'Geen Gezeik, Iedereen Rijk!' (2011) en in 2013 'Vaderland' of 'La Bertitude des choses' in de franstalige versie, 'Café Kruismans' (2014) en 'Het was (is) maar om te lachen...' (2016).

In 2011 verschijnt het tweetalige boek 'Foert Non Dì Dju, Kroniek van de langste regeringscrisis in de geschiedenis', met tekeningen van de Luikse cartoonist Pierre Kroll. In 2012 volgde Foert Non Dì Dju, deel 2. In 2013 publiceert hij ''Meneer de Notaris', een boek hij verhalen bundelt van Belgische notarissen van de jaren 50 tot nu. In 2015 volgt 'Ons 200-jarige koninkrijk, 1815 2015 : de waarheid over België & Nederland'.

Op radio is hij te horen met analyses in 'De Nieuwe Wereld' (radio 1) en maakt hij drie jaar lang samen met Fritz Vandenheuvel 'Het Reyerscomplex'. Op Radio 2 doet hij in De Raadkamer en presenteert hij het zomerprogramma 'Vlaanderen voor Beginners'. Bij de franstalige RTBF duikt hij sinds 2010 op als columnist op de radiozender La Première.

Daarnaast schrijft hij columns en reportages voor De Morgen, De Juristenkrant, Notarius, Radio 1, Radio 2, Bier Grand Cru en Libelle.

Voor de televisie werkt hij achter de schermen mee aan programma's als Kriebels (VTM), Now or Never (VT4), Rosa (TV1), Ombudsjan (TV1), Raar Maar Waar (VTM) en De Mannen Van de Macht (Canvas). En was hij te zien in 'Polspoel en Desmet' op VTM en tussen 2001 en 2006 bij 'De Rechtvaardige Rechters'. Daarnaast won zowel het derde seizoen van de Vlaamse 'De Slimste Mens ter Wereld' als het negende seizoen met de besten van alle voorgaande seizoenen.

In 2012 is hij de eerste Vlaamse presentator op de RTBF-televisie sinds 30 jaar. Hij presenteert samen met Luikenaar Pierre Theunis de Franstalige versie van het VRT-bierprogramma 'Tournée Générale', te zien op La Une en TV5 Monde. Een jaar later volgt een tweede seizoen.