portret

Jasper van Kuijk

Seizoen 2022-2023
Tot hier en niet verder
-speellijst

Over 'Tot hier en niet verder'
"Jasper van Kuijk heeft een jaar op het Zweedse platteland doorgebracht. Maar om nou te zeggen dat dat hem milder heeft gemaakt, nee. Als alles schreeuwt om verandering, is redelijkheid dan nog wel het juiste antwoord? Jasper vraagt het zichzelf hardop af in Tot hier en niet verder. Ook in deze voorstelling fileert hij weer met vrolijk cynisme zijn en onze ‘beschaving’. En net zoals in zijn columns in de Volkskrant gaat dat met de voor Jasper zo kenmerkende mix van inhoud en humor.

Jasper kondigde onlangs aan dat hij teruggaat naar Zweden en nu ‘voor vast’. Laat je op de valreep meenemen in deze door de pers bejubelde voorstelling. Zijn vijfde en laatste. Tot hier en niet verder."

Impresariaat
KIK Productions

Laatste nieuws
-al het nieuws over Jasper van Kuijk

Bio.txt
In 2001 maakt Van Kuijk deel uit van de cabaretformatie Delfts Blok. Met tien andere medestudenten uit Delft wint hij de juryprijs van het Groninger Studenten Cabaretfestival. Samen maken ze twee avondvullende voorstellingen: 'Delfts Blok' (2002) en 'Tegen alle verwachtingen in' (2004).

Van Kuijk gaat solo verder en speelt op verscheidene festivals: Griffioen Cabaret Festival (2007), Camuz Kleinkunstfestival (2007) en het Leids Cabaret Festival (2010).

In november 2010 wint hij de jury- én publieksprijs van Cameretten. Twee weken later promoveert hij als onderzoeker bij de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, op een proefschrift over hoe fabrikanten van consumentenelektronica het gebruiksgemak van hun producten kunnen verbeteren.

De avondvullende versie van zijn Cameretten-voorstelling 't Kan nie op' gaat in premiere in 2012. Gevolgd door 'Schoon schip' in 2014 en 'Onder de streep' in 2016.

In juni 2014 wordt bekend dat Van Kuijk de Stijgend Applaus Stipendium is toegekend. Met de prijs wil Stichting Blijvend Applaus jonge veelbelovende podium kunstenaars op het gebied van Cabaret en Kleinkunst financieel ondersteunen. Direct doel is om betere voorwaarden te scheppen waardoor de cabaretier zich nog beter kan ontplooien en de kwaliteit van een volgende productie kan verhogent. Van Kuijk maakte met dit de liedvoorstelling 'De regels zijn als volgt' in mei 2015.

Hierna volgen nog twee avondvullende programma's, 'Janus' uit 2018 en 'Tot hier en niet verder'.

Midden in de coronapandemie besluit Van Kuijk om samen met zijn vrouw en drie kinderen voor een jaar naar Zweden te verhuizen, het land van zijn moeder. Eenmaal terug schrijft hij hierover het boek 'Bonusland'. En al snel blijkt dat Zweden hen niet meer loslaat. In maart 2022 maakt hij bekend te stoppen met cabaret en voorlopig voor altijd te verhuizen naar Zweden met zijn gezin.

Verslag Cameretten 2010
"Jasper van Kuijk heeft huisarrest. Vijftien weken lang mag hij niet naar buiten en die tijd brengt hij door met het kijken naar televisie. Daardoor denkt hij nu voornamelijk in formats. Voor hem is zelfs een natuurramp een format. En dan met beelden die hem nog raken, want dat heeft hij ook steeds minder. Hij haakt ook in op de angst voor allochtonen en buitenlanders. Daarbij komt ook dubbele nationaliteiten terug. Maar dan vooral over de Zweedse nationaliteit, een beweging die hij de Scandinavisering van de samenleving noemt. Hij geeft aan dat er steeds meer bagger op televisie komt. Niet dat hij een probleem met bagger heeft, maar wat als alle opties bagger zijn? Van Kuijk maakt zich druk over de kwaliteit van het journaal. Is het wel zo belangrijk dat 'Joke uit Voorschoten' het moet snappen? Dan komen we achter de reden van zijn huisarrest. Hij had een boze brief geschreven aan de baas van het journaal. Hij noemt het een boze brief, de politie een dreigbrief. Als je dit zo terugleest, zou je denken dat het een zwaarmoedig toneelstuk betreft. Zeker niet. Van Kuijk strooit met grappen tijdens de voorstelling. En brengt ondertussen onvervalst engagement dat nergens saai of betweterig is. Kom daar in deze tijd nog maar eens om. Daarnaast is hij ook nog eens muzikaal, kan zingen en speelt piano. De leegheid van de televisie krijgt nog eens een extra dimensie door het gebruik van Bruce Springsteens '57 channels (and nothing on)'. Met 't Kan nie op' maakt Van Kuijk een prachtig, doortimmerd programma."

Jury-rapport Cameretten 2010
"De jury over Van Kuijk: "Jasper van Kuijk heeft een overtuigende podiumpresencé en hoort duidelijk thuis op het podium. ''t Kan nie op' is een spannend en geloofwaardig pleidooi tegen versimpeling en animatie.(.....) Zijn programma vol schrijnende humor zit goed in elkaar. De opsluiting vormt een mooie rode draad en zijn actuele bespiegelingen getuigen van sterk persoonlijk en maatschappelijk engagement."